Je li sada stvarno Dodikov kraj i ostalih vlastodržaca?

Razornije nego bilo koja balistička ili hipersonična raketa, diplomatija Zapada, bez ijednog ispaljenog metka, zadala je udarac "velikim meštrima", koji su se šepurili Bosnom i Hercegovinom misleći da se uspavani medvjed nikada neće probuditi. Probudio se, a svojom rikom je razmontirao sve zablude u kojoj smo živjeli godinama unazad – da je Dodik svemoćan, i da je nemoguće uspostaviti mehanizam funkcionalne države.

Bosna i Hercegovina 12.05.2022 | 12:59
Je li sada stvarno Dodikov kraj i ostalih vlastodržaca?

Autor: Boris Brezo

Pojavljivanjem Kristijana Šmita pred Savjetom bezbjednosti UN-a poražena je ne samo službena politika i sve dosadašnje tvrdnje Banjaluke i Milorada Dodika, nego i svi pokušaji Rusije i Kine, koje su prošli put uspješno odigrale igru osporavanja legitimiteta “njemačkog turiste”.

Jednim udarcem, Zapad se riješio dvije muhe

Ličnim predstavljanjem Šmitovog izvještaja više nema bilo kakve sumnje da je “turista” i formalno-pravno visoki predstavnik međunarodne zajednice, usprkos nastojanjima Moskve, Pekinga i Banjaluke u dokazivanju njegove nelegitimnosti (jer imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN-a).

Njujorška priča pokazuje još jednu važnu stvar – a to je da je Zapad čvrsto odlučio preuzeti kontrolu nad Zapadnim Balkanom, posebno  Bosnom i Hercegovinom, gdje je godinama vladala samovolja u tumačenju ustavno-pravnih procedura i blokada svakog pokušaja funkcionisanja državnih tijela vlasti.

Često se činilo kako je Sarajevo potpuno nemoćno naspram Banjaluke, pa čak ni uvođenje američkih i britanskih sankcija kod većine nije budilo ikakvu spoznaju da bi to moglo uticati na promjenu snaga unutar bosanskohercegovačkog političko-entitetsko-nacionalnog ringa.

A, gle čuda! Danas itekako možemo vidjeti sve učinke upravo tih sankcija za koje se mislilo da su “smiješne” i da one koji su ih “zaradili” neće ništa poremetiti, te da će, pritjerani u zid poput ranjene zvijeri, još snažnije nastaviti sa svojim političkim naumima.

Dogodilo se suprotno!

Još od početka ove godine moglo se uočiti blago, ali sigurno odustajanje političkog establišmenta Republike Srpske u nakanama da vrati “otete nadležnosti”. “Republika Srpska će vratiti sve što joj pripada po Dejtonu”, najavljivalo se na sva zvona. A u realnosti, Vojska Republike Srpske i dalje ne postoji, Uprava za indirektno oporezivanje BiH (sa sjedištem u Banjaluci) i dalje prikuplja akcize i PDV po državnom zakonu, a ni Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH nije ukinuto niti je formirano entitetsko Vijeće.

Politički porazi Milorada Dodika se ne prestaju nizati

Novih koraka ka realizaciji tih najava nema ni na vidiku. Umjesto toga, politički porazi Milorada Dodika se ne prestaju nizati, poput propalog plana da pošalje Zorana Tegeltiju u da se obrati Savjetu bezbjednosti, umjesto ambasadora Svena Alkalaja. U posljednjem trenutku “uklizao je” Šefik Džaferović, koji je po rangu iznad Tegeltije, tako da se u ime Bosne i Hercegovine, ipak, oglasio neko sa ‘sarajevskim stavom’.

Dodik i Tegeltija za ovakav, po njih, nepovoljan ishod krivili su “bošnjačku namještaljku”, koja je uspjela, očito, uz podršku određenih zapadnih struktura. E sad, treba biti objektivan i primijetiti da i oni koji se pozivaju na poštovanje Ustava i zakona, zapravo čine iste metode koje pred tako uglednim skupom predstavljaju kao nešto što se treba kazniti.

