Zabrana uvoza ruskog gasa može pocijepati Evropu

Šef njemačkog energetskog koncerna Eon Leonhard Birnbaum upozorio je da bi embargo na uvoz ruskog gasa pocijepao Evropu.

Region 19.04.2022 | 14:34
Zabrana uvoza ruskog gasa može pocijepati Evropu

Ako mislimo da možemo da osiguramo snabdijevanje u Njemačkoj bez da se zajedno brinemo o drugim državama, onda bi to dovelo do cijepanja EU, naglasio je Birnbaum za dnevnik Handelsblat.

Na pitanje da li bi EU trebalo odmah da odustane od uvoza ruskog gasa, kazao je da bi takva odluka bila pogrešna.

– Nije da će samo Njemačka biti tom odlukom teško pogođena, već bi Evropa imala masivni problem. Na primjer Slovačka je u potpunosti zavisna od ruskog gasa, a zemlje kao Češka i Austrija danas uvoze veći dio gasa iz Rusije. I u mnogim drugim zemljama EU značajan dio gasa se uvozi iz Rusije – objasnio je Birnbaum.

On je podvukao da se to pitanje ne smije tretirati nacionalnom temom.

Istakao je da je snabdijevanje energijom Njemačke nedovoljno osigurano.

– Posljednjih nedjelja smo naučili da strateška zavisnost može biti problematična. To smo naučili na teži način, da kao Evropa, a posebno kao Njemačka, nismo dovoljno pridali pažnju bezbjednosti snabdijevanja – objasnio je on.

Birnbaum je ocijenio da je neophodno, kako se Evropa ne bi uvela u tešku ekonomsku krizu, da se izrade studije o posljedicama embarga na ruski gas po privredu.

(Tanjug   Foto:Reuters)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Miroslav

19.04.2022 12:52

A što bi se pocepali, pa ameri su obećali da će pokloniti gas? Makron je rekao da EU netreba Ruski gas, a Namci pričaju da im treba, lepo se dogovorite. Samo brzo se dogovorite, jer će Rusi zavrnuti pipu.

ODGOVORITE
Name

Ako se Njemacka

19.04.2022 13:03

Okrene saradnji sa Rusijom, Kunom, Turskom ostaje br1. u Evropi.

ODGOVORITE
Name

Obrni okreni

19.04.2022 13:08

Nema Evripe bez Rusije. OK saradnja sa amerima koja je goliko i ne bitna, ali NEMA EVROPE bez Rusije. I Rusiji je Evropa vazna, utkala je sve evropske vrijednosti na svaki nacin stvarala Evropu.

ODGOVORITE
Name

Svaka cast

19.04.2022 13:11

Pamet u glavu nadolazi, jos ima prostora za normalizovanje odnosa na posten nacin....

ODGOVORITE
Name

Rusija je

19.04.2022 13:13

U ovo sve apsolutno spremno usla. To je sasvim jasno i sto prije se neki osvjeste manje posledice ce trpiti....

ODGOVORITE
Name

He He

19.04.2022 13:21

Nisu Britanci tek tako izašli iz E.U. , znaju oni vrlo dobro šta rade, sve ovo je maslo USA, Britanije i zemalja Komonvelta, navikli da žive od mešetarenja, taman posla da se oni oznoje, radeći pošteno ! Nebi me čudilo da je i Rusija u talu sa njima, da se E.U. rašaluje , kakva takva, ona je ipak konkurencija ovima !

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

19.04.2022 14:32

Mislio sam da ste malo pametniji. Dali je bolje biti ekonomski zavistan ili politički. Odvajanjem od Ruske energije upadate u Američku zavisnos a već ste njihove političke marionete. Rusija vas bar nije politički ugnjetavala.

ODGOVORITE
Name

Milko

19.04.2022 15:42

Ako se brine za Slovačku, neka oni nastave uvoziti gas a Njemačka da prestane.

ODGOVORITE