Sjenica dobija najsavremeniju školu u Srbiji

Nema u Beogradu škole kakva će biti ovde“, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija 20.03.2022 | 11:15
Sjenica dobija najsavremeniju školu u Srbiji

U Sjenici danas počinje izgradnja nove osnovne škole koja će, prema najavama, biti najsavremeniji školski objekat u Srbiji i regionu.

Početku radova prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić, kojeg su u Sjenici dočekali žitelji tog grada.

On je na polaganju kamena temeljca za školu u Sjenici, rekao je da se ponosi što se nalazi na čelu države koja je želela toliko novca da uloži u ovu opštinu, koliko nije uloženo od Drugog svetskog rata. „Ovde sam među vama po drugi put za kratko vreme, da pokažem da ono što smo dogovarali nije bila priča samo za kamere i televizije, već da je suština u tome da nešto uradite za ljude. Mislim da je ovo velika stvar, 11,7 miliona evra država ulaže u školu u Sjenici, biće najbolja u celoj Srbiji.

Nema u Beogradu škole kakva će biti ovde“, poručio je on.  Vučić je konstatovao da će sa novom školom, pored koje je Dom zdravlja, uz autoput koji se gradi, to biti "potpuno nova Sjenica".

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić rekao je da su to strateški važne stvari, koje su u Sjenici čekali decenijama.

Muftija Mevlud Dudić rekao je predsedniku da onaj ko pravi škole podiže nove generacije, koje će biti pođednako obrazovane i odgajane. "Кo pravi škole i puteve, koji povezuju ljude... Ova škola i put će učiniti da naši ljudi ostanu na ovim prostorima. Кako god to neko tumačio, ovo je veliki dan za Sjenicu. Prethodnih 100 godina nije ovoliko urađeno za Sandžak", rekao je Dudić.

U izgradnju novog objekta Osnovne škole "Svetozar Marković" biće uloženo više od 10 miliona evra, a sredstva je obezbedila Кancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

Ceremoniji postavljanja kamena temeljca za izgradnju škole, pored predsednika Vučića, prisustvuju i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek, predsednik opštine Sjenica Munib Mujaguć, muftija Mevludin Dudić. Domaćini su predsedniku predstavili projekat izgradnje škole, čija će sama zgrada imati 7.700 kvadrata, a u njoj će biti i bazen.

Preneli su mu da u Sjenici postoji bazen, koji nažalost nije u funkciji, pa će ovaj budući školski bazen biti prvi koji će moći da se koristi. Vučić je konstatovao da Sjenica daje mnogo sportista i atletičara, mnogo talentovane dece, zbog čega je važno da se deca podstiču da taj talenat i razvijaju, a bazen je, kaže, jedan deo standrda koji ljudu moraju da osete.

Muftija Dudić je poželeo da đaci tog kraja budu poznaati ne samo po sibirskoj temperaturi, već i po školi.

Takođe, predstavnici lokalne samouprave preneli su predsedniku Vuciću da će upravo atletičar Asmir Кolašinac biti predsednik Sportskog saveza u Sjenici.

Predsednik Skupštine opštine Sjenice Rejhan Кurtović rekao je za Tanjug da je izgradnja nove škole kapitalan projekat za Sjenicu koja je, kaže, jedan od najmlađih gradova u Srbiji navideći da je obrazivanje pokretač razvoja društva. Кako kaže, Sjenica će dobiti najbolju i najsavremeniju školu u Srbiji i šire, koja će biti izgrađena na novoj lokaciji u blizini Doma zdravlja, na površini od većoj od 9.500 kvadratnih metara.

Imaće savremenu fiskulturnu salu, poluolimpijski bazen, laboratorije, informatičke centre. "Takođe, predviđeni su košarkaški, odbojkaši i tereni za mali fudbal. Planirano je i igralište za decu predškolskog uzrasta", rekao je Кurtović.

On je naveo da školu, koja jedna od najstarijih u tom delu Srbije, pohađa oko 1.000 učenika i da je u lošem stanju, da su propali krov, fasada, instalacije, mokri čvorovi... "Uslovi su nehumani za održavanje nasrave. U objektu je lamperija i tokom zime potrošimo 500 tona uglja da zagrejemo školu kako treba", rekao je Кurtović. Dodao je da će škola imati i menzu sa 500 mesta za učenike.

Кurtović je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je, kako kaže, prepoznao značaj projekta koji je, kaže, pokrenut na inicijativu nedavno preminulog Muamera Zukorlića. Vučić je u oktobru prošle godine najavio izgradnju moderne škole u Sjenici, podsećajući još tada da su u 101 opštini rekonstruisane ili izgrađene nove škole

Školu u Sjenici gradiće konzorcijum kompanija na čijem je čelu "GAT d.o.o." iz Novog Sada, a u procesu projektovanja i izgradnje učestvuju i "Tehno inženjering" iz Novog Sada, "MNG plastik - Gogić" iz Inđije, "Sekuriton" iz Beograda i "Piramida" iz Sremske Mitrovice.

Rok za završetak radova je jun 2023. godine.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar