Presuda Mahmuljinu za zločine nad Srbima 

Apelaciono vijeće Suda BiH danas će objaviti drugostepenu presudu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, koji je prvostepeno osuđen na 10 godina zatvora jer nije spriječio zločine pripadnika odreda "El mudžahedin" nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića.

Bosna i Hercegovina 28.04.2022 | 07:19
Presuda Mahmuljinu za zločine nad Srbima 

Sud BiH je 22. januara prvostepenom presudom osudio Mahmuljina na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH poništilo je prvostepenu presudu i odredilo novo suđenje koje je počelo 30. novembra žalbenim postupkom na kojem su izneseni prijedlozi Tužilaštva i odbrane.

Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne Mahmuljinu za ubistva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske i nečovječno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima u prvostepenom postupku, dok se odbrana žalila po svim osnovama, uključujući bitne povrede krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

I Tužilaštvo i odbrana predložili su reprodukovanje više dokaza, ali je vijeće procijenilo da je neophodno ponovo saslušati iskaze osam svjedoka, pet po prijedlogu Tužilaštva i tri koje je predložila odbrana.

Nakon reprodukovanja iskaza svjedoka iz prvostepenog postupka, tužilac Mladen Vukojičić je u završnoj riječi predložio Apelacionom vijeću da Mahmuljina proglasi krivim i odredi mu kaznu zatvora u skladu sa zakonom.

Mahmuljinovi branioci, advokati Nermin Mulalić i Vasvija Vidović, nakon iznošenja završnih riječi, predložili su Vijeću da optuženog oslobode po svim tačkama optužnice, navodeći da Tužilaštvo nije provelo dokaze kojima bi sa apsolutnom sigurnošću dokazalo krivicu njihovog klijenta.

Izricanje presude zakazano je za 10.30 časova.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Td

28.04.2022 06:07

Na kraju ce uslovnu dobiti

ODGOVORITE
Name

re

28.04.2022 07:43

Za onolike odsečene glave i onoliko klanje ljudi samo 10 godina. Strašno.

Name

Miroslav

28.04.2022 08:10

Alin mudzahedin, morao bi biti osudjen dozivotno. Danas ce se opet skupiti mudzahedini pred sudom, da bi uplasili sudije, da smanje i tako beznacajnu presudu.

ODGOVORITE
Name

Mostar

28.04.2022 08:37

Treba mu produziti kaznu i svakom koji je ubijao neduzni narod ili zarobljenike vojnike,bez razlike kojeme narodu pripadaju takvi zlocinci ili komandiri koji su dozvolili da se to radi.

ODGOVORITE