Štrajk u Zavodu za izgradnju: Radnici traže plate

Radnici banjalučkog Zavoda za izgradnju održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja da bi ukazali na njihov težak položaj i traže da im se isplate plate i naknade za topli obrok. 

Republika Srpska 12.05.2022 | 17:19
Štrajk u Zavodu za izgradnju: Radnici traže plate

Od oktobra 2021.godine radnicima ZIBL-a nisu uplaćeni doprinosi za penziono i zdrastveno osiguranje kao i regres. Radnici traže i isplatu februarske, martovske i aprilske plate, zatim isplatu naknada za topli obrok i prevoz za mart i april.  

 „Mi smo iskoristili svoje zakonsko pravo jer nismo od direktora dobili odgovor do kada i kada je rok za isplatu naših potraživanja odlučili smo da naše zahtjeve uputimo poslodavcu u pismenom obliku i samim tim na ovaj način iskažemo svoje nezadovoljstvo tim što radnici ove gradske firme već tri mjeseca nemaju platu. Sramota je da se niko ne brine o tome pogotovo kad se na republičkom i gradskom nivou radnicima povećavaju plate zbog povećanih troškova života a niko se ne pita kako ovi ljudi žive i kolika su dugovanja prema njima“, kaže Anđelka Buzadžija, predsjednik Sindikalne organizacije ZIBL.

Radnici Zavoda za izgradnju su se ranije obratili i gradskoj upravi za razgovor jer je grad Banjaluka većinski vlasnik zavoda. Traže i posebnu sjednicu grada da se nađe rješenje za pozitivno poslovanje firme i da se obezbijede sredstva za isplatu naknada koja im po zakonu pripadaju. Iz gradske uprave odgovaraju, u planu je razgovor i sa radnicima i sa direktorom.

 „Problemi koje smo zatekli  smo ogromni i to što je rađeno u prethodnom periodu ostavilo je pustoš u ZIBL-u a što se ogleda u 500 000 KM reprogramiranog duga prema Poreskoj upravi i 150 000 KM duga koji nije reprogramiran za poreze i doprinose.  Mi kao gradska uprava ćemo biti na raspolaganju i sljedeće sedmice ćemo pozvati na sastanak i direktora i sindikat i upravni odbor a sve u cilju prevazilaženja ovog problema“, kaže Bojan Kresojević, gradski menadžer grada Banjaluka.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković početkom aprila ove godine smijenio je Milovana Štrbca sa mjesta direktora banjalučkog Zavoda za izgradnju.

Na njegovo mjesto došao je Aleksandar Marković koji nije želio da komentariše štrajk upozorenja uz kratko obrazloženje da će o svemu više informacija imati dok se detaljnije uputi u probleme Zavoda za izgradnju.

(BN/B.Vinčić)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Da

12.05.2022 15:40

Da grad je većinski vlasnik Zibla ali iz kojih izvora se finansira ZIBL kada radnici nemaju plata?!

ODGOVORITE
Name

Dok

12.05.2022 15:47

Čuj teaže plate, pa ne ide to tako.

ODGOVORITE
Name

Portparol Kovachevich

13.05.2022 04:26

Cuj hoce plate! Pa zar nije na cast raditi za nase tajkune besplatno?

Name

JEL MOGUCE

12.05.2022 15:49

PA TU JE DIREKTOR BIO ACO CVIJANOVIC ?

ODGOVORITE
Name

MrziteljPDA

12.05.2022 16:41

Ovi bi i da rade i da imaju platu! Drugovi odlučite se!

ODGOVORITE
Name

Andjelka

12.05.2022 17:10

Gradonacelnice rijesi problem funkcionisanja Zavoda!Radnici to od tebe ocekuju!

ODGOVORITE
Name

re

12.05.2022 21:19

Anđelka ne lupaj gluposti.Nek im plate da onaj ko ih je uvalio u probleme.

Name

Zex

12.05.2022 18:52

Kako ih nije sramota da traže platu za svoj rad, sram ih bilo?

ODGOVORITE
Name

Srbovanje

13.05.2022 05:51

Gdje ste sad Srbofili, da spasite svoje ljude. Hej Republike Srpske ima, samo u ustima, a u stvarnosti nigdje je ne možeš pronaći. Srbuj Dodik, nećeš još dugo, ja ti kažem. Nisi jedini ti koji imaš lud da si papir. Ima nas još luđih.

ODGOVORITE
Name

Pitam se ?

13.05.2022 06:18

Pa zar je ovaj Zibl uopste nesto radio ? Ova institucija postoji isto kao i Biro , za uhljebljenje partijskih poslusnika i uhljeba .

ODGOVORITE