Metan ugušio rudare, nije bilo eksplozije

- U rudniku "Soko", gde se jutros dogodila nesreća, nije bilo eksplozije već su se nastradali rudari ugušili usled visoke koncentracije metana, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Srbija 01.04.2022 | 14:49
Metan ugušio rudare, nije bilo eksplozije

Ona je na konferenciji za medije rekla da je uzrok nesreće metan.

Mihajlovićeva je kazala da nadležni organi utvrđuju uzroke nesreće, kao i da će država pomoći porodicama nastradalih rudara.

Ona je rekla da su preduzete sve mere bezbednosti u rudniku "Soko" u kojem je rano jutros u nesreći stradalo osam rudara.

"Tela su na putu za Niš, da se izvrši obdukcija, istražni organi rade svoj posao. Verujem da ce ubrzo imati napismeno uzroke ovih dešavanja", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da u rudniku postoji najbolja oprema za monitoring i da nadležne službe utvrđuju uzroke nesreće.

"Ovo je velika tuga, poginulo je osam rudara jutros nešto posle četiri časa. Nije bilo eksplozije, već su se ugušili zbog visoke koncentracije metana. Još jednom izražavam saučešće porodicama stradalih rudara čija su tela upućena u Niš, gde će biti izvršena obdukcija. Istražni organi rade svoj posao, sve nadležne inspekcije, policija i verujem da ćemo ubrzo imati uzroke dešavanja", navela je Mihajlovićeva.

Napomenula je da je to metanski rudnik opskrbljen svom potrebnom opremom za monitoring i da je snimljena svaka sekunda svega što se dešavalo.

"Nije bilo nikakve eksplozije, već su se nažalost rudari ugušili usled prodora velike koncentracije metana", pojasnila je ona.

Ministarka je ponovila da će država pomoći porodicama stradalih rudara.

"Država će učiniti apsolutno sve da pomogne ovim porodicama. Iza stradalih rudara ostalo je 12 dece i naša je obaveza da učinimo sve što možemo", rekla je ona.

(Tanjug Foto: Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Maxo

01.04.2022 13:54

Jos gore nego.eksplozija. a amo je mjerena koncentracija onda se to nebi desilo bar ne tom broju.

ODGOVORITE
Name

Dragan

01.04.2022 14:15

Bog da vam dusu prosti.

ODGOVORITE
Name

Rudar

01.04.2022 19:49

Nije do načina rada. Ovo se nije smijelo desiti ako postoje sonde, impulsi i ostala merenja.

ODGOVORITE
Name

Stana

02.04.2022 17:29

Bitno je da si se ti Zorana našminkala kao Barbika.

ODGOVORITE