Vlast uništila naftne terminale, skupo plaća gorivo

– Da je iskoristila kapacitete terminala koje je imala i kupila gorivo prije dvije godine, Srpska bi uštedjela čak 50 miliona KM

Republika Srpska 08.03.2022 | 20:00
Vlast uništila naftne terminale, skupo plaća gorivo

– Jednu od najvećih energetskih kriza Republika Srpska dočekala je bez bilo kakvih zaliha, zbog čega sada po hitnom postupku i „paprenim“ cijenama kupuje gorivo, iako je do prije nekoliko godina u svom vlasništvu imala dva naftna terminala u koja je mogla da skladišti 32,6 miliona litara goriva. Da je iskoristila te kapacitete i kupila gorivo prije dvije godine kada je koštalo 1,45 KM po litru, Srpska bi uštedjela čak 50 miliona KM manje.

Republika Srpska je, prilikom privatizacije Naftne indistrije, ruskom „Njeftegazinkoru“, praktično poklonila naftne terminale u Vrbanji u Banjaluci i Brezičanima kod Prijedora, da bih poslije nekoliko godina Rusi vratili Srpskoj u zamjenu za otpis milionskih poreskih dugova „Petrola“ (sadašnjeg „Nestro petrola“).

Terminali su vraćeni Robnim rezervama RS koje ih nikad nisu stavile u funkciju jer je za njihovu rekonstrukciju, prema procjenama tadašnjeg rukovodstva Robnih rezervi, trebalo izvojiti nekoliko miliona KM, a koje to preduzeće nije imalo.

Zbog nagomilanih dugova prema Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i propasti saradnje sa „Farmlandom“ Robne rezerve su prije pet godina otišle u stečaj, a Srpska ostala bez bilo kakvih rezervi.

Naftni terminal u Prijedoru u međuvremenu je u postupku stečaja prodat  preduzeću „Hifa oil“ za 1,5 miliona KM, dok onaj u Vrbanji još nije ni ponuđen na prodaju zbog neriješenih imovinskih odnosa.

ERS po hitnom postupku nabavlja 10 miliona litara dizela

Za to vrijeme Republika Srpska po hitnom postupku i daleko većim cijenama nego što su bile prije samo nekoliko mjeseci kupuje gorivo za potrebe termoelektrana u Ugljeviku i Gacku.

"Elektroprivreda Republike Srpske“ pokrenula je pregovarački postupak bez objave obavještenja za hitnu nabavku dizel goriva.

"Predmet ovog postupka je hitna nabavka dizel goriva (polugodišnje količine neophodne za funkcionisanje RiTE „Gacko“ i RiTE „Ugljevik“ u iznosu od 10.214.650 litara) koja će se lagerovati u rasploživim tankerima (RS, robnih rezervi i slično) u skladu sa odlukom Vlade RS od 3. marta“, navedeno je u informaciji ERS o pregovaračko  postupku.

Od ponuđača se traže samo dva uslova kada je u pitanju tehnička i profesionalna sposobnost, a to je da je ovlašćen za prodaju i skladištenje dizel goriva i da ima na raspolaganju kapacitete za skladištenje i čuvanje količine goriva koju ERS namjerava kupiti.

Cijena goriva na pumpama se sada kreće oko tri KM i duplo je viša nego prije dvije godine kada se dizel mogao sipati i po cijeni od 1,45 KM.

Sada će 10,2 miliona KM, ERS platiti više od 30 miliona KM, dok je prije dvije godine tu količinu mogla kupiti za duplo manje novca.

Gavran: Samo kod nas Robne rezerve i „Lutrija“ mogu propasti

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže za CAPITAL da smo jedinstven slučaj u svijetu gdje preduzeće poput Robnih rezervi ode u stečaj, a preduzeće poput „Lutrije“ bude u gubicima ili dugovima.

„Robne rezerve su strateška firma i ukoliko se iole normalno vodi nemoguće je da ode u stečaj zato što može zarađivati samo od korištenja robe koja je u rezervama. Dakle, bilo je teško takvo preduzeće odvesti u stečaj, a s druge strane, to je toliki strateški gubitak za RS ne samo u sadašnjoj situaciji, nego generalno. One su uvijek potrebne i ne bi se smjelo dogoditi ni pod kakvim okolnostima da ih nema“, smatra Gavran.

Naglasio je da će bilo kakva nabavka goriva u ovim okolnostima koštati drastično skuplje, dok su tako dragocjeni objekti poput terminala nedostupni i neiskorišteni.

Kaže da ni FBiH nije u mnogo boljoj situaciji nego RS, iako ona i dalje ima robne rezerve i imaju ih i kantoni.

„Jedini razlog zbog kojeg se čini da je FBiH u boljoj situaciji u odnosu na RS je što ona ima robne rezerve, a u RS su potpuno propale. U FBiH rezerve postoje, ali postoji i velika netransparentnost, veoma je teško doći do informacije koliko se uopšte bilo čega nalazi u tim rezervama, tako da je teško reći koliko one sigurnosti ulijevaju. S druge strane, one se uglavnom n koriste, nema intervencije na tržištu da bi se cijene smanjile, kao što to čini Srbija“, zaključio je Gavran.

