Bajden: Putin će platiti, sloboda će pobijediti tiraniju

- Američki predsednik DŽo Bajden je u obraćanju naciji obećao da će ruski predsednik Vladimir Putin platiti cenu “na duge staze” čak i ako ostvari uspehe na bojnom polju u Ukrajini, poručujući da će “sloboda uvek pobediti tiraniju”.

Svijet 02.03.2022 | 07:09
Bajden: Putin će platiti, sloboda će pobijediti tiraniju

 

“Putinov rat je bio unapred planiran i ničim izazvan. On je odbacio kontinuirane diplomatske napore. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. I mislio je da bi mogao da nas podeli. Putin nije bio u pravu, ostali smo ujedinjeni”, poručio je Bajden u jednosatnom obraćanju u Kongresu, a prenosi BBC.

“Iako možda ostvari uspehe na bojnom polju, on će dugoročno platiti visoku cenu”, rekao je Bajden u tradicionalnom govoru o stanju nacije, a prenosi agencija Rojters.

“Putin nema pojma šta sledi. Pre šest dana ruski predsednik Vladimir Putin je pokušao da uzdrma temelje slobodnog sveta, misleći da bi mogao da ga natera da mu se potčini. Ali, žestoko se preračunao”, kazao je američki predsednik.

Bajden je najavio da SAD planiraju da gone ruske oligarhe koji podržavaju Vladimira Putina.

"Ruskim oligarsima i korumpiranim liderima, koji su izgradili milijarde dolara zahvaljujući nasilnom režimu, kažem - ne više! Sekretarijat za pravosuđe formiraće radnu grupu koja će goniti zločine ruskih oligarha. Udružujemo se sa evropskim saveznicima da pronađemo i zaplenimo njihove jahte, luksuzne stanove, privatne avione", istakao je Bajden, a prenosi "Glas Amerike".

On je još jedno ponovio da SAD neće slati trupe u Ukrajinu.

"Želim da budem jasan - naše snage nisu angažovane i neće se upuštati u sukob sa ruskim snagama u Ukrajini. Umesto toga, američke trupe raspoređene su u Evropi, ne da bi se borile u Ukrajini, već da brane naše NATO saveznike u slučaju da Putin odluči da nastavi da se kreće na zapad", rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, u te svrhe mobilisane su kopnene snage, vazdušne eskadrile, kao i plovila.

(Tanjug Foto: Tanjug/AP)

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

Šupljologija

02.03.2022 06:24

Kad istina počne pobjeđivati tiraniju tvoja država SAD će početi da se cijepa.Jer mnogi su sigurno nezadovoljni životom u SAD ali se zna kako bi prošli ako bi izašli na ulice.

ODGOVORITE
Name

Р.Себска и Србија

02.03.2022 07:33

КО ЈЕ БОМБАРДОВАО,РУШИО И УБИЈАО РЕПУБЛИКУ СРПСКУ И СРБИЈУ ? ВИ АМЕРИКАНЦИ И ЕУ! НАЈВЕЋЕ УБИЦЕ У СВЕТУ. УБИЦЕ И КРИМИНАЛЦИ!

Name

Scenario

02.03.2022 07:39

Njihov najbolji vid demokratije, koju kao zagovaraju punim ustima, jeste "Milosrdni andjeo", koji smo mi najbolje osjetili na svojim zivotima, tada i sada, sa velikim i dugorocnim posljedicama...

Name

Džo Lujkan

02.03.2022 08:17

Treba ga podsjetiti na slobodu i istinu koju imaju u Iraku,Libiji i Siriji a Afganistan je tek posebna priča.Neka objasni kako njegovi sunarodnici troše godišnje duplo ili ko zna koliko više od ostatka svijeta.A ko njega šta i pita,on je samo portparol.

