Vlada Srpske mijenja pravila igre da bi prodala HET?

Vlada Republike Srpske odlučila je promijeniti pravila igre u slučaju dokapitalizacije Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) kako bi omogućila upis i uplatu akcija od postojećih akcionara i spriječila privatizaciju kompanije, izvještava Indikator.ba.

Republika Srpska 28.01.2022 | 10:00
Vlada Srpske mijenja pravila igre da bi prodala HET?


Vlada Republike Srpske utvrdila je u četvrtak Prijedlog zakona o dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, po hitnom postupku, kojim se propisuje da se javna ponuda akcija emitenta može okončati prije isteka roka za upis i uplatu i u slučaju da su vlasnici akcija, koristeći pravo preče kupovine, upisali i uplatili akcije nove emisije najmanje u procentu utvrđenom za uspješnost.

Po završetku javne ponude akcija, koja je okončana na navedeni način, u slučaju da upisane akcije ne budu uplaćene, one ne proizvode pravne posljedice i ne mogu biti u pravnom prometu, navedeno je u saopćenju sa sjednice Vlade ovim povodom.

U Vladi su izmjene Zakona obrazložili "potrebom daljeg unapređenja tržišta hartija od vrijednosti, s ciljem da se privrednim društvima omogući efikasniji i lakši pristup izvorima kapitala u okolnostima njihove smanjene likvidnosti usljed ekonomskih poremećaja prouzrokovanim pandemijom virusa korona", mada je jasno da je razlog dokapitalizacija HET-a.

Vlada RS je putem matičnog preduzeće Elektroprivrede Republike Srpske, koje je većinski vlasnik HET-a, odlučila prije sedam dana povući odluku o dokapitalizaciji kompanije koja, pokazalo se, nije bila dobro pripremljena.

Odlukom je bilo predviđeno da se preduzeće dokapitalizuje emisijom 435 miliona akcija javnom ponudom na Banjalučkoj berzi, pri čemu bi postojeći akcionari, među kojima su i paradržavni fondovi, iskoristili pravo preče kupnje.

Upitno je, naime, da li fondovi (PREF i Fond za restituciju RS), koji drže 15 posto udjela imaju dovoljno sredstava da otkupe akcije kako bi zadržali svoje vlasničko učešće.

Osim toga, interes za kupovinu akcija pokazala je Elektroprivreda BiH, koja bi imala pravo otkupa dionica nakon što istekne pravo preče kupnje za postojeće akcionare.

Vlada RS propisivanjem da se javna ponuda akcija može okončati prije isteka roka za upis i uplatu akcija očigledno želi spriječiti neželjeni scenarij za nju koju bi značio i faktičku privatizaciju preduzeća kroz kupovinu akcija od potencijalnih drugih ulagača.

Na scenarij da se javnom ponudom, kako je prvobitno zamišljena, ide u privatizaciju Elektroprivrede RS upozorili su pojedini političari, ali i stručnjaci.

(Indikator)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Eeeee....

28.01.2022 10:00

Ma nema šta,onaj Višković je baš mudraa ......

ODGOVORITE
Name

Mrga

28.01.2022 10:15

Oni ce promjenit vjeru za veceru

ODGOVORITE
Name

Mrga

28.01.2022 10:20

I da promjene, lopovluk ostaje. Vjera je privatna stvar, a lopovluk javna!

Name

Darkvar

28.01.2022 10:47

Nije preduzećima smanjena ekonomska aktivnost zbog korone, nego zbog korupcije i pljačke.

ODGOVORITE
Name

Kiko

28.01.2022 14:04

Svaka cast Vladi. Zna sta radi.

ODGOVORITE
Name

Sve pocinje I zavrsava

28.01.2022 15:47

Bivsi ministar doktor svega,kralj nekrrtnina Zeljko Kovacevic

ODGOVORITE
Name

Ivan

28.01.2022 17:23

Nije privatizacija nego prodaja kupcu EP Srbije, ovi ce gace sa tuđe guzice rasprodati.

ODGOVORITE