Robne rezerve RS otišle su u stečaj 2017. godine zbog prezaduženosti. Preduzeće je imalo milionska dugovanja prema Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a jedan od problema u poslovanju bio je i ugovor sa „Farmlandom“, s obzirom na to da su tom preduzeću na čuvanje dali krave i žitarice, a da su na kraju ostali bez svega.

(Capital Foto: RAS/Srbija)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Бањалучанин

08.03.2022 19:05

Хахаха да да. Што није купила биркоин прије 5 година па сад зарадила 100 милиона. Иди бре :)))

ODGOVORITE
Name

Vozač

08.03.2022 19:09

Ma otkuda to da se desi našoj brižljivoj vlasti ?

ODGOVORITE
Name

Boris

08.03.2022 19:17

Vlast ne plaća ni kiflu. Narod plaća i ispašta njihov nerad

ODGOVORITE
Name

D

08.03.2022 19:19

Svakog crvenog na svakom skupu samo treba pitati da navede jednu kompaniju koju nisu uništili. Samo jednu.

ODGOVORITE
Name

Boki

08.03.2022 19:22

Ne plaća vlast,mi plaćamo,a vlast i pojedinci još vise zarađuju.

ODGOVORITE
Name

Tatar

08.03.2022 19:23

Najjednostavnije je bilo tako resiti problem.Unisti terminal i nemas gde skladistiti gorivo. Tako su svi zadovoljni moji kamioni voze onaj tamo dobije proviziju i to je to

ODGOVORITE
Name

Glavni krivac

08.03.2022 19:25

Burle milokrad Ronhill

ODGOVORITE
Name

NR

08.03.2022 19:33

Ne treba komentar. Normalan mozak ovo ne može razumjeti.

ODGOVORITE
Name

Re

08.03.2022 20:37

Tačno tako.

Name

Ja

08.03.2022 19:46

Goriva ce biti jos sedmucu dana...vracamo se na par nepar iz 83 god...A cijene ce otic na 5 km...zivi bili pa vidjeli...vlada ne moze tu nista uradit...

ODGOVORITE
Name

Minhen

08.03.2022 19:55

Izjedite se sami, peopast ziva. Pijeli se mwdjusobmo mamu vam je*em. Tesko mi je kad sam odlazio, al barem bagru ne gledam!

ODGOVORITE
Name

Ich

08.03.2022 20:03

Uato je firma HIFA iz Tešnja kupila naftne terminale u Prijedoru.

ODGOVORITE
Name

DOBOJ2022

09.03.2022 06:12

I nekadašnju najpoznatiju firmu za preradu voća i povrća "Bosanka" Doboj i tu sada lageruje ugalj i pravi pelet! Osim Hifr tu su još i podrum pića, prodavnica auto dijelova, prodavnica boja i lakova, K"kineska" prodavnica, prodaja pločastog namještaja, dvorana za fudbal.... ukupno zaposleno 20 ljudi!

Name

Oni su uvijek mislili

08.03.2022 20:31

kako da ukradu 50 miliona, a ne kako da uštede, takva je vlast ovdje.

ODGOVORITE
Name

Pueblo

08.03.2022 21:31

Birali ste ga ,,eto vam ga- dabovda vam bilo jos gore u BIH.... crknite sa vasim vodjama..

ODGOVORITE
Name

Ej

08.03.2022 21:32

Sta je sve unistila sadasnja Vlast u Srpskoj,hm Ljubo Glamocic ja direktor za gas gospode Boze Naftasi su tajkuni Energetiku politika Ex Komisija RS unistena Srdjan Mazalica direktor Elektroprenosa,gospode Zeljeznice RS ne postoje Petar Djokic ministar za energetiku,gospode Srdjan Rajcevic ministar za nauku,gospode Radoslav Gajanin rektor Univerziteta BL joj issue .....

ODGOVORITE
Name

Re Ej

08.03.2022 21:59

Ni neprijatelji nam ne bi naštetili koliko su nas devastierali patriote milioneri

Name

Fenix

09.03.2022 04:37

Uštedjela bi 50 miliončića a svake godine pokradu 1 milijardu od naroda. Sića je to za Alibabu i ekipu.???

ODGOVORITE
Name

Mi

09.03.2022 06:29

Propaliteti nikad nisu smjeli doci na vlast ali narod je gori od stare ova. Valjda ce se konacno urazumiti I vidjeti da lm ovi vise anemiju sto ponuditi.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

09.03.2022 07:01

50 miliona, pa to prestolonaslednik spička za godinu samo od npr. održavanja komjuterskog servisa zdravstvu

ODGOVORITE
Name

PALJANIN 91

09.03.2022 07:22

Dolaze izbori i opet će mo glasati za ove uljupe koji su nas doveli tu gdje jesmo,i prema tome OTVORI SE ZEMLJO da propadnemo svi jer bolje i ne zaslužujemo,tačka.........

ODGOVORITE