Danas sahrana: Svijet ispraća Štrausa sa "Grbavice"

Posljednje zbogom velikom i neponovljivom Ivici Osimu Bosna i Hercegovina, Evropa i svijet reći će danas kada će biti sahranjen u svom rodnom Sarajevu u Aleji velikana na gradskom groblju "Bare".

Fudbal 14.05.2022 | 09:58
Danas sahrana: Svijet ispraća Štrausa sa "Grbavice"

I nebo je odlučilo zaplakati za fudbalskim mađioničarem pa je nakon sunčane radne sedmice za dane vikenda u gradu na Miljacki najavljena kiša zbog koje je došlo do izmjena u planu posljednjeg ispraćaja.

"Ispraćaj i mimohod sa stadiona "Grbavica" do gradskog groblja "Bare" koji su bili planirani u subotu u 12.30 časova su otkazani zbog najavljenih loših vremenskih uslova", saopšteno je iz Fudbalskog kluba Željezničar.

Komemorativna sjednica u Nardonom pozorištu u Sarajevu biće održana sa početkom 11 časova.

"U svrhu što dostojanstvenijeg ispraćaja našeg Švabe, Fudbalski klub Željezničar će organizovati komemoraciju koja će se održati prije sprovoda u prostorijama Narodnog pozorišta u Sarajevu u subotu u 11 časova. Zbog ograničenog broja mjesta komemoraciji će prisustvovati samo delegacije i pojedinci koji su potvrdili svoj dolazak, te rodbina i prijatelji porodice Osim", saopšteno je iz FK Željezničar.

Sahrana na Gradskom groblju "Bare", umjesto u 15, počeće u 14 časova, te će za građane u komemorativnom centru Bare biti otvorena komemorativna soba za posljednji pozdrav Ivici Osimu u periodu 12 do 13.45 časova.

"Komemoracija će okupiti veliki broj sportskih zvanica iz regije koji su bili važan dio karijere našeg Osima od njegovih igračkih dana, preko Željinih uspjeha u Evropi i Mundijala u Italiji, pa sve do uspješnih internacionalnih angažmana u Austriji i Japanu. Direktan prenos komemoracije i sahrane možete gledati na BHT 1", navodi se u saopštenju FK Željezničar.

Klub "plavog kluba" i navijači će u svrhu ispraćaja Ivice Osima organizovati i nekoliko aktivnosti na narednoj domaćoj utakmici, 16. maja na stadionu "Grbavica" protiv Radnika.

Fudbalski vizionar preminuo je 1. maja u 81. godini života u 10 sati u Gracu gdje je živio posljednjih nekoliko godina. Istoriju najvažnije sporedne stvari na svijetu počeo je ipisivati 1954. godine u omladinskom pogonu Željezničar, nakon čega je stasao u u prvotimca, te reprezentativac Jugoslavije. Kruna igračke karijere bilo je Evropsko prvenstvo 1968. godine u Italiji, gdje finale protiv domaćina nije igrao zbog povrede u polufinalu protiv Engleske.

Satisfakcija mu je bila izbor u 11 najboljih na Prvenstvu zajedno sa kapitenom Mirasdom Fazlagićem i Draganom Džajićem. Njegova klupska igračka kvaliteta prepoznata je i Francuskoj u kojoj je proveo osam godina nastupajući za Strazbur, Sedan i Valensijen.

Trenersku karijeru počeo je 1978. godine, a sa "plavima" je igrao polufinale Kupa UEFA. Njegovo trenersko znanje koristio je Partizan, zatim dvije godine grčki Panatanaikos, a 1994. godine je preuzeo trenersku klupu Šturma iz Graca.

Uspjesi sa Austrijancima bili su mu preporuka da se nakon gotovo 40 godine ponovo nađe u Japanu, zemlji u kojoj je 1964. godine nastupio na Olimpijskim igrama u Tokiju. U "zelmlji izlazećeg sunca" 2003. godine je preuzeo Džef junajted koji je vodio pune tri sezone i osvojio prvi klupski trofej u istoriji.

Priznanje za uspješan rad bila je promocija za selektora Japana 2006. godine. Ivica Osim bio je i selektor Jugoslavije. Rođen je 6. maja 1941. u Sarajevu.

Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar