Građani trebaju da znaju ko im je uzeo dva miliona KM

Gradonačelnik Draško Stanivuković obratio se danas medijima povodom slučaja „Ekvator“, zbog kojeg je krajem januara ove godine sa računa Grada Banje Luke skinut iznos od 2 miliona KM u korist ove kompanije.

Republika Srpska 17.03.2022 | 18:18
Građani trebaju da znaju ko im je uzeo dva miliona KM

-To je ozbiljan problem. Grad za neke služi kao plijen, a onda taj plijen dijele međusobno. U svemu ovome je učestvovalo više lica, od sudija pa nadalje – rekao je gradonačelnik.

Komentarišući navode da vlasnik kompanije „Ekvator“ d.o.o, Đorđo Davidović, nije javna ličnost, gradonačelnik Stanivuković je poručio da svako ko se bavi javnim novcem jeste javna ličnost i mora da snosi odgovornost za svoje postupke.

Podsjeća da je vlasnik firme „Ekvator“ d.o.o novac od Grada prebacio na drugu firmu, kako ne bi izmirio dug Gradu.

-Postoje ljudu u pravosuđu koji potpisuju takve odluke. Sudija Gordana Vojvodić je potpisala da novac ne ide firmi „Ekvator“, kojoj je Grad dužan, nego fiktivnoj firmi koju je osnovao takođe Đorđo Davidović. Da je novac otišao na račun firme „Ekvator“, onda bi Gradu bio vraćen iznos od 400.000 KM, koje nam je upravo „Ekvator“ d.o.o. dužan. Zakon o unutrašnjem platnom prometu Republike Srpske kaže da cesija ne može biti urađena ukoliko je ta firma pod stečajem ili bankrotom, ako je dužna. Kako taj zakon ne važi za sud? – rekao je gradonačelnik.

Objasnio je da postavljeni bilbordi nisu meta na čelo nikome, te da on mora da iskoristiti sva sredstva kako bi branio interese Grada.

Gradonačelnik ističe da će imena svih onih koji pokušaju nešto ovako ili slično, biti objavljena.

– Šta biste vi uradili? Mene bole ta dva miliona. Postoje ljudi koji preko sudova otimaju novac za zemljište koje je gradsko, koje je od prethodnih lica kupljeno za 300.000 KM, da bi Gradu bilo naplaćeno 2 milona KM. To je 1, 7 miliona KM razlika u cijeni – rekao je gradonačelnik.

Poručio je još jednom kako o tome neće da ćuti, dodavši kako ima saznanja da pojedine zgrade koje je ove firma gradi nemaju građevinsku dozvolu.

-Pojedine zgrade u naselju „Novi Borik“ nemaju građevinsku dozvolu. Ne znam kada je ovo građeno, ali znam da su na ovaj način prevareni i stanari. Građani ne mogu šupu da sagrade bez građevinske dozvole, a on je sagradio zgrade – rekao je on.

Gradonačelnik Stanivuković kaže kako je Grad samo od tih zgrada trebao dobiti nekoliko miliona KM po osnovi izdavanja građivinskih dozvola, te dodaje da, pored iznošenja problema u javnost, Grad preduzima i pravne mjere.

– Neke smo već preduzeli. Zabilježili smo izvršenje na svu imovinu Davidovića. Podnosimo i krivičnu prijavu protiv Gordane Vojvodić, te ide i pritužba na njen rad VSTS – u. Dalje, podnosimo tužbu za utvrđivanje prava na svojinu zemljišta gdje je kotlovnica. Mi smo platili 2 miliona KM, a to još uvijek nije gradsko – rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako su podnijeli i tužbu za utvrđivanje ništavnosti te cesije, te će ići i rezvizija ka Vrhovnom sudu Republike Srpske o postupku u kome je „Ekvatoru“ utvrđeno pravo da skine 2 miliona KM sa računa Grada.

-Uz sve to, izjavljena je i žalba na rješenje jer je Grad odbijen da se ova cesija ispita. Svaki predmet kompanije „Ekvator“, odnosno Đorđa Davidovića će doći do mene. Sve će se pravno ispitati od početka – rekao je on.

