Pekari u Srpskoj protiv ograničenja cijene hljeba

Pekari u Srpskoj su protiv ograničenja cijene hljeba, zbog čega su predložili Vladi Republike Srpske da na drugi način pomogne najugroženijim građanima.

Vijesti 17.05.2022 | 08:59
Pekari u Srpskoj protiv ograničenja cijene hljeba

Vlasnik Pekarsko-slastičarskog društva “Krajina klas”, u čijem sastavu posluje i pekara “Manja” Saša Trivić rekao je “Glasu Srpske” kako bi Vlada trebalo da na neki drugi način pomogne ugroženim kategorijama.

– Naši podaci pokazuju i da hljeb ne proizvodimo u nekim posebnim količinama. Mislim da u tom pravcu ne treba ići, jer bi Vlada morala da obezbijedi veliku sumu novca za sufinansiranje. Bolje taj novac podijeliti ugroženim građanima, nego se baviti sufinansiranjem hljeba – naveo je Trivić.

Naglasio je kako čisto sumnja da Vlada može ograničiti cijenu hljeba.

– Ako hoće na silu da rade u tom smislu moraju izdvojiti novac za sufinansiranje. Bolje taj novac dati građanima ili pak podijeliti im brašno pa da sami kod kuće prave hljeb – naglasio je Trivić i dodao da hljeb u Srpskoj košta od od 1,70 pa do 2,10 KM.

Istog stava su i u Udruženju pekara regije Bijeljina.

– Ne može Vlada da ograniči cijenu hljeba, ako ne uradi to i za brašno i pšenicu. U suštini ako i ograniče jednu vrstu hljeba, pekari će promijeniti gramažu i naziv i zatim formirati drugu cijenu. Ništa se time ne dobija – rekao je predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina Radenko Pelemiš.

I mlinari sumnjaju da će u Srpskoj doći do ograničenja cijene hljeba.

– Ako imaju novca da daju, samo neka izvole. Suludo je ograničavati cijenu hljeba u vrijeme kada cijena pšenice na berzi nekontrolisano raste – naveo je predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos, piše Glas Srpske.

Srpski član Predsjedništva RS Milorad Dodik na Tviteru je u subotu je napisao da će u Srpskoj biti ograničene cijene hljeba, a juče je naveo da traže model da cijena hljeba ne ode visoko, da se stabilizuje do kraja godine na određenom nivou. Pekari su juče odmah održali i sastanak sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem, ali na tom razgovoru, kako saznajemo, naglasili su da su protiv najave o ograničavanju cijene hljeba.

O sastanku sa pekarima juče se nisu oglasili iz Vlade Srpske, gdje, kako saznajemo, preračunavaju i analiziraju kako da pronađu rješenje o ograničavanju cijene domaćeg hljeba zbog cijena koje enormno rastu.

– Tražimo modalitet koji bi mogao da pokaže neki efekat. Srpska ima više od 4.000 tona pšenice i mislimo putem nekog modaliteta uticati da bar oni koji su najviše opterećeni budu obezbijeđeni, a da svima jednako obezbijedimo određeni kvalitet i gramažu hljeba – rekao je Dodik.

(Glas Srpske)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Realista

17.05.2022 07:16

Ne može se ništa ograničavati ako nemaš robne rezerve. Neće niko poslovati u minusu.

ODGOVORITE
Name

Idealno

17.05.2022 09:12

Ma daaa...neće niko poslovati u minusu, samo građani RS i čitav narod treba da žive u minusu. Pumpaši koji imaju po dvadeset pumpi ne treba da posluju u minusu, treba da zarade i za dvadeset i prvu, a seljak nek sipa skupo gorivo i nek ide u minus, šta ima veze...

Name

Re idealno

17.05.2022 10:11

Ja sam seljak i vrlo dobro razumijem šta i kako se kreće. Ograničavanjem bilo čega ide preko leđa seljaka, ovo je prelomna godina. Sjetva nikad skuplja, suša je uzela maha i umanjila prinos. Žita će faliti, a odakle uvesti ako sve ovo bude i u Srbiji.

Name

Ha

17.05.2022 07:18

Realno, nema nista gluplje. Jesu lopovi i ovi pekari, ali u pravu su. Ne mozes ti njima ograniciti cijenu konacnog proizvoda, a da pustis da cijene ulaznih materijala rastu. Prvo ogranici brasno, pa onda hljeb. A sem toga, postoji 50 vrsta hljeba, razlicitih oblika, naziva... Da li misle svaki hljeb pojedinacno ograniciti? I tu su u pravu pekari, izmislice novi hljeb i prodavati samo njega dok vlada ne zasjedne samo zbog tog novog hljeba, pa da i njemu ogranici cijenu.

