Svjetske agencije o pobjedi Vučića na izborima

Vodeće svjetske novinske agencije prenijele su pod oznakom hitno vijest o preliminarnim rezultatima izbora u Srbiji, uz naglasak da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na putu da pobijedi u prvom krugu, jer ima dovoljnu većinu.

Srbija 04.04.2022 | 07:30
Svjetske agencije o pobjedi Vučića na izborima

Svjetske agencije izvještavaju i o parlamentarnim izborima, navodeći da će SNS imati najviše mjesta u republičkoj skupštini.

Rojters navodi da "Srpska napredna stranka najvjerovatnije neće moći sama da formira većinu u parlamentu, pa će tražiti partnersku vladu".

Vučić se, dodaje Rojters, kandidovao za novi petogodišnji mandat uz obećanje o miru i stabilnosti, u vrijeme kada je Rusija napala Ukrajinu, što je "stavilo Srbiju pod pritisak od Zapada, da bira između tradicionalnih veza sa Moskvom i aspiracija da uđe u EU".

Rojters je citirao Vučićeve riječi da će Srbija ostati vojno neutralna i da će održati kurs ka Evropskoj uniji, ali i da će održati prijateljske odnose sa Rusijom.

Navode i da Kremlj podržava suprotstavljanje Beograda nezavisnosti Kosova tako što blokira članstvo Prištine u UN. Iako je Srbija podržala rezoluciju UN kojom se osuđuje ruski napad na Ukrajinu, Rojters primjećuje da je odbila da uvede sankcije Moskvi.

Američki Asošiejted Pres se osvrnuo na izbore u Beogradu, navodeći riječi analitičara koji kažu da opozicija ima šansu da pobijedi u glavnom gradu.

"Opozicione grupe uglavnom su se uzdržavale od javnog zalaganja za oštriju liniju prema Moskvi", naveo je AP, uz konstataciju da Rusija podržava Srbiju po pitanju Kosova.

AP navodi da je Vučić, koji se hvali bliskim odnosima sa Putinom, pokušao sebe da prikaže kao garant stabilnosti u vrijeme nemira u Evropi zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Ruska novinska agencija RIA Novosti stavila je akcenat na izjavu srpskog predsjednika da će Srbija nastojati da održi partnerske i prijateljske odnose sa Rusijom, kao i da će ostati vojno neutralna.

Agencija TAS S je citirala Ipsos i Cesid da je Vucić osvojio 59,8 odsto glasova prema preliminarnim rezultatima, i takođe se osvrće na Vučićeve riječi da će Beograd nastaviti da teži ka članstvu u EU, ali će i održavati odnose sa svojim prijateljima.

Vijest o pobjedi Vučića prenijele su italijanska ANSA, kineska Sinhua, francuski AFP.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tatar

04.04.2022 08:27

U svakom slucaju vama Srbijancima cestitam na izboru a istovremeno tesko nama ako u oktobru ne budemo okrenuli situaciju

ODGOVORITE
Name

Čvrsto branit pozicije

04.04.2022 15:33

Zadržati kurs čvrstog stava o neutralnosti i ne dozvoliti da Zapadna Evropa i njen dirigent SAD uslovljavaju suverenu državu Srbiju prekidom veza sa Rusijom. Suverene države treba da same kreiraju svoju politiku i ne miješaju se u unutrašnje stvari drugih, kao i da se ne podčinjavaju drugima. Pa kome krivo, kome milo. Šta više ako se ima u vidu da je Zapad pogazio suverenitet Srbije i odcijepio Kosovo, zar ti i takvi da Srbiji naređuju kakav kurs da zauzimaju u odnosu na Rusiju. Jel Rusija bacala na Srbiju osiromašeni uranijum i da li je NATO agresija na Srbiju bila legalna?

ODGOVORITE