Zbog virusa korona 48.000 radnika ostalo bez posla

Poslodavci u Srpskoj u prethodne dvije godine otpustili su 48.301 radnika, a glavni razlog za gašenje radnih mjesta od marta 2020. godine je pandemija virusa korona.

Republika Srpska 28.01.2022 | 07:57
Zbog virusa korona 48.000 radnika ostalo bez posla

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić naveo je da je od 19. marta 2020. godine pa sve do 21. januara ove godine bez posla ostao 48.301 radnik.

"U čitavoj 2020. godini, uključujući i januar i februar, bez posla je ostalo 21.147 lica i ona su prijavljena na biro jer su dobila otkaz. U prošloj godini njih oko 27.000 evidentirano je po istom osnovu na birou", naveo je Vujičić i dodao da je pandemija virusa korona glavni razlog zbog kojeg su ti radnici ostali bez posla i prijavljeni na biro.

Naglasio je da se situacija u posljednje vrijeme popravlja te da je svakako više onih lica koja brišu sa biroa u Srpskoj po osnovu zaposlenja u odnosu na ona koja su evidentirana zbog prestanka radnog staža.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić navela je da je tržište rada u Srpskoj bilo dinamično i prije pandemije, te da će tako biti i po njenom završetku.

"Pandemija je svakako prouzrokovala velike turbulencije. U pojedinim granama, kao što su uslužne djelatnosti, zatvarani su objekti i radnici su dobijali otkaz. Pored toga, i oni ljudi koji su radili na određeno po isteku ugovora ostajali su bez posla. Da nije bilo pandemije, poslodavci bi zadržali veliki broj tih radnika", navela je Mišićeva i dodala da je korona ostavila posljedice i na prerađivačku industriju, zbog čega su poslodavci otpuštali radnike koji su bili zaposleni na određeno.

Da bi se situacija na tržištu rada koliko-toliko popravila, dodala je Mišićeva, nadležne institucije u Srpskoj treba da se jače uhvate u koštac sa sivom ekonomijom te da poslodavci značajnije povećaju plate.

S druge strane, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da pandemija virusa korona nije ostavila značajne posljedice na domaće tržište rada.

"Veliki broj tih radnika koji su prijavljeni na biro ili ne traže posao ili su im kriterijumi za posao preveliki. Broj radnika raste i korona nije dugoročno napravila probleme. Mi imamo više problema sa nedostatkom radne snage", naveo je Trivić.

Kada je riječ o prognozama, Trivić navodi da radnika nedostaje iako plate rastu.

"Plate rastu onoliko koliko mogu i koliko mi možemo dati. S druge strane, veliki broj građana odlazi u inostranstvo. Nisu baš neke prognoze da se tržištu radne snage dobro piše i čisto sumnjam da će se situacija popraviti i ove godine", naveo je Trivić.

Ranka Mišić je navela da će početkom februara Savez sindikata tražiti da nadležne institucije povećaju najnižu platu u Srpskoj, ali i ostale plate.

"Na drugi način ne možemo izaći iz ovog začaranog kruga", navela je Mišićeva.

(Glas Srpske)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Vanja

28.01.2022 08:43

Kakvi su ovo debili koji predstavljaju ove jadne radnike.Pa to su prodane duse koje su dobre samo za svoje najblize.

ODGOVORITE
Name

Ре

28.01.2022 10:26

Само да се Ранкица поново непочне бацекати по НСРС и њен идол Ружић.

Name

Čuj

28.01.2022 10:39

Biro za zapošljavnje u Republici Srpskoj ne postoji kao institucija od kada je na vlasti snsd,evo neka se neko javi ko je dobio posao pozivanjem sa BIRO-a

Name

ćorak

28.01.2022 08:57

Kako nijedan političar nije ostao bez posla,bez posla ostaju oni koji rade a oni koji ništa ne rade se gomilaju.

ODGOVORITE
Name

Eeeee....

28.01.2022 09:27

Ma nije moguće,Višković i Cvijanovićka kazu da zaposlenost nije bila nikada veća....mislim autoriteti to govore!

ODGOVORITE
Name

Strpljivo

28.01.2022 09:30

Do oktobra!

ODGOVORITE