94. ceremonija dodjele Oskara noćas u Los Anđelesu

Ovogodišnja 94. ceremonija dodela prestižne filmske nagrade Oskar biće održana večeras u Dolbi Teatru u Los Anđelesu.

Zabava 27.03.2022 | 12:48
94. ceremonija dodjele Oskara noćas u Los Anđelesu

Ceremoniju dodele najprestižnije nagrade vodiće Redžina Hol, Ejmi Šumer i Vanda Sajks.

Početak ceremonije zakazan je za 20 sati po pacifičkom vremenu, a po srednjoevrpskom vremenu odvijaće se u noći sa nedelje na ponedeljak.

Film "Šape pasje" (The Power of the Dog) Džejn Kempion, sa Benediktom Kamberbačem u glavnom ulozi, ima 12 nominacija, prati ga "Dina" sa 10, a slede "Belfast" i "Priča sa zapadne strane sa po sedam.

U kategoriji za najbolji film nominovani su: ''''Kralj Ričard" u režiji Reinalda Markusa Grina, ''''Priča sa zapadne strane" Stivena Spilberga, ''''Ne gledaj gore" Adama Mekeja, ''''CODA“ Šian Heder, ''''Belfast" u režiji Keneta Brane, "Šape pasje" rediteljke Džejn Kempion, ''''Ulica noćnih mora" Giljerma del Tora, ''''Dina“ Denisa Vilneva, ''''Licorice Piža" Pola Tomasa Andersena i kao najbolje ocenjeni film prema mišljenju gledalaca ''''Drive My Car" u režiji Rjusuke Hamagučija.

U kategoriji za najbolju glumicu nominovane su: Džesika Čestejn - ''''Oči Temi Fej", Olivija Kolman u filmu "Mračna kći", Penelope Kruz za ulogu u ''''Paralelne majke", Nikol Kidman u "Being the Ricardos" i Kristen Stjuart za ulogu princeze Dajane u filmu ''''Spenser".

U kategoriji za najboljeg glumca našli su se: Havier Bardem u filmu ''''Being the Ricardos", Benedikt Kamberbač za ulogu u filmu ''''Šape pasje", Endru Garfild koji igra u ostvarenju ''''tick, tick… BOOM!", zatim Vil Smit u''''Kralju Ričardu" i Denzel Vošington za ulogu u ''''Tragediji Magbeta".

U kategoriji za najboljeg reditelja bore se Kenet Brana za film ''''Belfast", Pol Tomas Anderson s filmom ''''Licorice Piža", Džejn Kempion koja je režirala ''''Šape pasje", Rjusuke Hamaguči sa ''''Drive My Car“ kao i Stiven Spilberg sa ''''Pričom sa zapadne strane".

(Tanjug/ foto: ABC)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Yu

27.03.2022 11:30

Opet nema Mileta u kategori najbolji glumac, Steta!

ODGOVORITE