Robne rezerve ne postoje - Prijeti li nam nestašica hrane?

Tenzije između Rusije i Ukrajine uticale su na svjetske ekonomije, a dodatnim povećanjem krize ili eventualnom eskalacijom svjetsko finansijsko tržište bilo bi u još većim problemima. Gdje je u tom polju BiH i kako riješiti problem nepostojanja robnih rezervi u Republici Srpskoj, koje bi regulisale cijene na domaćem tržištu?

Republika Srpska 15.02.2022 | 19:51
Robne rezerve ne postoje - Prijeti li nam nestašica hrane?

„Robne rezerve BiH su negdje nikakve, negdje jako loše.“, kaže predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, Ahmet Eglić.

Ovo je možda i najbolji odgovor na pitanje da li je BiH spremna na eventualnu eskalaciju krize između Rusije i Ukrajine, a sa kojima smo i te kako povezani. U Rusiju se izvozi voće i povrće, a ova država je jedan od najvećih proizvođača nafte i gasa. Sa druge strane, u Ukrajinu izvozimo meso. Uz to Ukrajina je jedna od najvećih evropskih žitnica.

Republika Srpska nema robne rezerve. FBiH ima entiteske i kantonalne, ali su one nezadovoljavajuće. Sve to utiče na stanje na terenu, a ono kaže da svakodnevno poskupljuju robe i usluge, prvenstveno životne namirnice. 

„Mislim da smo mi mjere pomalo okasnili da radimo sada. Svi će reći nikad nije kasno, ali moramo što prije preduzeti neke aktivnosti da bi se donijele neke mjere koje će pomoći. Možda da se vratimo toj našoj poljoprivrednoj proizvodnji, da zaštitimo onaj dio koji možemo, oko ovih osnovnih životnih namirnica.“, smatra predsjednik Udruženja potrošača „Don“ Prijedor, Murisa Marić.

Pored stalnih poskupljenja i uticaja inflacije, najveća prijetnja po svijet, mogla bi da bude i nestašica hrane. To, kažu stručnjaci, ne bi zaobišlo ni BiH. 

„Robnim rezervama mi možemo da riješimo potencijalno manje probleme, odnosno kraćeg vremenskog roka koje traju i eskalacije na tržištu i poremećaje koji traju, ali sigurno to nije sistemska mjera za rješavanje dugoročnih rješenja.“, ističe portparol Privredne komore Republike Srpske, Vladimir Blagojević.

Evropsko zakonodavstvo propisuje da svaka država sakuplja rezerve na tromjesečnom nivou. U BIH se to radi najčešće za dnevne potrebe. 

„Trebaju značajni izvori sredstava da se obezbijede tromjesečne zalihe svih ovih proizvoda. Mi nemamo prvo izvore tih sredstava da to obezbijedimo. Odgovarajući kapaciteti i odgovarajuća skladišta nisu izgrađena. Sigurno da bi inspekcijski i državni organi trebalo da krenu interventno da reaguju.“, naglašava ekonomski analitičar Milenko Stanić.

Nadležni odgovaraju, ako bude neophodno, robne rezerve će biti formirane.

„Koji će obezbijediti da svi građani Republike Srpske i FBiH u slučaju nekih eventualnih poremećaja budu adekvatno tretirani, da obezbijedimo sve moguće neophodne količine i nafte i hrane.“, poručuje ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose u Savjetu ministara BiH,  Staša Košarac.

U regionu ne sjede skrštenih ruku. Srbija već nabavlja neophodne rezerve hrane. 

„Mi smo danas naručili 10 miliona kg soli, milion kilograma pasulja, isto toliko graška. Vanredno? Vanredno. 30 miliona, Zbog situacije u Ukrajini? mleka u prahu. Tako je, zbog situacije koja se tu dešava.“, rekao je nedavno predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Politika u BiH, svodi se stalne krize, iako bi trebalo da bude usmjerena ka pomoći najugroženijim kategorijama, poručuju stručnjaci. Podaci govore da između 20-30% građana BiH spada u kategoriji onih sa najnižim primanjima.

(BN/R.Krstojević)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

ZIKAZ

15.02.2022 19:08

Ne moze nam niko nista osim rasta cijena!!! Sto su vece mi bolje zivimo. Neki zasluzni i ordenje dobivaju. Sram te bilo Vucicu, a kazes da se ne mijesas u izbore!?!?!?

ODGOVORITE
Name

Re

16.02.2022 06:38

Opstrukcije i blokade nas vode u glad i patnje. Samo mi to ne vidimo kod ociju

Name

Hh

15.02.2022 19:10

I kad smo imali "robne rezerve" stalno su radnici štrajkovali iako ništa nisu ni radili!

ODGOVORITE
Name

Tatar

15.02.2022 19:28

Ma kakve nestasice nama preti silne blagostanje; uzivanje u sopstvenoj neimastini ibedi .Neka su nam blagoslovljeni nasi vlastodrzci koji su nas doveli fo ovoga

ODGOVORITE
Name

Fenix

15.02.2022 19:35

U mene kuica stalno nešto zakopava za nedaj bože. Ako stignu gadna vremena možda se i ja poslužim. ???

ODGOVORITE
Name

Glodari

15.02.2022 20:35

Naravno da prijeti. Pokrali nasi papci Robne rezerve koje su postojale u svim godinama bivse vlasti.

ODGOVORITE
Name

hehe

15.02.2022 20:55

no sikiriki, Nejaki to rijesi jednim pozivom

ODGOVORITE
Name

Unis

15.02.2022 21:52

I sa robnim rezervama, predstoji nam mestasica i glad.

ODGOVORITE
Name

Dragan

16.02.2022 07:27

I netrebaju nam ionako cemo pomrijeti od gladi.

Name

Denzel

16.02.2022 05:59

al zato ste drzava, zavidna

ODGOVORITE
Name

Mt

16.02.2022 06:17

Pa bice gladni mnogi samo neka se nadaju od kravatiranih dobili su ogromni nitko nezastiti poljoprivrednika.

ODGOVORITE
Name

Србо

16.02.2022 07:05

Имају РР у Брезичанима код Приједора ,држи их Хифа петрол.

ODGOVORITE
Name

IMAJU REZERVE

16.02.2022 07:09

PA VLAST 20 GODINA PRAVI REZERVE ZA SVOJA POKOLENJA.

ODGOVORITE
Name

Pllitika

16.02.2022 07:16

Možda nemamo robnih rezervi ali zato imamo ministarski rezervi,. Pune zgrade i kancelarije ministara i njihovi savjetnika a magacini prazni

ODGOVORITE
Name

Kosta

16.02.2022 10:59

Narode niko vam nije branio da uzasovite bar 100 kvadrata ze!lje pa sebi posejete kompir..Malo natkrijete najlomnom pa posijete paradajz.Paprike mogu i na otvoreno..Ljencuge..Ja sam imao paradjza neprskanog sve do novembra pa onda nabrao 10kg zelenog pa napravio salatu.Zdrava..Eeej,pa neeeemoj ...

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

16.02.2022 13:31

Zemlje EU koje imaju daleko stabilniju ekonomiju od BIH, i RS, u ovom momentu se opredjeljuju za jaćanje postojećih robnih i ostalih rezervi, pa neki dan je predsjednik Srbije gosn. Vućić javno izjavijo da Srbija nabavlja zalihe pšenice i ostalih namirnica i popunjava robne rezerve.Nikome iz vlasti u BIH i RS nepadabna pamet da se pozabavi ovim pitanjima?? U RS robne rezerve uopšte ne postoje, i nikom ništa!!??

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

16.02.2022 14:34

Nama ne treba, mi smo najbogatiji u regionu, reko vođa neki dan

ODGOVORITE