Gradonačelnik Stanivuković je poručio kako nema ovlaštenja poput Tužilaštva ili policije da bi se na taj način bavio ovakvim slučajevima, ali da je njegova dužnost da iznese sve u javnost i bori se kroz nadležnosti koje ima Grad.

Uz to, gradonačelnik je još jednom pozvao sve nadležne institucije da rade svoj posao.

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Davor

17.03.2022 17:30

Tesko je pravdu istjerati na vidjelo kad se mafija povezela od tuzilastva suda policije i vladajuceg rezima

ODGOVORITE
Name

Koropcija

17.03.2022 19:32

Ima oligark Dodo svog potkovanog savjetnika pa mu niko ne moze nista.

Name

Jana

17.03.2022 20:42

Da je bilo pravde i reda i da su svi radili posao kako treba nebi se doslo do ovakvog stanja,prvo treba krenut od sudija i tuzilaca da se pretresu,pa onda sve po redu,a ovako cijeli sistem u rasulu,samo za ljude koji ne misle kao vladajuci vaze zakoni

Name

Jad i tuga

17.03.2022 22:10

Staces kad drzavu vode najveci mafijasi i pljackarosi koje je narod sebi izabrao ali dolazi vrijeme skupoca u kojemce narodu oci da iskace zbog pogresne odluke i svog glada za koji je uzeo dvadeset marki i ladno pivo pod satorom.

Name

SASA

17.03.2022 17:35

Od koga je on uzeo novac da se toliko rasipa na sve strane. Nama drži pridike a otac se obogatio do besvijesti, a sve pošteno, jel ?? Sve je to veliko vrzino kolo. Niko nikog do sada nije optuzio, osudio. Vlasti su se mijenjale ali niko na optuženičkoj nije završio.

ODGOVORITE
Name

SRP

17.03.2022 17:35

Mi znamo sve, ali neznamo kako da prezivimo u ovoj krizi. Neznamo ni kada ce politicari poceti da rade svoj poso. Da je bilo pravde u ovoj zemlji takvi kao Djoko davno bi bili iza resetaka.

ODGOVORITE
Name

Max

17.03.2022 17:36

Podrska za gradonacelnika!

ODGOVORITE
Name

Boban

17.03.2022 17:36

Moj stanivukovicu ima njix mnogo stosu poljackali i povise i dalje samo plackaju

ODGOVORITE
Name

A

17.03.2022 17:47

Kad ce zemljiste poljoprivredne skole doci na red?

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

17.03.2022 18:04

Iza Ekvator firme stoji lično Nebojša Radmanović Đoko je samo figura .

ODGOVORITE
Name

Re

17.03.2022 19:37

TAČNO, TAKO JE IZMJEŠTEN I MOST U ČESMI.... RADMANOVIĆ RADI IZ SJENE.

Name

Re

17.03.2022 21:18

Radmanovic je stajao iza Željka Kovačevića.

Name

kmkok

17.03.2022 21:09

Pa sto mu ne srusite sto je gradio bez dozvole? Samo sirotinji smijete uci u posjed...gubavci jedni...

ODGOVORITE
Name

Korleone

18.03.2022 06:39

Boze dragi i jedini pa cim se ovaj mali bavi, pa ovo ne prilici jednom Gradonacelniku da radi.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

18.03.2022 06:41

Mafija u ovoj državi sve kontroliše, i upravlja sudovima, institucijama, kapitalom i prometom goriva, roba i novca, i nemoguće se tome suprostaviti, jer je sistem tako uvezan a napravljen je hijerarhiski po modelu koza nostre, familija, pa rodbina pa kumovi, na vrhu piramide vlasti!!

ODGOVORITE
Name

Kris

18.03.2022 08:03

Gradonacelniče ta dva miliona je uzeo onaj vas kriminalac iz Laktasa da isplati premije svojim vjernim patuljcima.

ODGOVORITE