Ovo djeluje kao tjeranje inata i osvete zbog sankcija

“... Ovo više djeluje kao tjeranje inata i osvete i zbog sankcija i zbog svega ostalog nego neka vrsta, nadam se, ozbiljne namjere”, kaže Ivana Korajlić iz TI BiH.

Republika Srpska 07.02.2022 | 19:36
Ovo djeluje kao tjeranje inata i osvete zbog sankcija

Nevladine organizacije u Republici Srpskoj mogle bi se uskoro naći na udaru novog Zakona o finansiranju nevladinih organizacija. Novi zakon je najavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a Narodna skupština zatražila od Vlade da u parlamentarnu proceduru uputi ovaj zakon. Međutim, još nije poznato šta će zakon konkretno propisivati.

Bez posebne ranije najave NVO sektoru, vlasti RS su najavile na posljednjoj posebnoj sjednici Parlamenta Srpske Zakon o finansiranju nevladinih organizacija, koji bi bio kreiran po uzoru na američki, gdje su strani agenti uglavnom lobisti koje druge zemlje plaćaju da utiču na spoljnu politiku SAD.

Sada je na potezu Vlada Srpske kojoj je skupština zatražila da u parlamentarnu proceduru uputi ovaj Zakon, čije hitne izmjene je 2018. godine zvanično, a ove godine nezvanično, tražio Milorad Dodik.

Iz ministarstva pravde poručuju da oblast nevladinog sektora treba biti zakonski uređena. 

“Nevladin sektor je nevladin sektor  ali mora da radi i djeluje u skladu sa zakonima. Uopšte ne vidim da je dobro na bilo koji način otežavati rad nevladinih organizacija  i nikad se ne bih zalagao za to, ali svakako da je bitno i da se poslovanje nevladinog sektora uredi zakonom”, kaže Anton Kasipović, ministar pravde RS.

Pokušaj donošenja zakona o finansiranju nevladinih organizacija traje još od 2013. kada se kroz nacrte zakona direktno išlo na to da se sve organizacije, koje se finansiraju stranim sredstvima, obilježe kao strani agenti, a sve u cilju kontrolisanja rada nevladinog sektora.

Drugi pokušaj uvođenja Zakona o finansiranju nevladinih organizacija bio je 2015. godine kada se govorilo o usvajanju američkog zakona o nevladinim organizacijama koji je jasno predviđao uplitanje države u rad nevladinog sektora.

“Svaki put kad je neka kriza i kada se Milorad Dodik i ljudi oko njega nađu pod pritiskom javnosti kada se govori o korupciji i umiješanosti u korupciju uvijek se poseže za ovakvim metodama da se ide na uspostavljanje kontrole nad onima koji ukazuju na probleme, a ne da se problem riješi. Ovo više djeluje kao tjeranje inata i osvete i zbog sankcija i zbog svega ostalog nego neka vrsta, nadam se, ozbiljne namjere”, kaže Ivana Korajlić, Transparensy International BiH.

Uvođenjem Zakona o finansiranju nevladinog sektora želi se uvesti dodatna kontrola i izvršiti pritisak na sve koji imaju kritičan stav i ne povlađuju aktuelnom režimu, kaže narodni poslanik Igor Cnadak (PDP). 

 “Ovo je očigledno ideja da se nevladin sektor bar onaj dio koji je kritički orjentisan prema stanju u Repubici Srpskoj i prema onom što se dešavalo u posljednjih 16 godina bude dodatno pritisnut i da se napravi dodatni stisak na njih i na njihovu slobodu izražavanja i to je suština a moći ćemo detaljno da govorimo o prijedlogu kad i ako ga bude”, smatra Igor Crnadak, predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju u NS RS.

U Bosni i Hercegovini, prema posljednjim informacijama, trenutno radi 26 000 nevladinih organizacija, od toga je u Republici Srpskoj registrovano više od 7 500.
Iz nevladinog sektora poručuju da su oni mnogo transparentniji u svom radu od zvaničnih institucija jer rezultate svih projekata javno objavljuju,a finansijske izvještaje dostavljaju nadležnim institucijama, što, kako navode, nije slučaj sa većinom institucija u Bosni i Hercegovini. 

(BN/B. Vinčić)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

nvo

07.02.2022 19:28

Za koga radite ko vas placa

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

07.02.2022 19:30

OVO DJELUJE KAO DOGOVOR DA PROVOCIRA MEĐUNARODNU ZAJEDNICU DA NAM OPET NAMETNU NEKAV ZAKON TO DODIK RADI TO MU JE ZADATAK KOJI ON LAGANO OSTVARUJE ZARADI SPASAVANJA OPLJAČKANOG I NELEGALNO STEČENOG KAPITALA.

ODGOVORITE
Name

Borac

07.02.2022 20:04

Kakve veze ima clan predsednistva sa zakonima,borcima,djeljenje novca i raznim glupistima?

Name

Lokauzer

07.02.2022 20:45

MENE SAMO INTERESI CI JE IGRAC DODIK SVAKIG DANA IDE IZ PROVOKACIJE U PROVOKACIJU SVJETSKI SILA I MOCNIKA A DA NIKO NE PREDUZIMA NJEGOVO HAPSENJE..DODIK NARUSAVA DEJTON DIJELI NAROD ZAPOCINJE NESTO DA BIH SE POCEO RAT ,A SVI MOCNICI SVJETSKI SUTE ..

Name

Bas.tako

07.02.2022 20:50

Sve ovo Dodik cini da bih bio u centru paznje da se samo stranci bave njegovim glupostima a ne njegovim kriminalom i pljackom drzave i naroda dvadeset i kusur godina.

Name

Mirko

07.02.2022 19:35

Kojih sankcija?

ODGOVORITE
Name

Re Mirko

07.02.2022 20:48

Onih koje slijede. Imperija uzvraća udarac.

Name

Dijagnoza

07.02.2022 20:21

113% je njihov čovjek, Oni bi ga smijenili do sada 100 puta da nije.

ODGOVORITE
Name

Zainteresovani

07.02.2022 21:05

Samo ih staviti pod kontrolu.

ODGOVORITE
Name

Dušan

07.02.2022 21:43

Sve nevladine organiacije koje su regirstrovane u RS če se registrovati u FBIH i nastaviti svoje djelovanje,Inspekcija financijska RS nema nadležnosti u FBIH..PROMAŠAJ

ODGOVORITE
Name

Re

08.02.2022 00:38

Zeljka i 113% ojadidili ste sve ostavke dajte muka mi je vas gledat

ODGOVORITE
Name

Re

08.02.2022 00:38

Zeljka 113%

ODGOVORITE
Name

Realista

08.02.2022 16:31

Našao Dodik pričati o stranom finansiranju i podršci. Pa on je došao na stranom tenku i čitavo vrijeme zapad tolerusici njegiv kriminal i rasulo koje izaziva, dokazuje da je njihov igrač. Mogli su oni koristiti bonska ovlašćenja oko izbornog zakona, imovinskim karticama političara i mnogim drugim stvarima značajnim za narod. Ali ovaj narod njih zanima samo kao radnu snagu.

ODGOVORITE