Patrijarh Porfirije: Hercegovina je hram božiji

 Njegova svetost patrijarh Porfirije poručio je danas u Trebinju da je čitava Hercegovina hram Božiji.

Republika Srpska 11.05.2022 | 10:09
Patrijarh Porfirije: Hercegovina je hram božiji

"Važno je da svi darovi koje smo dobili od Boga budu utemeljeni na daru vere i obuhvaćeni u ljubavi", rekao je patrijarh Porfirije u obraćanju vjernicima nakon liturgije u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Кad imamo ljubavi prema svakom čovjeku, ističe Patrijarh, onda razvijamo darove koje smo dobili od Boga.

"Stvoreni smo po slici Božijoj, a to znači da imamo mogućnost da učestvujemo u svemu što je božansko", istakao je patrijarh srpski.

Ma šta jesmo i ma šta postigli, kaže patrijarh, uvijek ostaje dubinski nemir, jer savršenstvo koje postoji u nama je živi Gospod Hristos.

"Zato on podseća - ja sam hleb života. Кad smo toga svesni potvrđujemo da hoćemo Hrista, da reć Hristova koja nas opominje da ne možemo naći punoću i smisao ako nema Hrista", istakao je patrijarh Porfirije.

Što je naša ljubav veća u odnosu na bilo koga, navodi patrijarh, to je naš nemir veći.

"U ove dane kad slavimo vaskrsenje Hristovo, Gospod pokazuje da je došao da spase čoveka. Došao je da pobedi radi nas sve ono što nam preti kao prolaznost, kao smrt, kao greh, da nam daruje život večni, a to je prostor smisla", rekao je patrijarh Porfirije.

Njagova svetost ističe da je Gospod donio smisao u svemu što je u nama i oko nas.

"Nama je ostala samo vera, nada i ljuba, ne apstraktno nego realno. Vera kao poverenje koje se pretače u ljubav, jer ljubav donosi radost", poručio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u trebinjskom Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, u prisustvu velikoj broja vjernika.

Patrijarhu su sasluživali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkopi zahumsko-hercegovački Dimitrije, budimljansko-nikšićki Metodije, diseldorfski i njemački Grigorije.

Predviđeno je da patrijarh Porfirije danas posjeti Mrkonjiće u Popovom polju, rodno selo Svetog Vasilija Ostroškog.

Njagova svetost boravi od juče u prvoj kanonskoj posjeti Trebinju u okviru "Dana Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog". 

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Demon

11.05.2022 09:50

Bolje bi bilo da je taj boziji hran preduzece koje zaposljava 5000 radnika .Da narod ima gdje zaradit da prehrane porodicu.Ne zivi se samo o duhu .

ODGOVORITE
Name

Wwweeee

11.05.2022 11:45

GOSPODINE PATRIJARHU. HERCEGOVINA JESTE BOZI HRAM AL PUST. OSIROMASEN SVE JAD,CEMER I BIJEDA. KAO SVA R. SRPSKA BIJEDNA I PUSTA. OVA VLAST KOJU VI GOSPODINE PODRZAVAJTE SVE JE UNISTILA I OPUSTOSILA. SVU NAM DJECU RASTJERALA PO BIJELOM SVIJETU. PUNI AVTOBUS MLADOSTI ODE. A VI GOSPODINE I VASE VLADIKE CUTITE VAMA DOBRO SRAM DA VAS BUDE. VI PITATE TAKOZVANOGA CLANA PRESJEDNISTVU CEGA JE ON PREDSJEDNIK , PA KAZETE NICEGA. PA VI STE TOM RECENICOM PONIZILI DRZAVU U KOJU DOLAZITE U GOSTE. GOSPODINE ZAPITAJ TE SE KAKO NAROD HERCEGOVINE ZIVI I GDJE MU JE MLADOST OTISLA.

ODGOVORITE
Name

Borac R SRPSKE

11.05.2022 11:50

Vasa svetosti samo bjezite sto dalje od dodika i njegove sekte.Nemoj da vas prevare kao upokojenog Irineja.

ODGOVORITE