Klubovi izgubili u dvije sezone sedam milijardi €

Ostvareni gubitak prihoda evropskih fudbalskih klubova u dvije pandemijske sezone je sedam milijardi evra, objavio je Evropski fudbalski savez (UEFA) u četvrtak u novom izvještaju o stanju u evropskim fudbalskim klubovima u kojoj je obrađeno više od 700 timova i ženskih ekipa u 54 države.

Sport 03.02.2022 | 16:01
Klubovi izgubili u dvije sezone sedam milijardi €

Najveći dio izgubljenih prihoda odnosi se na neprodane ulaznice, a radi se o iznosu od 4,4 milijarde evra koji i dalje raste. U dvije pandemijske sezone iz tog izvora je došlo samo 2% svih prihoda, dok je u predpandemijsko vrijeme prodaja ulaznica činila 16% ukupnih prihoda klubova.

Za razliku od strmoglavog pada prihoda od prodaje ulaznica, to se nije u takvoj mjeri dogodilo s prihodima od pokrovitelja (1,7 milijardi evra) i televezijskih prava (900 milijuna evra).

Zanimljivo je da se pad na prihodovnoj strani klubova nije negativno odrazio na plate fudbalera, koje su prosječno narasle za 2%, pri čemu su klubovi za tu stavku u prosjeku izdvajali 56% proračuna, a još do prije devet godina taj je iznos bio 42% ukupnog budžeta.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar