Sarajevo i Zagreb na listi najzagađenijih gradova svijeta

Sarajevo i Zagreb su u četvrtak ponovo na listi najzagađenijih velikih i glavnih gradova na svijetu, prema podacima portala IQAir, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bosna i Hercegovina 27.01.2022 | 13:27
Sarajevo i Zagreb na listi najzagađenijih gradova svijeta

Sarajevo je u četvrtak prijepodne bilo na drugom mjestu na listi najzagađenijih gradova, a kvalitet vazduha u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ocijenjen je kao veoma nezdrav, s indeksom kvaliteta 201.

Glavni grad Hrvatske Zagreb je na trećem mjestu, a indeks kvaliteta vazduha u četvrtak iznosio je 197 i ocijenjen je kao nezdrav.

Na vrhu liste se nalazi ruski grad Krasnojarsk, čiji indeks kvaliteta vazduha iznosi 370.

Švicarski IQAir ima više od 10.000 mjernih stanica i prikazuje kvalitet zraka širom svijeta.

U toku zimske sezone u Sarajevu i pojedinim gradovima Bosne i Hercegovine veoma često dolazi do prekoračenja dozvoljene koncentracije lebdećih čestica.

Kao najveći uzročnici zagađenja navode se industrijska postrojenja, saobraćaj, spaljivanje otpada te individualna ložišta.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

GTI

27.01.2022 12:40

Zato je Banja luka najcistija i najljepsa

ODGOVORITE
Name

I odnosi

27.01.2022 15:28

...su zagađeni, glupim izjavama Milanovića! Zanima me, da li je i tzv istočno Sarajevo u ovom slučaju samo Sarajevo? Ili je smog neće na Pravoslavce jer im je, pobogu, svaki dan nekakav svetac pa 8h štiti. Danas onaj Savo, pa rastjeruje smog...hahahahahaha!

ODGOVORITE