Jedanaest miliona maraka za osnovne škole u Banjaluci

Banja Luka će ove godine dobiti nove škole u naseljima Ada i Paprikovac, a veliki broj školskih objekata biće obnovljen zajedničkim ulaganjima Grada i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Republika Srpska 23.02.2022 | 17:55
Jedanaest miliona maraka za osnovne škole u Banjaluci

Saopšteno je ovo poslije radnog sastanka gradonačelnika Draška Stanivukovića i ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Natalije Trivić, tokom kojeg je bilo riječi o aktuelnim temama u oblasti obrazovanja u Banjoj Luci.

-Dogovoreno je preko 11 miliona KM ulaganja u osnovne škole na području grada Banje Luke tokom ove godine. Na proljeće počinje gradnja nove škole u Adi s obzirom na to da su ispunjeni svi formalni uslovi. Grad će finansirati ove radove u iznosu do pet miliona KM uz podršku resornog ministrastva po pitanju svih procedura – kazao je gradonačelnik Stanivuković nakon sastanka u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Lijepe vijesti očekuju i mještane naselja Paprikovac, koji će, kako je rekao gradonačelnik – dobiti školu, čiju će gradnju u iznosu od pet miliona KM finansirati Vlada Republike Srpske.

-Na teritoriji oba naselja Grad mora riješiti imovinsko-pravne odnose. Kada je riječ o Paprikovcu, moraćemo ući u otkup zemljišta što iziskuje i značajna finansijska sredstva, ali spremni smo na saradnju kako bi stanovnici Paprikovca konačno dobili školu – kazao je gradonačelnik.

Grad će zajedno sa ministarstvom, prema njegovim riječima, uložiti i preko milion KM za renoviranje škola i poboljšanje uslova u više njih, poput OŠ „Milan Rakić“, „Petar Kočić“, „Mladen Stojanović“, „Branislav Nušić“, Ivan Goran Kovačić što će biti konkretizovano uskoro.

-Ovo je dokaz kako Grad može da radi sa republičkim institucijama. Dakle, Banju Luku očekuju najveća ulaganja u obrazovanje, u školske objekte iz kojih treba da niču djeca i mladost obrazovana sa punom željom da ostaje ovdje – zaključio je gradonačelnik.

Ministar Trivić potvrdila je da će novu školu na Paprikovcu finansirati Vlada Republike Srpske, a da bi Grad trebalo da izvrši eksproprijaciju zemljišta.

-Što se tiče dokumentacije za novu školu u Adi koju je Grad proslijedio Ministrarstvu ona je potpuno uredna i već naredne sedmice ćemo i zvanično proslijediti dopis Gradu kako bi mogao da krene u procedure u vezi sa izgradnjom – kazala je ministar Trivić.

Naglasila je da će tako građani Banje Luke dobiti dva objekta novih škola.

-Bilo je riječi i o zajedničkom ulaganju u objekte ostalih škola. U narednom periodu sagledaćemo što je to što ulaže Grad, a šta ministarstvo jer na taj način možemo najviše unaprijediti naš školski sistem u smislu zajedničkih usmjerenih ulaganja – navela je ona.

Naglasila je da to ministarstvo planira da pokrene i projekat adaptacije područnih škola kako bi sva djeca imala iste uslove za obrazovanje.

Tokom današnjeg sastanka, bilo je riječi i o izgradnji srednjoškolskog centra u cilju rješavanja višegodišnjeg pitanja smještaja Ugostiteljske, Građevinske i Politehničke škole, zatim o manifestaciji „Kočićev zbor“, te o proceduri za novu banjalučku gimnaziju koja je predviđena urbanističkim planom grada kao jednom prestižnom školom za cijelu Republiku Srpsku, objavljeno je na sajtu gradske uprave.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Zoran

23.02.2022 17:37

Opet ništa bez vlade RS. Draško saradnja će uvijek da se isplati, kontriranje I opstrukcije nikad.

ODGOVORITE
Name

ReZoran

23.02.2022 18:46

Drasko je uvjek za saradnju

Name

re

23.02.2022 22:13

Blago majci koja te rodi tako pametnog....

Name

Profa

23.02.2022 17:50

Koje škole ? Gradite zatvore da posle izbora pozatvaramo sektu ! Ionako je manjak učenika i normalnih profesora, nastavnika i učitelja. 90% su sektaški kadrovi

ODGOVORITE
Name

ReProfa

23.02.2022 20:52

A daj ... Vids da ovo nije lose ...

Name

Drasko

23.02.2022 20:53

zasto cutis vidis sta se desava na KC ljudi umiru ljekova nema ,grade se garaze ,prave se zurke dovodi se Natasa Bekvalac a kao nema para dijecu lijecimo ms porukama zasto to dozvaljas i sutis a tebe DZaic poziva da podneses ostavku kaze kako si nesposoban ,a sada vidjesmo njegovu sposobnost

ODGOVORITE
Name

Banja Lukaaaa

24.02.2022 19:39

Sta ce im skole kad djece nema..i ove sto imaju po 4 odjeljena sa 20 ucenika..nekad je ro bilo 8 odjeljenja sa preko 30 ucenika..nidje veze..

ODGOVORITE