Vučić: Naša pozicija je užasna, biće i gori dani

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da je Srbija u veoma teškoj poziciji, i da više nije reč samo o politici već i ekonomija.

Srbija 18.03.2022 | 22:58
Vučić: Naša pozicija je užasna, biće i gori dani

Vučić je, u emisiji „Prva tema“, na pitanje da li su se pojačali pritisci na Srbiju da podrži sankcije protiv Rusije, i da li su to tražili nedavni sagovornici iz Evrope, rekao da ne može da iznosi detalje razgovora, i da jedino može reći da sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom imao potpuno drugačije teme.

Kako je rekao bilo bi neozbiljno i neodgovorno ako bi iznosio detalje razgovora sa šeficom nemačke diplomatije Analenom Berbok i skrenuo pažnju da je važno da zaboravimo priče šta se zbiva u kuluarima.

"Suština je da je Srbija u veoma teškoj poziciji, i to više nije samo politika, suštinski je i ekonomija. Ja tu vrstu zabrinutosti ne mogu da sakrijem i da hoću. Kada o tome govorim ponekad mi dođu svi drugi problemi koji se tiču naših unutrašnjih stvari i kampanja, mali, i njima se i ne bavim. Tolika je naša opsednutost onog što se dešava“, rekao je on.

Vučić je kazao da je poslednja odluka Evropskog saveta vezana za sankcije oko uvoza nafte vrlo čudna i da sada traži rešenja sa svojim timom i partnerima EU.

„To se tiče uvoza nafte, ali ne samo nafte. Ovo se tiče i mogućeg uvoza hemikalija potrebnih za rafinerije“, objasnio je on.

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić koja takođe učestvuje u večerašnjem razgovoru takođe smatra da situacija nije ni malo laka i navodi da se za ove tri nedelje, kako kaže, dogodilo više toga nego u poslednje dve decenije.

"Neke stvari su okrenute naopačke. Prisustvujemo razaranju i stvaranje nečeg novog“, konstatvola je ona.

Srbija, kaže, ne može da ostane po strani, na osnovu svoje geografije i da nema dileme da pritisak na Srbiju dolazi sa zapada i istoka.

"Verujem da je sada mnogo teže nego tokom Briselskog dijaloga“, primetila je ona i dodala da po prvi put govori o tome kako je bilo prilikom dogovaranja Briselskog sporazuma, i da je tada sav pritisak bio na Vučiću, kao i sada.

„Iako je tada bilo gadno i teško, sada je teže“, ukazala je ona.

Rekla je da je u Briselu bilo u pitanje čuvanja državnog suvereniteta i integriteta i kada je postignuto najbolje rešenje, kada se delegacija vratila, priseća se, svi su govorili o izdaji.

„Da odolite takvom pritisku morate da imate kičmu, hrabrost i da znate šta hoćete, šta zastupate, šta branite. Ne možete se odupreti svima u svakom trenutku, a to izgleda sada tako“, rekla je Grubješić.

Njen stav je, kaže, da Srbija nije politički neutralna zemlja, već je u procesu pristupanja EU, i ima ugovornu obavezu da se usaglašava sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, ali ističe da isto tako na prvom mestu mora biti Srbija.

Na to je Vučić kazao „Suzana bi uvela sankcije Rusiji, ali da izvučemo nešto“.

On se složio sa Gruvbješić da u Briselu 2013.nije bilo lako, i da je sada je još teže.

Aktivista za ljudska prava, pravnik Milan Antonijević, ocenio je vezano za situaciju u Ukrajini, da je bilo nekoliko dobrih poteza Srbije, na primer galsanje u UN, ali da Srbija mora biti mnogo jasnija u svojim stavovima.

"S pravom EU očekuje usklađivanje spoljne politike. Svakog dana dobijamo izveštaje iz Ukrajine koji su zabrinjavajući. Treba građanima reći da je teška situacija. Taj korak koji EU očekuje od nas su sankcije, treba videti koje mogućnosti Srbija ima da zaštiti svoje vitalne interese“, rekao je on.

Antonijević je podsetio da je Srbija izabrala članstvo u EU kao strateški cilj.

„To nije laka pozicija. Mnogi u regionu očekuju svaki pogrešan korak Srbije i na tome zasnivaju kampanju. Treba dobro izvagati, ali biti i odlučan, a građanima jasno reći koji su pravci Srbije, da je evropski put jasan pravac“, zaključio je on.