Spoljnu politiku BiH, po Ustavu, vodi tročlano Predsjedništvo, i to konsenzusom, odnosno preglasavanjem dvojice trećeg, ali taj treći ima pravo potegnuti veto. Vođenje spoljne politike po principu „ko će koga prije nasamariti” nije dobro za ovu zemlju, a pogotovo je pogubno za uspostavljanje povjerenja unutar državnog sistema.

Isplati li se dobiti na mostu, a izgubiti na ćupriji?

Možda sve ovo jeste bila uspješna diplomatska ofenziva Sarajeva (ili bar jednog dijela administrativno-političkih struktura), ali bi se trebalo postaviti pitanje – isplati li se dobiti na mostu, a izgubiti na ćupriji?! Šta i da se obratio Zoran Tegeltija, čovjek koji predstavlja Savjet ministara, drugi najvažniji izvršni organ vlasti poslije Predsjedništva? Ništa! Pročitao bi ono što je već napisala Vlada Republike Srpske u svom izvještaju poslanom UN-u, i nikom ništa. Kao što neće biti mnogo koristi ni od obraćanja Šefika Džaferovića, jer se ionako “pika” ono što kaže Kristijan Šmit kao, sada je jasno, visoki predstavnik.

Jer – treba ovladati umijećem političke i državničke mudrosti, a ne upasti u zamku dane prilike za premoć i bahaćenje, jer ta bahatost nikada ne može trajati vječno. Nekad se mislilo da vrijeme jednog takvog nikada neće prići kraju, ali mu je konac pukao kada je mislio da ga treba najjače zategnuti…

A koliko je jak svaki zašiv, toliko će biti snažna i tkanina, koju je teže rasporiti ako su svi konci na broju.

(N1 Foto: F.Z./N1)

Komentari / 47

Ostavite komentar
Name

Istina...

12.05.2022 11:04

...Dodikova politika ne izlazi dalje ispod šatora..?

ODGOVORITE
Name

r.juga

12.05.2022 12:53

DA DODO BAR ZNA PJEVATI ALI NAUCICE NIKAD NIJE KASNO,MORA OD NECEGA ZIVJETI

Name

Re

12.05.2022 14:15

Da ovaj Šmit krene ofanzivno i pomete ova smeca od političara nama bi svanulo. Sve sto cini jaku drzavu oni tele razvaliti da mogu razvlaciti i zavadjati narode kako bi oni lako krali budjet. Nikad nista o ekonomiji nisu uradili da olakšaju zivit narodu samo retorika nacionalizma i mrznju. Sreća pa narod vise masovno ne nasjeda sem oni koji su zajahali na grbacu narodu.

Name

Solun

12.05.2022 11:05

Otići će kada ga odvedu, a da hoće učinili bi to...zato prvo HOP pa skok...

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

12.05.2022 11:05

Burleeeeeeeee vraćaj pokradeno i mrš na robiju smeće!!!

ODGOVORITE
Name

Ja

12.05.2022 11:08

Bravo za tekst?

ODGOVORITE
Name

Vrs

12.05.2022 11:09

A I VRIJEME JE VISE UNISTIO SVE STO SE MOGLO UNISTIT SAD OSTAVLJA DRUGIMA DA SE SNALAZE. SAMO MI NIJE JASNO GDJE JE SAD BAHATI I KORUMPIRANI BAJA.

ODGOVORITE
Name

Minken

12.05.2022 11:10

E vala i dostaga viš Duduka a vaseg srbovanja uzaludnog

ODGOVORITE
Name

Z: Sve do Berlina!

12.05.2022 21:21

Ama niko ne srbuje osim Burleta!

