Preminuo komandant Vučijačke brigade Vladeta Živković

- Preminuo je komandant Vučijačke brigade Vladeta Živković, saopšteno je iz Udruženja "Veterani Republike Srpske".

Srbija 10.03.2022 | 21:33
Preminuo komandant Vučijačke brigade Vladeta Živković

"Sa tugom u srcima obavještavamo saborce i građane Republike Srpske da smo juče izgubili još jednog srpskog viteza. Zauvijek nas je napustio komandant Vučijačke brigade Vladeta Živković ili samo Žile kako su ga zvali saborci. Srce pukovnika Vladete nije izdržalo i juče je prestalo da kuca", navedeno je u saopštenju.

Potpukovnik Vladeta Živković je porijeklom iz okoline Varvarina u Srbiji. Kada se JNA povlačila iz tadašnje SR BiH, on je ostao i postao jedan od organizatora odbrane na Vučijaku /prostor između Dervente, Modriče i Podnovlja/.

"Odmah na početku odbrambeno-otadžbinskog rata, kao kapetan postavljen je za komandanta 1. Vučijačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, sa kojom je vodio teške borbe u Posavini /u sadejstvu sa Drugom posavskom iz Šamca/ protiv šest ustaških brigada dovedenih iz Hrvatske", navedeno je u saopštenju.

Ozrenci i Vozućani ga pamte kao omiljenog komandanta i odličnog stratega u borbama na Svinjašnici ljeta 1994. kada je /u sadejstvu sa 4. Ozrenskom lakom pješadijskom brigadom/ slomio ofanzivu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH u operaciji "Brana-94".

Teško je ranjen, u aprilu 1995. godine, u rejonu sela Ševarlije kod Doboja od nagazne mine.

"Nakon rata bio je dragi gosta naroda na Vučijaku i dobojskoj regiji", navedeno je u saopštenju.

Pukovnik Vladeta Živković biće sahranjen u subotu, 12. marta u Beogradu.

"Počivaj u miru, junače i hvala ti za sve što si učinio za ovaj narod!", saopšteno je iz Udruženja "Veterani Republike Srpske".

(Srna)