Vučić o sankcijama: Rekao sam da mogu samo mir da garantujem

Predsednik Vučić je izjavio kada je reč o pritiscima na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, da je "na najtežem mestu i u najtežem razgovoru" rekao da može samo da garantuje mir i da neće podržavati secesiju bilo gde u regionu.

Vučić je, na pitanje kakvu odluku Srbija sada treba da donese i da li je tačno to što tvrdi Zdravko Ponoš da ima saznanja da je on obećao Zapadu da će uvesti sankcije Rusiji odmah posle izbora, odgovorio pitanjem da li je Ponoš "intimus" zapadnih ambasadora pa ga obaveštavaju o tome.

"Kako i na osnovu čega", zapitao je Vučić i dodao kako to da se Ponoš kreće u tim krugovima pa ima saznanja, kada nije bio visoki funkcioner nijedne partije.

Vučić je rekao da svi koji ga poznaju dobro znaju da on nije tako nešto obećao.

"Jedino što sam rekao, na najtežem mestu i u najtežem razgovoru je bilo - garantujem vam mir, što se tiče umešanosti Srbije u bilo šta što može da se zbiva na prostoru Zapadnog Balkana. Ni na koji način nećemo podržavati secesiju bilo gde u regionu samo zato što tamo žive Srbi. Čuvaćemo granice u skladu sa međunarodno-javno pravnim normama. Hoćemo napredak ekonomije i da Srbija ide napred, hoćemo što više investicija, i imate moju reč", naveo je Vučić.

Predsednik je istakao da svi u svetu znaju da njegova reč znači više nego kada se stavi potpis i pečat.

"A onda sam dodao, a za ovo o čemu mnogi govore, a neću da kažem da li je bilo u direktnom razgovoru sa njom (šeficom nemačke diplomatije) - za tako nešto (sankcije) nisam spreman da vam pružim garanciju", rekao je Vučić.

Naglasio je da je njegov posao da štiti interese naroda i da bi voleo kada bi moglo nebo da se sruči na njega, a ne na našu zemlju.

"Vi ne razumete šta se zbiva, to ne mogu da vam objasnim, to nisam nikad doživeo", kazao je Vučić.

Napomenuo je da niko ne zna šta sutra nosi i da će biti najteža situacija u svetu od 1945. godine.

"Ovo danas je dečija igra u odnosu na ono što će se desiti kada Marijupolj padne i dese još neke stvari", dodao je on.

Situacija užasna, dani koji slede biće samo gori

Naša pozicija je trenutno užasna, izjavio je Vučić, a u vezi sa krizom u Ukrajini, i istakao da je suštinsko pitanje - da li neko želi prekid rata, uz kompromis, ili želi pobedu, dodajući da ga plaši to što će naredni dani i nedelje biti samo gore.

Govoreći o pritiscima koje Srbija trpi, a prisećajući se 2013.godine, kada je potpisan Briselski sporazum, Vučić je rekao da je tada bio veliki pritisak na Beograd da u tom dokumentu budu i dve tačke - da Kosovo postane članica UN i da broj albanskih policajaca na severu KiM budu u odnosu na srpske 76 prema 33.

“Bio je veliki pritisak, tadašnji premijer i dvoje ministara su prihvatili. Pritisak je bio težak. Suzana Vasiljević je ušla i rekla mi da će mi to uništiti život, karijeru, zemlju, sve... Gotovo sam sam doneo drugačiju odluku, uz dvojicu Srba sa Kosova i Marka Đurića i odbili smo. I na kraju, i pored pritisaka, oni su prihvatili da sporazum bude bez te dve tačke”, rekao je Vučić.

Dodao je da to nije uradio jer je bio hrabriji, već zato što je procenio, uprkos pritiscima, da to možemo da izguramo, i to je, kaže, bila racionalna procena da se to može.

“Danas su stvari mnogo teže”, rekao je Vučić.

Govoreći u sukobu u Ukrajini, a praveći paralelu sa sukobom u bivšoj Jugoslaviji, Vučić je primetio da mi uvek pronađemo krivca u nekom drugom, ali je za ratni sukob, kako god da se dogodi, uvek, pa makar i sa 1 odsto krivice, potrebno dvoje.