Name

Vrs

12.05.2022 11:10

Gdje su sad predizborni prasici i janjici

ODGOVORITE
Name

Ha ha

12.05.2022 11:16

Dodik se pobjedit opet pa on je igrač zapada zar vi to niste skontali

ODGOVORITE
Name

Xxx .Haha

12.05.2022 17:43

I ako Dido nepibijedi kogod drugi pobijedi bice cak ostriji i opasniji za interese svije Rep Srp Tako dase pijedini netjese ako Dodo ode.

Name

Djuk

12.05.2022 11:18

Sta se oni peru pa zapad ovde vlada 30g za sve je zapad odgovoran

ODGOVORITE
Name

Re djuk

12.05.2022 13:27

Da uvek neko drugi kriv a ne kazes imamo budalu koja nas je uvalila u sve ovo,malo istine nije na odmet

Name

Miroslav

12.05.2022 11:18

Ilegalac ima podrsku zapada, ali cinenica je da je on ilegalan cinovnik iz Nemacke. U UN, se desilo nasilje, jer su ameri i britanci po svaku cenu hteli da on isprica, ko nevalja u dejton tvorevini. To je problem, ali veci je problem sto svabo ima podrsku nekih nasih politicara, koji cekaju da ih on ustolici, da bi mu sluzili. A to da se ilegalac okomijo na Dodika i Covica, bilo je za ocekivati, jer ilegalcu trebaju sluge. Svim nasim politicarima, mora biti jasno, da ako hoce opstati moraju biti sluge amerim, britancima i svabama. I tako dok se nasi izabranici krve, blate, raduju se progonu nekog od njih, strani zlotvori nam rade o glavi. Zlotvori biljeze uspeh, jer koriste nase svadje da bi se obracunali sa Srbima. Kako vam nije jasno, imali ste iskustvo sa zlotvorom, koji vas je rastetao iz politike, bez postovanja do biraca. Sad ce se isto desiti.

ODGOVORITE
Name

Re Miroslav

12.05.2022 13:33

Pa on već ima jednog slugu,boljeg sigurno neće naći. Nema niti je bilo,a teško da će biti,većih saradnika stranaca od ovih trenutnih.Zarad opstanka na vlasti ovi će sarađivati i sa crnim đavolom. To što im je ovaj završio generecije i generacije neće vratiti. To što misli da je narod lud to je druga priča O čemu pričaš?Dokle više ista demagogija a sve po leđima ovog nesrećnog naroda. Pravi lider mora sarađivati sa svima u interesu sopstvenog naroda.Treba tražiti prijatelje a ne stvarati neprijatelje.

Name

DA GA NOSI DAVO

12.05.2022 11:19

NOSIGA DAVOLE VISE.. DA SJASI SA NARIDA I RS.. UNISTIO JE RS I NAROD.. SAMO SE NAPLJACKAO LOPV.. SAD IDE NA ROBIJU 100 GODINA.. PA MOZE ONAJ SVOJ SREDNJI PRST KORISTITI SAM SEBI U PAKŠU.. ?????

ODGOVORITE
Name

sz

12.05.2022 11:21

Da, a to sto se zapad ne drzi zakona, to vama nije problem? Bice! Ne volim Laktasenka, ali bez pravde, sve je nista.

ODGOVORITE
Name

Re sz

12.05.2022 14:29

Na koji konkretno zakon mislis?

Name

oko sve vidi

12.05.2022 11:26

ja mislim da u svemu ovome ima umjesane prste ponovo duduk koi zeli da se izvuce nekaznjen sa pokradenim blagom i ponovo da bude on zrtva koju neko proganja zato sto je jedini patrijota REPUBLIKE SRPSKE i da ne odgovara za zapaljene i propale banke i ostale afere ali se bojim da ce ponovo on biti koi ce na kraju izaci kao pobjednik

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

12.05.2022 11:30

Nek budu promjene gore ne može od ovoga

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

12.05.2022 11:31

Aa jel moram da idem u ćorku?! Pa mućkao si!

