Gradonačelnik Bijeljine sastao se sa ambasadorom Grčke

Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom LJubišom Petrovićem bila je danas domaćin ambasadoru Grčke u BiH, gospodinu Dimitriosu Papandreouu.

Republika Srpska 10.05.2022 | 15:45
Gradonačelnik Bijeljine sastao se sa ambasadorom Grčke

Razlog posjete je jučerašnje otvaranje „Grčkog kutka“ na Univerzitetu „Sinergija“ koji će od sada predstavljati centar za grčki jezik, kulturu i civilizaciju. 

Ističući zahvalnost gradonačelniku Petroviću na podršci koju je pružio ovom projektu, ambasador Papandreou je rekao da će saradnja naša dva naroda biti proširena i na druga polja.

- Formiranje ovog centra je integralni dio našeg plana da osnujemo mrežu grčkih kutaka koji će služiti kao centri za grčku kulturu, civilizaciju i jezik u BiH. „Grčki kutak“ u Bijeljini je šesti po redu u BiH. Početak je bio u Doboju, ali smo se proširili na Pale, Visoko, Banjaluku i Zvornik.  Svrha ovog projekta je zbližavanje naših naroda, a to je moguće realizovati izučavanjem grčkog jezika i civilizacije - rekao je ambasador.

Gradonačelnik Petrović je pojasnio da je današnja posjeta Grdskoj upravi od starne ambasadora Grčke, zapravo, bila prilika za nastavak razgovora i razmjenu ideja koji je vođen juče prilikom otvaranja pomenutog centra za grčku kulturu i jezik i još jednom se osvrnuo na viševjekovnu istoriju prijateljstva dva naroda.

- Veze između srpskog i grčkog naroda su nerskidive, a prijateljstvo dokazano nebrojeno puta - počev od srednjeg vijeka do današnjih dana. Posebno treba istaći politiku Grčke prema srpskom narodu tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata 1995. godine. Grčka je pružila utočište za mnogobrojnu srpsku djecu koja su boravila u Solunu i okolnim mjestima i slala veliku količinu humanitarne pomoći u Republiku Srpsku. To je nešto što nikada nećemo zabraviti, kao ni ponašanje Grčke tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine - naglasio je Petrović.

Zahvalnost i poštovanje među našim narodima je još snažnije i zbog činjenice da pripadamo pravoslavlju i dijelimo iste hrišćanske vrijednosti. 

U današnjem razgovoru je pokrenut niz inicijativa i ideja koje će dati rezultate u budućnosti, a tiče se osnivanja udruženja srpsko-grčkog prijateljstva. 

- Danas smo postigli dogovor da šef Odsjeka za komercijalne poslove pri amabsadi Grčke u BiH posjeti naš gard u junu kako bismo povezali naše privrednike i grčku ambasadu. Iz takve komunikacije će se razvijati ideje o projektima. Takođe je dogovoreno da uputimo dopis ambasadi Grčke da nam se pruži podrška prilikom pronalaženja grada partnera, pobratima, sa kojim ćemo stupiti u kontakt i ostvariti saradnju, a da rezultat toga bude razmjena učenika i studenata između Bijeljine i grčkog grada - rekao je gradonačelnik Petrović.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bravo

10.05.2022 16:23

Prava stvar je dolazak Ambasadora Grcke u Bijeljinu. Dvadeset godina ljetujemo u Grčkoj i za nas nema ljepše zemlje i boljeg naroda. Samo naprijed u saradnju????❤️

ODGOVORITE
Name

Orthy

10.05.2022 19:36

Bravo za ovu posjetu i sastanak. Daće Bog, da se što više i bolje zbližimo. Bravo gradonačelnike, bravo Republika Srpska.

ODGOVORITE