“Ako mi kažete da Milošević nije kriv za Rambuje, nije. Verovatno niko ne bi prihvatio pritisak. Ne mogu da ga krivim za sukob, ali je njegova obaveza, kao predsednika, bila da izračuna posledice i danas bih isto rekao i Putinu i Zelenskom, da li ste izračunali posledice?”, rekao je Vučić.

Upitao je da li je nešto moralo da traje 78 dana, ili smo pogrešno čekali da se neko umeša, te da li i danas u Ukrajini neko računa da će neko drugi da se umeša, a na kraju će isti sporazum da se postigne, samo će zemlja da bude više devastirana nego danas.

“Ključno je pitanje, i to sam postavio svima, a jedan sam od retkih koji je govorio da će se ovako desiti - hoćete li prekid rata ili pobedu? Plašim se da niko nije spreman na prekid uz kompromisno rešenje, već da svi žele pobedu”, ukazao je Vučić.

Zato je, kaže, zabrinut, i plaši se da će sve biti samo lošije, a dan ili nedelje pred nama samo gore, što će za nas biti teško.

“Naša pozicija je trenutno užasna”, rekao je Vučić, dodajući da nafte imamo dovoljno, ali da je recimo problematično i hoćemo li imati hemikalije u Rafineriji za preradu nafte, budući da je ruska.

“Imamo dovoljno nafte, nabavili 34.000 tona dizela, 40.000 sirove nafte, plus još benzin, avio gorivo, 25.000 tona mazuta i do čepa ćemo da napunimo i poslednje skladište. Imamo gas, to je borba na dnevnom nivou, uspevamo, ali brinemo šta će biti sutra”, rekao je Vučić, dodajući da ludilu više nema kraja.

Razlog za to vidi u činjenici da niko ne čeka pobedu, već poraz i slom drugog - Rusija Zapada, Zapad slom Rusije, Ukrajina čeka da se Zapad umeša, a svi manji stradaju.

Dodao je da i hrane ima dovoljno, uz primedbu da je Egipat, čijeg predsednika očekuje u poseti Srbiji, ima problem jer su najveći uvoznici, a nema pšenice iz Ukrajine, ni Rusije.

“Zato sam protiv 'tri karte za Holivud'… Moramo da se bavimo svojim teškoćama, i to je važnije nego da budemo ideološki na jednoj ili drugoj strani”, rekao je Vučić.

Dodao je i da je Rusija u poslednjih deset godina uvek bila na strani Srbije, a uvođenjem sankcija, naša zemlja se dovodi u situaciju da izgubi jedinog saveznika u Savetu bezbednosti UN, uz Kinu koja nikad nije bila protiv Srbije.

“Ne smete takve stvari da zaboravljate”, rekao je Vučić.

(Tanjug) 

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Ipe

18.03.2022 22:14

Jedino ovaj Vučić iznosi onako kako radi,zaje*ano za Srbiju,ali neće sa Rusima iza "zida" da ostane,jer nema granicu sa Rusijom.Kvinsling za Ruse da postane.

ODGOVORITE
Name

mislio sam nesto znas

19.03.2022 07:37

Vucicu sile ne pitaj7 koliko dana bombarduju tad se nije pitala Srbija kao ni sadUkraina nego Amerika.

Name

Podsjetnik

18.03.2022 22:55

Predsjednik nam je iznio neka svoja razmišljanja,teške su odluke pred njim ali ne treba zanemariti ni geografsku dimenziju-EU i nato 0 kilometara daleko,Rusija 2000 km

ODGOVORITE
Name

Du

19.03.2022 02:52

Kako ima vremena svaki dan obilazit srbiju povodom izbora

ODGOVORITE
Name

Beli

19.03.2022 03:53

Jedino je jos balkan opsjednut EU A izgleda da je covjek duboke drzave i govori u prevodu ili cete radit za 300 evra za strance ili na niro rada JADNIK SAMO KUKA STO BI DALMATINKE REKLE PIZDUN.

ODGOVORITE
Name

Mixi L.

19.03.2022 04:04

Skoro ne sekirajte se ima svega sad ovako ?

ODGOVORITE
Name

Tito

19.03.2022 04:32

Konačno došlo vrijeme da prestaneš glumiti Josipa Broza i kažeš NJET.