ODGOVORITE
Name

Borac

12.05.2022 11:41

Nećeš vjecno ja gladujem ti Multi milioner ponizavas pljačkaš pjevaš prkosis

ODGOVORITE
Name

NIJE ON JAK

12.05.2022 11:46

NIJE DODIG JAK POLITICAR.. NEGO JE GLUP I NEPISMEN POLITICKI NAROD.. NAZALOST I U 21 VJEKU SE KAZI I DANAS.. GLUPI BOSANCI.. TAJ EPITE MI SE BUNILI ILI NE TO JE TAKO.. JER SVJET JE 30 GOD ZATVOREN U TOROVE.. REZIMSME TV I RADIO VELICA REZIM SAKRIVA LOPOVLUK I KORUPCIJU.. DODIG JE TIPICNI NEPISMENI DIPLOMATA.. A UZ TO OSOBA SKLONA KRIMINALU BAHATOSTI FUKARLUKA I LAZIMA.. TO JE OSOBA PSIHICKI LABNA I PATALOSKI BOLESNA.. KAKO DRUGACIJE COVJEKA OPISATI.. GLUMI PATRIOTIZAM.. A NAROD GLUP NA TO SE PECA.. E MOJ NARODE 3 GENERACIJE SU UNISTENE ZA 30 GOD.. DODIG JE UKRAO MILIJARDU.. RAZBACAO PO SVJETU NOVCE... I SAD MU JE OPASNO PO NJEGOVU KOZU DA ZAGLAVI NA ROBIJU 50 GOD.. SVE I SVAKI DAN JE BLIZI ROBIJI A NJEGOVA FAMILIJA PUNA NARODNOG NOVCA POKRADENOG.. U PANICI.. KAD PANE SA VLAST 2 OKTOBRA.. PADA IMUNITET.. OBDA ON I NJEGOVA FAMILIJA BICE TESKO NA UDARU... I ZASLUZUJU 150 GOD.. NAJ TEZE ROBIJE.. DIKTATORI SVI SU PALI.. NEMA IMUNITETA.. NEMA VLADTI DA GA CUVAJU TELOHRANITELJI POLICIJA AUTA 10 GA CUVAJU. NAROD TO PLACA.. FUKARU KONI NE UNISTIO 3 GENERACIJE

ODGOVORITE
Name

BOY

12.05.2022 11:51

U R. Srpskoj postoje institucije a kao da ih nema, sve one pričaju Dodikovim jezikom i štite ga zato što su i oni u korupciji na svim nivoima od nižih do najvećih nivoa vlasti. Uglavnom svi su se obogatili na raznim prevarama i pljački.Šta je sa Banjalukom tamo nema ni bošnjaka ni hrvata šta se dešava sve što se želi uraditi za dobrobit naroda blokira se od strane raznih Dodika koji su na vlasti. Znači da ova njegova priča i politika vode narod u propast a taj narod ga u tome podržava.

ODGOVORITE
Name

ALEKSANDAR LAJIĆ - SRBAC

12.05.2022 12:00

"E što nisam ptičica, da letim daleko, pa da vidim napolju, čeka li me neko. Prodaj majko, konja kočijaša, pa izvadi, sina robijaša". Vrijeme je.

ODGOVORITE
Name

Vanja

12.05.2022 12:01

Nije još kraj, kraj ce biti kada se smjesti na Tunjice i vrati ono što je opljačkao.

ODGOVORITE
Name

Cccc

12.05.2022 12:03

Treba mu zabraniti kandidovanje. Sa starim izbornim zakonom opet ce pokrasti izbore.

ODGOVORITE
Name

Momo

12.05.2022 12:06

gotov je.jos dodati bakira...covića...