Name

Boris

02.03.2022 10:34

Bajden je u pravu kad kaže " ako se agresor i tiranija ne zaustavi na vrijeme, tada svijet ulazi u još veći haos " nešto takvo je izjavio. Ja i dalje vidim USA kao jedinog agresora, teroristu i tiranina u cijelom svijetu. Svijet je zbog njih u haosu. Ne mogu čitav svijet provocirati i ostati bez posljedica. Amerika uništava dio po dio planete i traži vlast i monopol nad cijelim svijetom. U Srbiji su uništavali civilne ciljeve, privredu i infrastrukturu poput željeznica, mostova i fabrika. U Libiji su uništili vodovod kojim je Gadafi pokušao da napoji cijelu Afriku. Za Irak su slagali da ima nuklearnu bombu i ko zna kakvo oružje za globalno uništenje da bi se dočepali njihove nafte. Ukrajina ima rude i tranzit plina. Ne daju ameri nikome ništa. Čitavo svjetsko bogatsvo hoće isključivo za sebe. Najjače svjetsko oružje je propaganda cnn-a i bbc-ija. Moje laičko viđenje stvari. Sve se vrti oko novca i moći. Bili mi miševi ili slonovi

Name

11

02.03.2022 06:24

Senilna budalo

ODGOVORITE
Name

Milojko

02.03.2022 06:33

Jadan ruski narod bit ce jos jadniji. Al, tako je to gde nema demokratije...tu nema ni slobode govora a niti slobode zivljenja. A ovi nasi su se prodali, gazeci po nama, njima...misleci da mogu tocak istorije unazad da okrenu.

ODGOVORITE
Name

Drasko

02.03.2022 07:26

E moj Milojko...

Name

Vasilj

02.03.2022 07:36

Mati te zove da te okupa,pa na spavanje!

Name

Mora da si

02.03.2022 10:11

Zelen, nedorastao ovim problemima i njihovom uzroku. Takvima se prasta, uci.....

Name

Alf

02.03.2022 06:53

Jedini koji ce platiti je jadni ukrajinski narod kojeg lozite da za rad vasih imperijalistickih kapitalistickih i robvlasnickih interesa jurisaju na Ruse i ginu . Ako vam je toliko stalo do Ukrajinskog naroda posaljite svoje vojske da ih brane . E to necete nego ratovacete sa Rusijom do posljednjeg Ukrajinca . A sto se tice sankcija i tu niste nanjeli nikakvu stetu Rusima nego svom narodu . Koliko Francuzu Njemcu , i drugim sada treba para zbog vasih sankcija da plate grijanje natoce rezervar benzina prehrane se . Prvi put u modernoj istoriji u evropi ce da zavlada ne-imastina siromastvo los zivotni standard . Eto bas ste pametni . Rusi ce prezivjeti sve kao u opkoljenom Staljingradu u drugom svijetskom ratu i pobjediti kao i tad . A u Evropskim gradivima uskoro ocekujte bunt gradjana koji ne mogu zivjeti od svog rada platiti grijanje benzin hranu . Kada gladni izadju na ulice vidjecete koliko ste "pametni " Putin vas je zeznuo skroz . Totalno ste ne-mocni . Uvodite sankcije njemu a cijenu placaju vasi gradjani podrzavate Ukrajince da ginu a vase vojske ne smijete poslati . Jadni ste i prozirni .

ODGOVORITE
Name

Milan

02.03.2022 06:57

A gospodine to sto ste vi zaplijenili 7 milijardi dolara od one avganistanske sirotinje i podijelili svojim gradjanima je nista.Vi mozete sve kada vama odgovara.Dosta je vise tiranije zapada i vase agresije.Dosta promovisanja bolesnih vrijednosti upakovanih u demokratiju.Vi mozete sve ukoliko vama odgovara i vasim interesima.Vrijeme je da se stane u kraj tome.Gdje je sad korona?Nestala?Gazi Putine te naciste i pokazi svijetu vec jednom da je dosta te Amerike i njihove agresije od Vijetnama,Jugoslavije,Iraka,Avganistana,Sirije.Cime su te zemlje ugrozile Ameriku hiljadama kilometara daleko a vi bi postavljali svoje baze u Ukrajinu i naoruzavali narod iste vjere.Kao sto ste podijelili nas i crnogorce tako i njih.Vi ste gori od brke onoga sto je stao na pola Rusije.Vi bi do kraja isli.E nece moci

ODGOVORITE
Name

Aco

02.03.2022 07:47

Bravo Milane za koment, bas tako…..

Name

A Libiju

02.03.2022 10:14

Opljackase, agonija kao da traje vjecno.... U Iraku svercaju njihovim dobrima sa Navaljinima a 5000 male njihovi psi rata pobili, bijeda i haos....

Name

Zizi

02.03.2022 07:00

Godine nose svoje. Kaze za nekoga tiranin, a do juce SAD rasturile par drzava. Zalosno

ODGOVORITE
Name

Beg

02.03.2022 07:02

Neces ti dozivjet da to vidis, past ces i slomiti kuk i kraj za 15 dana.

ODGOVORITE
Name

Kun'-fu Panda

02.03.2022 07:06

Kad ti kazes...

ODGOVORITE
Name

Elmi Ezro

02.03.2022 07:11

Đede, pokaži ti kako ste "demokratski" uništavali Libiju, Irak, Siriju, Avganistan a probaj se sjetiti i Vijetnama. Demencija te pogodila pa se ne sjećaš ni kako ste Jugoslaviju "preorali" a onda došli da nas "edukujete". Jebo vas Kolumbo i ko ga posla tamo da vas otkrije. Sad sebi daješ za pravo da pojašnjavaš Putinove namjere kao da si Tarabić.

ODGOVORITE
Name

Uf

02.03.2022 07:15

A kad ćete vi platiti sva ona "širenja demokratije bombama" ?

ODGOVORITE
Name

HAHA

02.03.2022 07:18

Nevjerovatno koliko si glup i plitke pameti,a vodis jednu drzavu, slicno kao Zelenski, al kad malo bolje razmislim ni jedan kaubojski predsjednik nije bas narockto inteligentan, takvo vam je i stanovnistvo, neobrazovano, nepismeno, pohlepno i nada sve bezobrazno.

ODGOVORITE
Name

Ubili ga u

02.03.2022 10:42

Pojam! Na zalost! Tesla se zgrazavao njihove inteligencije a pohlepe u ono vrijeme!

Name

Naravno

02.03.2022 07:24

Kao što je pobijedila i u prošlom Hladnom ratu. Nekadašnji Istočni blok je izabrao slobodu i prosperitet. Sa Rusijom samo onaj koje je primoran(silom).

ODGOVORITE
Name

ReNaravno

02.03.2022 07:44

Samo ti ajde milom, pa ćeš proći ko njihovi saveznici u Avganistanu.

Name

Kako su se

02.03.2022 10:39

Afganistanci uklopili sa Kinom!? Pristup je bitan!

Name

Nebuloza

02.03.2022 07:45

Ovaj cirkuzant vrijedja zdrav razum. On, kao prvi covjek zemlje koja je tiranisala i tiranise druge zemlje sirom svijeta, prica o pobjedi slobode nad tiranijom. Da li je realno? Ne podrzavam napad Rusije na Ukrajinu, ali isto tako nisam podrzavao ni napad Amerike i NATO-a na Srbiju niti bilo koju drugu drzavu, jer tu nema nikakve razlike. Kada, svi vi koji osudjujete ovo sto se desava u Ukrajini, na isti nacin osudite i agresiju Amerike prema svim drzavama u kojim je to cinila, ovaj svijet ce biti bolji.

ODGOVORITE
Name

Ti bidenu

02.03.2022 07:45

Pricas o tiraniji, najvece ste zlo na svijetu sa VB, djeduskaro sotonska…

ODGOVORITE
Name

BB

02.03.2022 07:54

Ko se nasao da prica o tiraniji.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

02.03.2022 08:32

Nema slobodarskog sveta.sta ste uradili od nekih islamskih zemalja.unistili i raselili narod.to mislite sa pravoslavljem.nece moci sada niti bilo kad.narodi i drzave se moraju uvazavati i postovati.koliko samo nacista ima u ukrajini?

Name

jaaaaa

02.03.2022 08:07

Šuti deda,ako imaš muda stani na put Putinu,lako je iz bijele kuće pričati tako dok Ukrajinci ginu.

ODGOVORITE
Name

Ničim Izazvan

02.03.2022 08:51

Baš vala, kako to da napadnu Ukrajinu, mogli su napasti Mongoliju, to bi ih dovelo u konfrontaciju sa Kinom, tada bi Bajden rekao kako su Rusi u pravu ! Pa majku vam ..... .

