Dugovanja poreskih obveznika premašila 455 miliona KM

 Dugovanja poreskih obveznika po osnovu PDV-a i drugih dažbina premašuju 455 miliona КM, a iako je trenutni dug nešto manji u odnosu na raniji presjek, stručnjaci su uvjereni da dio potraživanja nikada neće biti naplaćen, pokazuju najnovije evidencije Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Bosna i Hercegovina 17.02.2022 | 07:29
Dugovanja poreskih obveznika premašila 455 miliona KM

Prema presjeku od 20. januara, nakon što je istekao obračunski period, dug od 2006. godine zaključno sa 2021. iznosi 455,32 miliona. Od tog iznosa najviše se odnosi na dugovanja poreskih obveznika po osnovu PDV-a, jer taj dug premašuje 412 miliona КM.

Iz UIO podsjećaju da je dug na kraju 2020. godine iznosio 529 miliona КM, tako da je lani ukupan iznos smanjen za oko 74 miliona КM, prenosi "Glas Srpske".

"Uzimajući u obzir podatak za 2020. godinu, gdje je u odnosu na 2019. dug smanjen za oko 43 miliona КM, može se konstatovati da je ukupan iznos duga nad kojim se vodi postupak prinudne naplate u padu", ističu iz UIO.

UIO je, kako navode, od 2005. do 2021. godine prikupila 103,62 milijarde КM prihoda od indirektnih poreza, ostalih prihoda i taksi. Sa druge strane, dug nad kojim se vodi postupak prinudne naplate za taj period, a koji iznosi oko 500 miliona КM, zauzima minimalni procentualni iznos od oko 0,45 odsto.

"Analiza pokazuje da se oko 28,5 odsto duga odnosi na 57 dužnika čiji dug po osnovu neplaćenih indirektnih poreza premašuje milion КM. Isto tako, na pet najvećih dužnika, čiji je dug veći od pet miliona КM, odnosi se 10,85 odsto ukupnog duga", kažu u UIO i dodaju da su u postupcima prinudne naplate s ciljem namirenja duga milionskih dužnika sprovedene sve mjere prinudne naplate u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim propisima.

Po osnovu prinudne naplate PDV-a i akcize lani je naplaćeno 226,17 miliona КM, što je oko 14 miliona КM manje u odnosu na 2020. godinu, a u UIO navode i da efekti pljenidbe ne zavise samo od pravovremenog preduzimanja mjera za prinudnu naplatu već od drugih faktora, među kojima su platežna moć dužnika i raspoloživost imovine koja je pogodna za pljenidbu s ciljem namirenja duga.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da bi u UIO BiH trebalo da naprave ozbiljnu analizu stanja i procjenu koliko je od ukupnog duga realno naplativo.

"Neće sve moći namiriti, to je činjenica. Ima firmi koje su ugašene, kao i onih koje su `žive`, ali ne mogu da izmire obaveze. Neka potraživanja bi trebalo potpuno brisati ili barem skinuti sa aktivne evidencije Uprave o potraživanjima. I kompjuter kada zastari i kada nije više za upotrebu otpisuje se", rekao je Pavlović za "Glas Srpske" 

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Mirage

17.02.2022 07:30

Pa sto ste cekali godinama na naplatu. U normlnim zemljama ako se tri mjeseca ne plati PDV ...stize inspekcija, vrsi prinudnu naplatu i na kraju zatvaranje privrednog objekta. Kod nas je sve naopako, nakom 2 mjeseca iskljucujete sirotinji struju zbog neplacenog racuna od 20 maraka ili saljete prijetnje da ce struja zbog 5 pfeniga biti iskljucena. Ma mi smo drzava apsurda. Umisljene gazde (kvazi privrednici) vozaju skupocjene automobile, imaju zgrade, vile, vikendice, ljubavnicama kupuju stanove a duguju drzavi PDV. Gdje je tu zakon? Gdje je tu drzava? Da to sve oduzme i naplati dug. A sa druge strane i onaj uplaceni PDV, 50 % pokradu direktori i politicari , tako da vrlo malo tih para ode tamo za sta je zakonom predvidjeno.

ODGOVORITE
Name

Re

17.02.2022 08:01

To sve duguju burlini kriminalci u RS u kojoj još takav šef ortodoksni kriminalaca vlada i drma RS.

Name

Veteran

17.02.2022 07:35

Ja sam dobijao opomenu od poseske za pola marke pod prijetnjom pljenidbe. Nikad mi neće biti jasni ti dugovi.Poreska ima milion načina da te blokira, zytviri, prinudno naplati.

ODGOVORITE
Name

Re

17.02.2022 09:38

Dobro si prošao. Dobio opomenu. Neke su blokirali bez opomene. Kupljene diplome ili pakost? Nema dalje.

Name

Ivan

17.02.2022 10:38

Javna preduzeća druže ili Burletova ekipa, i jedni i drugi nedodirljivi. Bitno je glasačima dati dobre plate a što će sutra JP na doboš nikom ništa.

Name

BOB ROCK

17.02.2022 08:20

Ja dugujem oko 130 maraka za porez na imovinu, nisam plaćo 4 godine, ja sam neprijatelj RS

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

17.02.2022 09:28

Poreska dugovanja u milionskim iznosima svakako predstavljaju akt visoke korupcije, i pljaćke narodnih para, građanima poreska uprava zbog npr.duga za struju od 100ili 200 km. blokira imovinu i vrši sudsko potraživanje, a tajkunima- "biznismenima" godinama prolongira naplatu duga od par stotina hiljada do par miliona km?? I to je javna tajna, ili recimo pojedinac blizak vlastima otvori fiktivnu firmu sa osnivaćkim kapitalom od 1000km. preko svojih veza u vlasti dobije od " podobne banke" kredit od par miliona km.za nekoliko mjeseci ugasi firmu i objavi stećaj, a kredit koji je digao nikada ne vrati banci, niti plati porez, i nikom ništa!

ODGOVORITE
Name

Dušan

17.02.2022 11:23

Naprave dug prema državi, promijene ime firme i nastave raditi kao da se ništa nije desilo. Sve im to vlast omogučila. Podignu kredit od deset miliona km na hipoteku da kupe državnu firmu. Kao da je u njihovom vlasništvu banka im odobri kredit na hipoteku za tu firmu. Obavezni su raditi tri godine s tom firmom. Ulože milion km kao sređuju krug firme i nakon tri godine posao stao. Pazi čuda Banka oduzima firmu i nakon par mjeseci ruše se sve zgrade i gradi se tržni centar. Prodao državnu firmu za devet miliona i nikom ništa. Računica čista. U pitanju je Mehanika iz Kozarske Dubice. A mnogo firmi u Republici Srpskoj je završilo na isti način.

ODGOVORITE
Name

Renoo

17.02.2022 13:19

Zakon u RS je na strani najmocniji