ODGOVORITE
Name

Izvrtanje teza

19.03.2022 08:57

Staljin je rekao NE. Ne zna se koje gore mislio kome Staljin rusima, Tito srbima.... Putin je nesto sasvim NOVO na svijetskoj pozornici i pozornici Rusije. Ruski inreresi pa sve drugo.... To jeste neocekivan i neugodan shok za mnoge s obzirom kroz istorijska desavanja...

Name

Марко

19.03.2022 04:46

Определи се Председниче, не можеш седети на две столице, дакле ЕУ или друга страна. Само немојте заборавити господине Председниче да нам је ЕУ трговински партнер број један, па живели.

ODGOVORITE
Name

borac

19.03.2022 04:56

E nemoze ruska politika a zapadna rkonomija odvali jednom i znamo gdje smo i sta smo.

ODGOVORITE
Name

Vuk

19.03.2022 05:56

"Ni na koji način nećemo podržavati secesiju bilo gde u regionu samo zato što tamo žive Srbi" - ovo se odnosi na RS i ovo je poruka Miletu to je bilo jasno za sve nas u Srbiji a Mile je vama prodavao gluposti i snove.

ODGOVORITE
Name

sta reci

19.03.2022 06:20

Plasim se da je sijet stigao u katastrofu . Zapad je izgubio svaki osjecaj za realnost. Svima bi da nametnu svoje zelje. Bez Ruskog gasa i nafte nemogu da zive a uvode sankcije . Pitam se imali iko normalan ???

ODGOVORITE
Name

ČELIČNA ZAVESA

19.03.2022 06:35

OSTAJE ZA SLEDEĆE DECENIJE,DAKLE SRBIJA OSTAJE BEZ ENERGENATA IZ RUSIJE ,OVAKO ILI ONAKO,PITANJE JE MOŽEMO LI IZDRŽATI!!!

ODGOVORITE
Name

Да

19.03.2022 06:35

Украјина нам је дала одговор зашто нас је НАТО и Америка бомбардовли.

ODGOVORITE
Name

xxx

19.03.2022 06:54

presednice nije ovo ni prvi ni zadnji put dasu teski dani nad srbijom srbijaje izdrzala sve muke i opetce sve izdrzati samo netreba klonit duhom dace bog srbinu i srbiji snage da sve ale i vrane prezivi i opstane na nogama uspravna

ODGOVORITE
Name

Aco

19.03.2022 08:35

Ti si pravi optimista u vezi svega. Divim ti se xxx samo realnost je sasvim drugacija. Al lijepo je nekad ziviti i u iluziji,lijepo sanjati a tesko je kad se iz lijepog sna probudis mokar tj svatis da je sve bio samo jedan lijep san.

Name

To je istina

19.03.2022 11:28

Nista novo na ovome prostoru....

Name

Cc

20.03.2022 11:33

Već decenijama i vijekovima izdržavamo teške dane, zla vremena i sve muke ovog svijeta, dao nam Bog da ne klonemo duhom i da imamo snage i volje da preživimo sve nedaće, ale i vrane i opstanemo uspravno na nogama... u sve većoj bijedi i neimaštini, u sve većem kriminalu, korupciji, nepotizmu, sve većoj demagogiji, sve manjoj demokratiji, sve manjem shvatanju i razumijevanju svijeta i našeg položaja u njemu, sve većem iseljavanju, sve većoj bijeloj kugi, sve malobrojniji, ... taman da ispunimo proročanstvo - doće vrijeme da se svi Srbi okupe pod jednom šljivom. Izdržali smo sve hrabro, stojički, na nogama. Dao nam Bog... da budemo sami sebi grobari. Ne može to svako. Da nam Bog sve to. Al pameti nije dao.

Name

Oj ora je

19.03.2022 07:09

Oraje, ustaj mala zora je...

ODGOVORITE
Name

Farland

19.03.2022 07:14

Robne rezerve Srbije pune a presednik se boji i plasi narod nesto je tu van vinkla.

