Austrija: Poginulo devet osoba za tri dana u lavinama

Devet osoba je poginulo u lavinama koje su pogodile austrijske planine tokom protekla tri dana. Za tri dana u Austriji stotinu lavina, devet osoba poginulo

Region 07.02.2022 | 07:30
Austrija: Poginulo devet osoba za tri dana u lavinama

Većina lavina pogodila je region zapadnog Tirola, a samo u petak je poginulo pet osoba, saopštile su spasilačke službe.

Policija je navela da je jedna lavina odnijela živote članova grupe švedskih skijaša koji su s vodičem izašli van staze u zoni oko Ischgla, u blizini švajcarske granice.

Vodič i četvorica iz grupe su preminuli, a preživio je samo jedan član grupe koji je uspio pozvati pomoć te je evakuisan helikopterom, javlja AFP.

U petak su muškarac i žena poginuli u lavini koja ih je zatrpala tokom skijanja u blizini sela Auffach.

U subotu je stradao 58-godišnji Austrijanac u blizini Insbruka u lavini koja je povrijedila još četiri osobe. Dalje prema zapadu, jedan iskusni skijaš poginuo je u popularnoj regiji Vorarlberg.

Pet zaljubljenika u zimske sportove zatrpala je velika količina snijega u Soeldenu, ali su svi spašeni.

U protekla tri dana zabilježeno je ukupno oko 100 lavina, manjih i većih, a spasilačke službe su registrovale 70 intervencija na terenu. Prema zvaničnim podacima, u prosjeku 20 osoba godišnje pogine u lavinama u Austriji.

(Klix)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nole

07.02.2022 07:39

Tako to ide kad trazis belaja.Da su skijali kao ostali skijasi po obiljezenim stazama,sad bi i dalje uzivali u zimskim carolijama.Tako to bude u zivotu sa svima koji hoce da budu "posebni"...

ODGOVORITE