ODGOVORITE
Name

ZV

17.05.2022 07:33

Država protiv naroda. Kako drugačije nazvati ovo akutno hronično stanje?

ODGOVORITE
Name

VR

17.05.2022 07:43

Pa naravno da su protiv jer trebaju i oni uzimati harač.

ODGOVORITE
Name

Xx

17.05.2022 07:51

Treba njih kaznit prve

ODGOVORITE
Name

Slijede nestašice

17.05.2022 07:54

Glasali ste, evo vam ih sad, uživajte

ODGOVORITE
Name

Koji pekari

17.05.2022 07:55

Je li Saša Trivić predsjednik udruženja robovlasnika ha ha?

ODGOVORITE
Name

Re

17.05.2022 09:50

Taj ljigavac je sa svojim pametovanjem dosadio i vrapcima na grani

Name

Mira

17.05.2022 14:01

Upravo tako robovlasnika..Ovi privatnici su zlo koje moglo da se desi jadnom narodu ne trebaju nam takvi direktori ni firme gdje ćemo robovat za 590 maraka!

Name

&&&

17.05.2022 07:56

Peći ćete za sebe

ODGOVORITE
Name

Mirkan

17.05.2022 07:57

U Republici Srpskoj ima ko o svemu odlučuje pa tako i o cijeni hljeba. Neznam zašto ovi ljudi pokušavaju da sebi daju neki značaj,kad se ON i samo on pita o svemu i samo je on bitan. Sve drugo,oni,mi,Republika sve je podređeno njemu i njegovoj porodici.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin RS

17.05.2022 08:08

Sto pekar ne kaze za koju cijenu napravi hljeb,moliko uzme na marzama zarade....Poredjnja radi isti hljeb u Srbiji kosta 45 din sto je 0.75km,dok je kod nas isti taj hljeb 1.50km,a isto uloze i sad da li je opradana prica nasih pekara...

ODGOVORITE
Name

NAŠAO JE RJEŠENJE

17.05.2022 08:11

ZA AKCIZE GORIVA I PDV-a,OBEĆAO JAVNO O UKIDANJU,PA SE POKAZAO NAJVEĆIM PROTIVNIKOM ZAJEDNO SA SVOJIM SNSD-om!BRINE VLAST KAKO ĆE UNIŠTITI,A NE SPASITI OVAJ NAROD!!!SAMO JEDNO ZABORAVLJAJU,GLAD TJERA NA SVE,I NEKA OČEKUJU NEMIRE ŠIRIH RAZMJERA.

ODGOVORITE
Name

Bl

17.05.2022 08:20

Pod hitno treba ograničiti cijenu hljeba! Neka mi neko objasni kako neke pekare mogu da proizvode i prodaju hljeb po cijeni 1,29 Km, a pekara Manja po 2 Km? Svi znamo koliko su digli cijene peciva, nenormalno, zato da bi se još više obogatili na račun građana. Svi hoće da preko noći postanu milioneri, a radnike ugnjetavaju i daju im minimalac, samo još nisu počeli da ih bičuju! Taj Trivić napravio za par godina proizvodnih hala što nije Vitaminka ili bivši Žitoprodukt ili Mljekara za cijelo vrijeme svog postojanja! Pošten, sposoban , ma to je sigurno! Da mu nije robova, radnika, od kojih uzima, a njima baca mrvice, a inspekcije žmire , ne bi on bio protiv ograničenja, već bi pomogao ovom siromašnom narodu ! On živi neki paralelan život, on potroši radničku platu na,,,,, Ali neće moći vječno!!!!!

ODGOVORITE
Name

Iskreno

17.05.2022 10:46

Trivić privrednik, kao i mnogi drugi. Ne plaća vodu, iskorištava djecu kao robove, na svakom ćošku otvorio pekoteke... i on je uzor privrednika. Stvarno sam mislio da će ovo društvo ići na bolje, ali sve više sam ubjeđen da se samo imena tajkuna mjenjaju, a kriminal i korupcija ostaju.

ODGOVORITE
Name

Re

17.05.2022 23:17

Trazili smo kapitalizam, evo nam ga.

Name

Otpor

17.05.2022 13:47

Bando, jel vam malo do sada što ste pljačkali narod?

ODGOVORITE
Name

Radenko

17.05.2022 13:53

Nek oni radnicima povećaju minimalac na1000 maraka pa nije problem platiti hljeb marku ipo.

ODGOVORITE