Brčko: Vozači duguju 2 miliona maraka za kazne

Da se ukupna dugovanja po osnovu neplaćenih saobraćajnih kazni povećavaju iz godine u godinu pokazuju I  podaci policije Brčko distrikta, prema kojima vozači za kazne duguju oko dva miliona maraka.

Republika Srpska 25.04.2022 | 16:39
Brčko: Vozači duguju 2 miliona maraka za kazne

Analizirajući stanje bezbjednosti saobraćaja na prostoru Brčkog policija je utvrdila da postoji izvjestan broj vozača koji su višestruki povratnici u izvršenju najtežih prekršaja, kaže portparol Policije Brčko distrikta Dževida Hukičević.

“ Uvidom u registar novčanih kazni utvrđeno je da znatan broj ovih vozača imaju evidentiran veliki broj prekršaja i neplaćenih kazni. Tako je tokom 2020. godine od višestrukih povratnika u izvršenju najtežih prekršaja iz oblasti saobraćaja privremeno oduzeto ukupno 26 vozila i jedan moped. Tokom 2021. godine 25 motornih vozila i jedan moped, jedno teretno i jedno priključno vozilo te jedan traktor. Za prva tri mjeseca 2022. godine privremeno je oduzeto ukupno sedam vozila", navela je Hukičevićeva.

Minimalan iznos duga za privremeno oduzimanje vozila nije propisan zakonom već je razlog za oduzimanje sadržan u opasnosti koju prouzrokuje višestruki povratnik vršeći učestalo istovrsne prekršaje, a jedan od pokazatelja da se radi o takvom licu je i broj izrečenih i neplaćenih novčanih kazni.

“Kada govorimo o ukupnom dugovanju ukupan dug za prekršaje iz oblasti saobraćaja iznosi milion, 919 hiljada i 638 maraka , dok je ukupan broj dužnika za kazne 2.562 lica. Kada govorimo o najvećem neplaćenom dugovanju ono iznosi ukupno 57 hiljada i 470 konvertibilnih maraka za 135 izrečenih kazni . Kada policija Brčko distrikta privremeno oduzme vozilo ono se deponuje u depozit policije Brčko distrikta a potom se o
tome obavještava Osnovni sud podnošenjem zahtjeva za pokretanje postupka kao i prijedlogom da se izrekne zaštitna mjera oduzimanja vozila. Potom sud odlučuje da li se osobi vozilo vraća ili se trajno oduzima, kaže Hukičević.

Ukoliko sud odluči da se vozilo trajno oduzima  policija postupa u skladu s odlukom o načinu i postupcima raspolaganja trajno oduzetih
predmeta koja podrazumijeva prodaju vozila, navela je Hukičević.

(BN)

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

borac

25.04.2022 14:50

Dobar biznis ova policija zarade bolje nego u gradjevinarstvu.

ODGOVORITE
Name

tragac

25.04.2022 15:31

U Brčko i brčanska prigradska naselja doselio se "šiš i goliš". Vozaju od starog juga 45 i fiće 750 do najmidernijih Aufija, Mercedesa, Tojota ,itd, itd ali kultura ostala "opanak". Popi čašu dvije s kumom, ćašu dvije s drugom i opet sjedi za volan fo sledeće kafane a ima ih hvdla bogu. Parkiraj na trotoaru ili na pješačkom, nema veze za neke. Da mogu ušli bi u kafanu s autom.

ODGOVORITE
Name

Mirage

25.04.2022 15:45

Kako je to moguce da duguju tolike kazne? Kako uopste produze registraciju na istom tom vozilu kada je "pravilo" , ako imas neplacenu kaznu registeacija se ne moze produziti? Ako je prekrsaj napravio neko sa tudjim autom onda i za to postiji "pravni lijek" prinudnom naplatom... Ovde he rijec o ne ozbiljnosti drzave.

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

25.04.2022 18:48

Kako ne kontate, to je virtuelni novac, a šta da niko nije napravio ni jedan prekršaj ? Niko nikome tu ništa ne duguje , piši propalo ! Kada kupiš nešto materijalno, vidljivo, a ne platiš, to je onda problem !

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

25.04.2022 21:40

Kako mogu registrovati vozilo.