Najvažniji mir i stabilnost,dijalogom do rješenja pitanja KiM

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok razgovarao o svim ključnim pitanjima, među kojima pitanje KiM, te da su zaključili da probleme Beograda i Prištine dijalogom treba rešavati dijalogom, zbog čega se, poručio je Srbija uvek odaziva pozivu na dijalog u Briselu.

Srbija 11.03.2022 | 16:03
Najvažniji mir i stabilnost,dijalogom do rješenja pitanja KiM

Vučić je novinarima rekao da Srbija i Nemačka imaju odlične ekonomske odnose, nemačke kompanije danas u Srbiji zapošljavaju više od 75.000 ljudi, a ta zemlja je ubedljivo najveći spoljnotrgovisnki partner Srbije sa 6,5 mlrd evra razmene iz 2021. godine, što je porast u odnosu na 2020. godinu od 22 odsto.

Takođe, dodao je da je Nemačka najveći donator i investitor, zbog čega smo zahvalni nemačkim privrednicima i vladi.

"Razgovarali smo o EU putu Srbije, govorio sam o promenama i Ustava i neophodnosti rešavanja problema u okviru vladavine prava. Berbok je posebno o tome govorila i rekla da su ekonomske veze važne, ali da su važne vrednosti vladavine prava u svakom pogledu. To je jedna od važnijih tačaka susreta", rekao je Vučić.

On je dodao da se razgovaralo o zelenoj agendi i borbi protiv klimatskih promena.

"Važna tema sastanka je bila stanje u regionu. Za nas je od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Nedvosmisleno sam govorio o poštovanju teritorijalnog integriteta BiH, što Srbija uvek ističe, kao i o pozicije RS unutar BiH", naglasio je Vučić.

Ukazao je da Nemačka i Srbija imaju različite stavove po pitanju odnosa Beograda i Prištine, budući da Nemačka priznaje nezavisnost tzv. Kosova, ali da su zaključili da dijalogom treba da se rešavaju problemi.

"Srbija je posvećena dijalogu i uvek ne samo da se odazivala, već čini mi se na najbolji i najkonstruktuvniji način doprinosimo napretku tog procesa, kada postoji volja na svim stranama", rekao je Vučić.

Dodao je da se razgovaralo o svim važnim temama u Evropi i svetu o Ukrajini i odluci Srbije u GS UN, te da je pokušao da objasni poziciju Srbije, a Berbok je zahvalan, što je sma što je želela da ga sasluša.

"Za nas je Nemačka najavažniji partner i po pitanju EU intergacija, ekonomsoke saradnje. I kada to saberete Nemacka nam je ključni politički partner. Na našu žalost po određenim pitanjuma u okruženju imamo drugačije stavove. Čuo sam šta ona misli i mogao da iz prve ruke saznam kakvi su njihovi stavovi i danas odlično razumem nemačku poziciju", rekao je Vučić.

Ponovio je da će Srbija dati sve od sebe da dalje unapređuje odnose sa Nemačkom.

"Verujemo da će nam nemački partneri omogućiti prostor da na tom planu možemo da radimo, a bićemo uvek srećni da se ponovo sretnemo, da razgovaramo i verujem da ćemo u nekim sledećim susretima moći da se pohvalimo boljim i većim rezultatima saradnje", rekao je Vučić.

(Tanjug Foto: Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Tatar

11.03.2022 15:22

Zasto sve zemlje u okruzenju imaju normalnu vlast koja se bori za svoj narod,za njegovo bolje sutra jedino mi kao kaznena ekspedicija okruzeni nadim lopovima i Hercegovini hohstaplerima koji brinu samo o svojim guzicama a narod prepustan stihiji straha i neizvesnosti.

ODGOVORITE
Name

Hm..

11.03.2022 16:46

To ti je drugar odraz našega okruženja, samo što oni filozofiraju....jedno pričlaju a drugo rade.

Name

Migranzsje uprave

11.03.2022 16:51

U ovim prostorima. Su uglavnom problem. Ali eto vode neki dijalog jer su na tudjoj zemlji.

ODGOVORITE
Name

Ništa ovo

11.03.2022 17:04

Došla ovamo da diktira suverenoj državi šta i kako mora biti po njihovom planu i interesu.

ODGOVORITE
Name

LAKTAŠI

11.03.2022 19:17

DA STE PRINCIPIJELNI TRAŽILI BI OD ŠIPTARA DA ISPUNE PREUZETE OBAVEZE, OVAKO SAMO SE IGRATE ALI NEĆETE DUGO.

ODGOVORITE
Name

Kako

12.03.2022 12:13

Osvajači mogu izgovoriti riječ"DIJALOG",kad je očigledno da je to njihov ultimatum i prijetnja!!!S njima se samo preko nišana treba "pregovarati"...

ODGOVORITE