Porfirije predvodio Svetovasilijevsku litiju u Nikšiću

Mira nema, bez mira sa Bogom, poručio je večeras na Svetovasilijevskoj litiji u Nikšiću Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije pred više hiljada vjernika.

Region 12.05.2022 | 20:29
Porfirije predvodio Svetovasilijevsku litiju u Nikšiću

Da prestane jezik rata, da govori jezik mira i Hristove ljubavi, istakao je patrijarh Porfirije, blagosiljajući okupljene.

Patrijarh srpski rekao je da se već četiri dana nalazi u Crnoj Gori i da ide putevima Svetog Save i Svetog Vasilija.

– Nalazim se na stopama koje je ostavio Sveti Sava u našem narodu, idem tragovima korjena koje je zasadio Sveti Sava u našem narodu. On je zasadio korjen, ali mnogi svetitelji Božiji i mi sa njima iznikli smo iz tog svetosavskog korjena – istakao je patrijarh Porfirije.

Patrijah je naglasio da samo ljubav prema Bogu i bližnjima čini ljude istinski ispunjenim radošću.

– Znamo da smo bez ljubavi potpuno prazni, a sa ljubavlju prema Hristu i bližnjima potpuno ispunjeni – rekao je patrijah Porfirije.

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Metodije na početku je poželio dobrodošlicu patrijarhu Porfiriju u Nikšić i zatražio blagoslov za vjerni narod i sveštenstvo.

Svečanoj Svetovasilijevskoj litiji prisutvovao je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević, kao i bivši crnogorski premijer Zdravko Krovokapić.

Patrijarh je sinoć i jutros služio kod moštiju Svetog Vasilija u manastiru Ostrog.

(Srna   Foto:Novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar