Estrada ne zaboravlja bombardovanje Jugoslavije: Ne ponovilo se!

Brojni pripadnici estrade i javne ličnosti ni 23 godina kasnije ne zaboravljaju strah koji ih je savladao čim je NATO agresor počeo bombardovanje Srbije odnosno SR Jugoslavije 24. marta 1999. godine.

Magazin 24.03.2022 | 18:34
Estrada ne zaboravlja bombardovanje Jugoslavije: Ne ponovilo se!

Iako neki od njih tada nisu bili u zemlji, oni su sa zebnjom redovno pratili sva dešavanja i izveštaje o najgorim trenucima za srpski narod.

Ceca Ražnatović
FOTO: ATA IMAGES

Svetlana Ceca Ražnatović smatra da je NATO agresija na Jugoslaviju najveća sramota u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

- I 23 godine na ovaj dan se bude bolne uspomene na sramotnu demonstraciju sile, agresiju i zločinački napad na našu zemlju. Najveća sramota u Evropi nakon Drugog svetskog rata. Posledice su trajne, od ljudskih žrtava, preko bolesti i stresa, pa do činjenice da je naša infrastruktura razrušena! Da ne nabrajam dalje, ne budimo ljudima bolne uspomene već da se nikome ne ponovi - rekla nam je Ceca.

Jana Todorović
FOTO: SONJA SPASIĆ

Jana Todorović u vreme bombardovanja nije bila u zemlji, ali se tih dana seća kao dana velike tuge.

- U vreme bombardovanja nisam bila u Srbiji. Bila sam u inostranstvu, a roditelji su mi bili na Kosovu. Dok sam bila daleko od naše zemlje, žalila sam i tugovala za svojom familijom i celim mojim narodom - rekla nam je Jana.

Lepa Lukić
FOTO: ANA PAUNKOVIĆ

Legendu narodne muzike Lepu Lukić je početak bombardovanja zatekao na turneji po Kanadi.

- Bila sam tada u Kanadi smojim dragim kolegom, pokojnim Marinkom Rokvićem. Tada nam je bilo otkazano nekoliko koncerata. Inače, sve vreme bombardovanja nismo mogli da se vratimo u zemlju. Kad se situacija malo smirila, Marinko se vratio, a ja sam ostala. Osamnaest meseci sam bila neprekidno u Kanadi. Sve vreme bombardovanja sam svaki dan na trgu u Torontu pevala "Vidovdan" i plakala s našim narodom zbog svega što se dešavalo u našoj zemlji. Majka mi je tada bila u Srbiji, kao i familija, nekako sam uspevala da se čujem s njima i da znam da su dobro - prisetila se sa setom Lepa.

Dragan Kojić Keba
FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

Dragan Kojić Keba svoje sećanje na NATO agresiju opisao je rečima svojih pesama.

- Naslovi mojih pesama koje sam lično pisao su mi i mantra i vitamin za svakodnevni život: "Sećanje mi snage daje", "Bre gidi džanu za dušmani " - rekao nam je Keba.

Dragica Radosavljević Cakana, Ukrajina, Rusija, rat
FOTO: PROFIMEDIA, ANA PAUNKOVIĆ

Dragica Radosavljević Cakana početak bombardovanja veže za trudnoću svoje ćerke, koja je tada bila ušla u deveti mesec trudnoće.

- Grozno... Tada mi je ćerka bila trudna. Kada su se bile začule prve sirene, bila sam izbezumljena. Bila je ušla u deveti mesec. Kada je bombardovano na Kosovu, moja mama je, sva sreća, bila kod nas u Beogradu. Bombe su padale nedaleko od mesta gde je ona tamo živela. Posebno mi je u sećanju ostalo kada sam s kolegama pevala na mostovima i trgovima dok su bombe padale svuda oko nas. Bez razmišljanja smo svi odlazili i pevali s našim narodom. Drago mi je što je nesrećna Medlin Olbrajt umrla, i to na dan kada je počelo bombardovanje, stigla ju je božja pravda za sve zlo koje nam je učinila iz mržnje - istakla je Cakana.

Nada Macura
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

I Nada Macura odlično se seća tog 24. marta 1999. godine.

- Dana kad je počelo bombardovanje, tog 24. marta, živo se sećam. Radila sam na terenu i rečeno nam je da svako sedne u svoj sanitet i nađe bezbedno mesto, odakle će slušati radio-veze i čekati na neku intervenciju. Sećam se da smo tada sanitetsko vozilo parkirali kod ruske ambasade, jer smo razmišljali logično da tu sigurno neće gađati. Povredila sam skočni zglob, imala sam i gips, ali nisam htela na bolovanje. Tako s gipsom sam išla na posao tokom celog bombardovanja - rekla nam je Nada Macura.

Žika Nikolić, Žika Šarenica
FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Voditelj Žika Nikolić ni do danas ne može da poveruje da smo bili pod bombama 78 dana.

- Kad je saopšteno da je počelo bombardovanje, gledao sam TV i nisam mogao da verujem šta čujem. Čak sam i ukućane te večeri, sećam se da je bilo negde oko osam uveče, ubeđivao da su to samo vežbe. I kad su se oglasile prve sirene, nisam mogao da verujem. Ni dan-danas ne mogu da verujem da smo bombardovani - prisetio se Žika Šarenica.

Nato bombardovanje, Surdulica
FOTO: EPA

(Kurir.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar