Zapadne kompanije plaćaju gas u rubljama, ali ćute

Dio evropskih kompanija, koje uvoze prirodni gas iz Rusije, pristale su na šemu plaćanja koju je predložila Rusija, međutim o tome ne govore iskreno, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Svijet 29.04.2022 | 20:51
Zapadne kompanije plaćaju gas u rubljama, ali ćute

- Zamolio bih vas da ne širite lažne informacije da navodno postoji zajednički stav Evropske unije, koji mi, Mađari, izbjegavamo. To je laž, to nije tako, samo drugi nisu dovoljno pošteni, a međunarodni liberalni mediji gledaju kroz prste njihovom lukavom pristupu. Mi ne želimo da budemo lukavi, mi otvoreno govorimo o tom pitanju. Za nas je normalno da prirodni gas platimo tako da se on isporučuje - rekao je Sijarto.
 
Kako je dodao, dio zapadnoevropskih kompanija,koje uvoze prirodni gas, postupa u skladu sa procedurom plaćanja gasa koju utvrđuje dobavljač, odnosno Rusija.

- Kako bismo i u budućnosti mogli da kupujemo prirodni gas, kompanije koje uvoze prirodni gas – ne zemlje, nego kompanije, treba da otvore dva računa u Gasprombanci, koja nije pod sankcijama, jedan u evrima ili dolarima i drugi u rubljama. I mi ćemo to uraditi, kao i drugi, naglašavam, kao i drugi. Dakle, nije istina da su drugi to odbili, oni jednostavno ne govore o tome tako iskreno iz raznih razloga, a međunarodni liberalni mediji ih u tome, naravno, podržavaju - objašnjava mađarski ministar.
 
Sijarto je pojasnio šemu plaćanja gasa koju je predložila Rusija.

- Ispada tako da mađarska kompanija konvertuje isplatu za prirodni gas u evre, želeo bih da naglasim – u evre prebacuje isplatu za prirodni gas u Gasprombanku, zatim nalaže Gasprombanci da ih konvertuje u rublje, onda ih prebacuje na račun u rubljama i odatle novac dobija Gaspromeksport. To je preduzeće sa kojim smo sklopili sporazum o isporukama. Tako rade i drugi, ne želim da otkrivam tajnu - rekao je Sijarto.

On je naglasio da se "prirodni gas može kupovati samo fizički".
 
- Јoš nisam vidio da se stan može grijati političkim stavovima ili političkim izjavama - prokomentarisao je Sijarto.
 
Ranije je premijer Mađarske Viktor Orban izjavio da je zemlja spremna da plaća ruski gas u rubljama, dok je Sijarto naglasio da se prekid isporuka iz Rusije u Bugarsku neće odraziti na tranzit u Mađarsku.

 (Sputniknews.com)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

NR

29.04.2022 19:02

Orban i Dodik su kao blizanci. Najpametniji. Naravno da kod plaćanja rubljama Rusi određuju vještački nerealan kurs. Po uslovima koji nisu ugovoreni

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin69

29.04.2022 19:24

Gdje si ti to zavrsio ekonomiju? Sigurno na nekoj privatnoj menadzeriji, pa se tako razumijes u apresijaciju i depresijaciju rublje. Valjda znas da je rublja jedina koja ima pokrice u zlatu, za razliku od dolara koji ne vrijedi ni papira na kojem je stampan.

Name

Dragan

29.04.2022 20:12

Što se ne ponudiš da im ti odrediš kurs, možda oni ne znaju?!

Name

Doboj

29.04.2022 20:51

Madjari su kraljevi u cijeloj ovoj idiotariji!!! Glupa evropa slusa engleze i amere.. kad su oni kome dobro donijeli.

Name

Rublja I zlato

29.04.2022 21:14

Zašto onda narodi u Rusiji žive bijedno? U SAD , kakva god da je, hrle svi iz cijeloga svijeta! Decenijama unazad!

Name

Americki smradovi

30.04.2022 05:16

Ameri nemaju zlato ni za jedan odstampan dolar, to je balon od sapunice koji ce jednom pući i na glupe Amerikance istovari sva govna koja su nasrali tokom godina širom svijeta. Zato im i trebaju sukobi sa svima a narocito sa Kinom koja je najveci deponent tog papira bez pokrica zvanog dolar i koja namjerava u doglednoj budućnosti da ga plasira preko svojih firmi u SAD. E to ce biti spektakl i iskreno radujem se tome pa i ako bude za 100 godina.

Name

Sydney

30.04.2022 03:13

A sta treba Madarska koja od Ruskog gaza zavisi 85% i cije 95% stanovnistva koristi taj gas da sledi zahtjev litvanije koja uvozi 5% svojih potreba od rusije.Hoce li EU obezbjedit drugi gas Madarskoj ili samo dati neko izlizanu podrsku za prekid uvoza. Podrska se ne lozi niti masine mogu radit na nju

ODGOVORITE
Name

Sydney

30.04.2022 03:18

Najgluplje je kad vidis da bosnjaci nesto kritikuju madare sto placaju u rubljama Bosna cijih 3% stanovnika koristi gas i koja godisnje uveze toliko gasa da moze stati u par cisterni kritikuje zemlju u kojoj 95% stanovnika koristi gas i koja za nedelju dana uveze gasa kao bosna za cijelu godinu

ODGOVORITE
Name

Zaje(b)dnicka sebicnost

30.04.2022 04:37

Rad ispod zita.

ODGOVORITE
Name

Rerspekt

30.04.2022 06:19

Bravo za mađare, raskrinkavaju ove iz EU samo tako.

ODGOVORITE
Name

Vendetta

30.04.2022 13:17

Bravo Madjar .

ODGOVORITE