Vučić ocijenio teškim razgovore u Njemačkoj

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na kraju posete Berlinu, da su razgovori bili teški, ali da je zadovoljan velikim interesovanjem nemačke vlade za razgovore sa Srbijom.

Srbija 05.05.2022 | 09:56
Vučić ocijenio teškim razgovore u Njemačkoj

Vučić je, nakon sastanka sa šefice nemačke diplomatije Anelene Berkov, preneo da je i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, na čiji poziv je boravio u Berlinu, a i sa ministarkom razgovarao o svim važnim pitanjima, kao što su evropska perspektiva, kriza u Ukrajini, situacija na KiM.

„Nisu bili jednostavni razgovori, ali sam zadovoljan velikim intersovanjem nemačke vlade za razgovore sa Srbijom. To je važna vest“, objasnio je on.

Vučić je ukazao da je u prva tri meseca trgovinska razmena sa Nemačkom povećana za 26 odsto.

„To ne znači da će taj nivo biti na godišnjem nivou, ali će svakako biti iznad sedam milijardi evra. Ode u nebesa Nemačka kao trgovinski partner, postaje neuporedivo zančajnija. Prećiće po prvi put 15 odsto ukupne trgovinske razmene Srbije sa inostranstvom, ubedljivo je najznačajnija zemlja“, objasnio je on.

Vučić je kazao da neki delovi razgovora nisu bili jednostavni i laki, ali ne može uvek da se izabere lak put.

Preneo je da razgovore sa nemačkim partnerima završava danas u 12:30 u Beogradu susretom sa ministarkom odbrane Kristinom Lambreht.

Vučić: Mnogo težak razgovor sa Kurtijem i Lajčakom

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sinoćnja neformalna večeras sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem bio veoma težak, a da su nemački predstavnici insistirali da ono što je potpisano u Briselskom sporazumu mora da se sprovede.

Na pitanje da li može da otkrije neke detalje tog susreta i da li je došlo do pomaka, Vučić je odgovorio da ne voli da govori o detaljima, ali da je razgovor bio “mnogo, mnogo težak”.

“Nastaviće se razgovori. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ide u Brisel 13. maja da pokušamo nešto da dogovorimo”, rekao je Vučić.

Istakao je da je za Beograd problem što neki odbijaju da uopšte govore o Zajednici srpskih opština, ali da je važno što su svi nemački predstavnici govorili da potpisano mora da se sprovede.

“Sada vidite da i ono za šta smo bili kritovani, postaje naša tačka oslonca, i da ono za šta su govorili da je loše po nas, sada drugi ne žele da primene”, rekao je Vučić.

A, kako je rekao, o detaljima mu je besmisleno da govori, jer ne želi da na taj način prikuplja političke poene ili da se jučani.

“Moj posao je da se borim za Srbiju, i to ću nastaviti da radim”, rekao je Vučić.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Miroslav

05.05.2022 10:00

Uvek je tesko sa djavolima razgovarati. Pa jos kad su to nemci, mnogo je teze. Znamo mi sta oni nama misli i zele, isto i mi o njima mislimo i zelimo. Tako je to kad su im nasi bivsi saveznici dozvolili, da svabdki ratni avioni izlete van svabske granice. I tako mi jedni druge foliramo, valjda je to u politici normalno.

ODGOVORITE