ODGOVORITE
Name

Nenad

19.03.2022 07:38

Odgovor je tu jasan. Mi smo male zemlje i skoro smo izasle iz rata, mislim na Srbiju i Republiku Srpsku a samim tim i BiH, a pored rata i ovi problemi sa COVIDOM -19, nema tu sta da bude ne jasno EU neka nam obezbjedi naftu gas i ono sto kupujemo od Rusije po onim istim nabavnim cijenama koje dobivamo od Rusa i nije problem. Kada mogu Ukrajinskim nacistima slati tolike milijarde, moraju onda i nama ako žele da im se pridruzimo ( i ako bi ovu opciju razmotrio jer ovi su nam pokoljenja poubijali, nas su rasparcali, zavadili, medjusobno smo se ubijali i imamo grobove na svakom koraku i otvorene rane)...ovdje bi se moglo mnogo o cemu pricati ali nam je nova demokratija i usta zatvorila

ODGOVORITE
Name

Naravno

19.03.2022 08:38

i najgore od svega sto nam sada i taj Zspad ne nudi bas ni kakvu perspektivu, ni ekonomsku, ni sigurnosnu, ni politcku,ni kulturnu, ni sportsku,bukvalno NIKAKVU i NISTA vrijedno preispitivanja. Na zalost, ovo cemu smo svijwdok i sto je ogolila ova situacija je nepozeljno u 21 vijeku i za sva vremena....

Name

Poletarac

19.03.2022 09:32

Nenade, ti ne citas vijesti uz svijeta. EU je porucila zemljama Zapadnog Balkana da zahtijevaju uskladjivanje nase politike sa politikom EU, ali da nisu voljni da nam finansijski pomognu sa posledicama tog uskladjivanja. Kratko receno, ako svi uvedemo sankcije Rusiji necemo dobiti nista od EU, a ako ih ne uvedemo takodje necemo dobiti nista. Od Rusije takodje necemo dobiti nista, sta god da uradimo. Ako nam je kolektivno ostala ijedna netaknuta mozdana celija treba svi da se ogradimo i od Rusije i od EU, jer nas i jedni i drugi tretitaju kao stoku. Neka se tuku medjusobno, mi bismo trebali kupiti kokice i pivo i posmatrati mec.

Name

Rat

19.03.2022 08:08

Ovo je obračun Amerike i Nato sa Rusijom i zato svi očekuju pobjedu. Nije ovo rat Rusije i Ukrajine, Ukrajina je samo kolateralna šteta u koju se sama uvukla. Žali bože što narod gine i nečija djeca. Bojim se da neće izaći na dobro po cijelo čovječanstvo.

ODGOVORITE
Name

Nije

19.03.2022 08:45

To vec svi znamo...

Name

S pravom

19.03.2022 08:31

EU ne treba da ocekuje to od nas. Mi nismo u EU zato sto to Brisel istinski nikada nije zelio iz ekonomskih i svakih drugih razloga jer su vec ekspresno primili drzave zbog NATO koje su PRVI vatreni pojas i moraju da ih finansiraju(iskljucivo zbog svojih interesa) ....

ODGOVORITE
Name

I DIO

19.03.2022 08:48

Prikloniti se EU (a to znači istivremeno NATO) je birati savezništvo u zlu. Kad su tako pametni, dobri, napredni, demokratski , što ne ostave druge da žive i biraju svoj put, već naprotiv, vrše pritiske, prisilu, ucjenjuju, da bude onako kako je po njihovoj mjeri. Jbg, ajd da budemo licemjeri kao oni i da im se potpuno podredimo, štaće nam onda država, neka upravljaju ovom teritorijom kako su zamislili. Biti u savezništvu sa onima koji su namjerno cijepali srpsku etničku teritoriju, koji su bombardovali zemlju, suludo je.To je JEDAN problem. DRUGI problem unutar države su rovači, oni koji stalno sopstvenu zemlju nastoje uvesti u problem, sve napadaju, kritikuju, ništa im ne valja i sve to samo kako bi se što više pokazali onima sa Zapada da su im predani i odani postavljenom zadatku. I šta sad, treba li podleći ucjenama naprasne i histerične šatl diplomatije sa Zapade, jednoj njemici koja je došla da prijeti kako će uraditi ovo ili ono ako Srbija ne pristane na ono što se od nje traži.

ODGOVORITE
Name

POČETAK,SAMO

19.03.2022 09:25

POČETAK,BRATE ,SRBINE!!!

ODGOVORITE
Name

Rade

19.03.2022 10:33

Svakim danom sebi diže cijenu ,usput se grčevito s boiri da ostane tu gdje jeste. Pa odmori se čovječe, pauziraj jedan mandat da vidimo i druge stručnjake.

ODGOVORITE