Sud BiH: Potvrđena optužnica u slučaju "Dobrovoljačka"

Sud BiH potvrdio je u cijelosti optužnicu Tužilaštva BiH u predmetu "Dobrovoljačka", rečeno je Srni u Tužilaštvu.

Bosna i Hercegovina 12.05.2022 | 15:31
Sud BiH: Potvrđena optužnica u slučaju "Dobrovoljačka"

"Maloprije smo dobili obavijest da je optužnica potvrđena u cijelosti", rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Iz Tužilaštva BiH rekli su Srni da nisu tačni navodi u nekim federalnim medijima da je optužnica za predmet "Dobrovoljačka" vraćena Tužilaštvu BiH na doradu.

Tužilaštvo BiH 27. aprila podiglo je optužnicu protiv 10 lica u predmetu "Dobrovoljačka", osumnjičenih da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršila napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahta, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

NJih optužnica tereti da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni su optuženi i da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, da su mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu spriječili ni kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

Tužilaštvo BiH zajedno sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH, kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, sprovelo je temeljnu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svjedoka ovog događaja, među kojima su preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj učesnika događaja.

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice. 

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar