U Tuzli obilježeno 30 godina od zločina "Tuzlanska kolona"

Služenjem parastosa na Brčanskoj malti, mjestu ubistva pripadnika JNA u povlačenju, danas je obilježeno 30 godina od zločina poznatog kao Tuzlanska kolona. U Tuzli su tada ubijena 54 vojnika, 78 je ranjeno, dok su 44 zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali su zlostavljani i mučeni.

Bosna i Hercegovina 15.05.2022 | 10:44
U Tuzli obilježeno 30 godina od zločina "Tuzlanska kolona"

Porodice žrtava, bivši članovi JNA učesnici Tuzlanske kolone 15. maja 1992. te predstavnici Vlade Republike Srpske položili su cvijeće na mjesto ovog zločina.

Učesnici Tuzlanske kolone istakli su da su ogorčeni činjenicom da za ovaj zločin niko još uvijek nije odgovarao.

"Кolona vojnika JNA se povlačila iz kasarne, napadnuta je vojska u povlačenju nakom što su nas dva puta vraćali u kasarnu. Кo god vidi ovo mjesto zna da se ovdje ne mogu voditi ratna dejstva, te da je ovo ulica kojom je trebalo samo da prođu vojnici i materijalno tehnička dobra. Napadnuti smo kukavički", rekao je Slavko Novaković, učesnik Tuzlanske kolone.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je nekažnjena Dobrovoljačka ulica u Sarajevu podstakla muslimanske snage da počine zločin u Tuzli na Brčanskoj malti.

Sa obilježavanja u Tuzli poručeno je da nada u pravdu nikada neće prestati.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Re

15.05.2022 11:34

Nisu to bili Tuzlaci. To su Marsovci bili!

ODGOVORITE
Name

nebitno

16.05.2022 17:05

Do kad cete vi lagati ?

ODGOVORITE