Švedska poslala delegaciju u Tursku zbog NATO-a

Švedska će poslati delegaciju diplomata u Tursku kako bi razgovarali o odluci skandinavske države da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u.

Svijet 16.05.2022 | 08:59
Švedska poslala delegaciju u Tursku zbog NATO-a

Švedska ministrica spoljnih poslova Ann Linde potvrdila je da će delegacija vrlo brzo posjetiti Ankaru.

Osvrnuvši se na reakciju Moskve na zahtjev Švedske za članstvo u NATO-u, Linde je rekla da je Rusija širila kampanje dezinformacija da su Šveđani nacisti.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka u Švedskoj odlučila je u nedjelju da država treba da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u.

Premijerka Magdalena Andersson rekla je da bi to bila najbolja odluka za bezbjednost Švedske.

Linde je u objavi na Twitteru opisala potez svoje stranke kao “istorijsku odluku”.

“Danas je Socijaldemokratska stranka Švedske donijela istorijsku odluku da kaže da podnošenju zahtjeva za članstvo u odbrambenom NATO savezu. Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je bezbjednosnu situaciju za Švedsku i Evropu u cjelini”, navela je Linde.

Nakon što se o ovom pitanju raspravi u parlamentu u ponedjeljak, očekuje se da će Švedska i Finska zajedno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u najkasnije do srijede.

Švedska nije uspjela postići dogovor sa Turskom u pregovorima u nedjelju o očekivanoj prijavi skandinavske države za članstvo u NATO-u, ali je najavljeno da će nastaviti pregovore.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu, koji se tokom vikenda sastao sa švedskom kolegicom Linde na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u njemačkoj prestolnici Berlinu, rekao je da Švedska i Finska otvoreno podržavaju organizaciju PKK/YPG, koju Turska smatra terorističkom.

(Anadolija    Foto: Shutterstock )

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nole

16.05.2022 08:42

A sta Svedska ima da razgovara sa Turskom o svom ulasku u Nato????

ODGOVORITE
Name

Bene

16.05.2022 11:21

Ima sve. Turkiye je vec 70 u Nato. Bez dozvole Turkiye nema novih clanica u Nato. Svaka clanica Nata ima pravo veta. A Turkiye je iza USA najveci davatelj Prihoda u Novcima i Ljudima u Nato. Čak više nego Ger ili Fr ili GB.

Name

re

16.05.2022 11:28

Obicno od glupog covjeka dodje i glupo pitanje

Name

Nole

16.05.2022 15:06

Za re:pametnjakovicu,a zasto onda Turska kao bitna clanica Nato,ne uvede sankcije Rusiji.Ili jesi ili nisi....nema tamo,vamo....

Name

made in Yu

16.05.2022 10:10

Kakva su vremena dosla da zivot Sveda zavise od milosti osmanlija i idu im da se pokore.

ODGOVORITE
Name

Zoka Milanovic

16.05.2022 14:53

A kako nama nije poslata delegacija da razgovaramo o blokadi CROATIE ? Zar se mi nista ne pitamo :-D :-D

ODGOVORITE