ODGOVORITE
Name

Боро

02.03.2022 09:04

Е, па дакле више подносити зло од Амера? САД и Енглези су највише људи убили у историји. Живе стално од пљачке малих држава, које имају природна богатства. Пљачкају афричке земље, које имају природна богатства, од руда до злата. Праве робље од црнаца, који им морају све скупљати и давати за ситниш, да могу само да преживе. У Вијетнаму су давно ратовали 11 година. Осакатили су тај народ. Убише Садама Хусеина у његовој земљи, због нафте, лажући да има хемијско оружје. Згазише Авганистан, Сирију, Египат, Либију, Алжир...Убише Садата и Гадафија, да му не би платили огромне дугове за нафту. Јадни мигранти су морали остављати своје породице и бјежати, да их не мобилишу. Давили се у мору, гладовали, умирали, смрзавали се, и борили се, да живот сачувају. Нису бјежали од добра. У Европи постављају своје војне базе, због Русије. Бомбардовање Србију, порушише много градова, побише много људи и дјеце, да би отели Косово и ту су поставили своју базу. НАТО је страшна терористичка банда, која под шапом САД напада на суверене државе и помажу Америци, да поставља своје плаћенике на власт. И код нас су водили рат и разбили Југославију, сврстали се на страну српских противника и то и даље чине. Понижава запад Русију до нуле. На Олимпијади измишљају допинг за Руске спортисте. Не дају, да се за Руске спортисте свира химна. Њихове спортиста нико не смије провјеравати на допинг. Долазе на границу Русије, да у Украјину поставе војну базу.Е, можда би убрзо тражили, да је поставе у Москви. Руски “Камаз” побјеђује на релију Париз- Дакар, сваке године. То нико не приказује. Не признају руску вакцину за прелазак границе. Мрзе нашег Нолета? Требала би Америка повест рачуна о својој сиротињи. Дају све у наоружање, да би пљачкали друге земље. Био сам тамо и запрепастио се, колико сиротиње имају. Код њих 150 милиона људи иде на социјални казан. Мора се овај свијет мијењати. Знају сви истину, али се боје. Живио Путин!

ODGOVORITE
Name

Dijamanti

02.03.2022 10:21

I jalovina,zatim sve drugo....

Name

Spiros Kiprijanu

02.03.2022 09:04

Od gospodina Bajdena, očekujem da utiče na svog Turskog kolegu Redžepa, da ga ubjedi da povuče trupe sa sjevera Kipra ! Kada to ostvari, onda je svaka kritika Rusiji na mjestu !

ODGOVORITE
Name

777

02.03.2022 10:06

Zar je ovaj starkelja mogao govoriti sat vremena,vidi se da je to dvojnik, pogledajte mu lice navučena maska i frizura je kao od perja a tek taj njegov preteći prst da čovjek povrati.Amerikanci su izazvali u svjetu preko 30 ratova i nikad nisu sankcionisani a sve u zaštitu američkih inteesa.Sada kada je Putino došlo do praga oni se stavili u obranu demokratije i ljudskih prava.Kada je Amerika i nato bombardovala Srbiju to je bilo u redu a tek naziv opoeracije "milosrdni anđeo" da šiptarsku kokainsku bagru zaštite i naprave im državu je bilo ok.Fuj ......

ODGOVORITE
Name

Pravda

02.03.2022 10:33

Hahaha pa vi ste toliko zla nanijeli nedužnim i niko nije odgovarao ili oštete platio,,pravda je najjače oružje Matori bojite se da ćete Odgovarati za svoja ne djela koja ste počinili nad nedužnima,bliži se čas istine i pravde zato vam je sad Putin agresor što vam je pomutino vaše podmukle planove Đubre jedno. Živjela Rusija.

ODGOVORITE
Name

Da

02.03.2022 15:24

Zivio Putin

ODGOVORITE
Name

???

02.03.2022 17:16

Matora drtina,sve je on to i poceo da nije cackao nista od toga nebi bilo…..sve smisljeno unapred samo sto se otelo kontroli

ODGOVORITE
Name

Na znanje

02.03.2022 18:44

Uvodi Evropu u opsadu.

ODGOVORITE