ODGOVORITE
Name

bosanac

12.05.2022 12:14

Osovina zla Dodik-Bakir-Čović i njihovi sljedbenici moraju doživiti politički poraz na izborima. Nema pobjede Sarajeva, Banjaluke ili Mostara, a sela pa čak i manje opštine prazne, to su zablude, to su porazi. Imamo u BiH mnogo mlađe i pametnije ljude i političare. Do naroda je kome će dati šansu i šta će birati kolko tolko ljepšu budućnost i sebi i svojoj djeci ili ostaviti ovo zlo da vlada i svakodnevno nas truje mržnjom a oni slobodno pljačkaju državu i narod. Uvijek sam govorio i smatram da u BiH žive dobri ljudi, dobri narodi i da ima mjesta za sve. Živim u takvom mjestu gdje se Hrvati, Srbi i Bošnjaci međusobno poštuju, žive složno i kako i stariji naraštaji govore unazad 100 godina nikada nije bilo problema. Što nebi moglo tako u cijeloj BiH I ovo selo je u BiH.

ODGOVORITE
Name

Re Bosanac

12.05.2022 13:59

Tačno tako, od slova do slova. Svaka čast na komentaru.

Name

Ana

12.05.2022 12:24

Čija je Integra inženjering, u Micinim lokalima, na Kanalu? Od skoro, gdje bio Katastar?

ODGOVORITE
Name

Re

12.05.2022 13:05

Pa lopova. Cije ce biti.

Name

Nenad

12.05.2022 12:24

Ovo je VELIKA pobjeda Dodika. A pred nama je

ODGOVORITE
Name

Re

12.05.2022 13:00

I ja mislim isto, ovaj Narod je toliko puta izabrao pogrešnu stranu, kroz prošlost toliko nastradao, ovo bi mogao biti put u podpuni nestanak !

Name

Milos

12.05.2022 12:37

Tegeltija i njegova svita od 10 ljudi je u Ameriku putovala turisticki, a Smit i Dzaferovic su se obratili na sjednici savjeta bezbjednosti, uprkos protivljenju Kine i Rusije.

ODGOVORITE
Name

neznam

12.05.2022 12:48

Pijacar da vodi svjetsku politiku moze samo nasoj marvi.

ODGOVORITE
Name

Ja

12.05.2022 13:08

Dodik je sam sebe-svojom pohlepom,egoizmom,"silinom" (udarila vlast u glavu)-doveo u bezizlaznu situaciju.

ODGOVORITE
Name

Доста више

12.05.2022 13:35

Пустите нас да живимо,време је прошло вашем лицемјердтву,доста узели сте,вретите и идите,доста курвања,а нисте способни низашта

ODGOVORITE
Name

Gojko

12.05.2022 14:11

Vidjelo se ko je turista a ko priznat.Dodikov Tegljac sa 10 pratilaca su bili turisti a Smith priznat.A sad kad Kalabuhov pocme da prosipa lafinu

ODGOVORITE
Name

Akcionar

12.05.2022 14:22

Da te nije zeznuo načelnik Pala ko mnoge

ODGOVORITE
Name

Mile

12.05.2022 14:32

Dace Bog

ODGOVORITE
Name

Riki

12.05.2022 14:46

Svaki turista nakon tri mjeseca mora napustiti BiH, obzirom da je Smit od augusta prosle godine u BiH postavlja se pitanje ko je u pravu, preCjednik ili Smit, je li turista ili visoki predstavnik

ODGOVORITE
Name

SNP

12.05.2022 14:49

Rasipa mu se stranka polako, ali sigurno. U Bratuncu su se rasuli, da se nikad sastaviti nece. Trenutni predsednik SNSD u Bratuncu radi za Srdjana Rankica na rusenju SNSD, a ovi ga drze idalje na toj poziciji ko zna zbog cega.

ODGOVORITE
Name

Bl

12.05.2022 15:28

Gade cekamo te na tunjicama sa sve svojom poganom familijom

ODGOVORITE
Name

Tatar

12.05.2022 18:04

Prohujalo s vihorom moj generale.

Name

Izbjeglica

12.05.2022 18:27

Nije njima problem izgubiti vlast pa da ostanu bez velikih novcanih lrihoda. Njima je problem odmotavanje klupka poslije smjene sa vlasti. Vlast ne napustaju samo zbog toga. Imunitet.

ODGOVORITE