Stranci traže analizu teksta izmjene Izbornog zakona

Direktor za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer zatražili su da se prije nastavka razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, koji je zakazan za sutra u Neumu, analizira predloženi tekst izmjena koji je dostavljen i članovima Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine BiH.

Bosna i Hercegovina 27.01.2022 | 13:05
Stranci traže analizu teksta izmjene Izbornog zakona

Usaopštenju Parlamentarne skupštine BiH navodi se da su u današnjem razgovoru Ajhorstove i Palmera sa članovima Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva učestvovali i šef Delegacije EU u BiH ambasador Johan Satler i šef Misije OEBS u BiH Ketlin Kavalek.

Predloženi tekst izmjena koji je dostavljen članovima Radne grupe predstavlja, kako je danas rečeno, dokument u kojem su predstavnici međunarodnih institucija nastojali da na jednom mjestu objedine sve iznesene ideje.

U njihovim obraćanjima istaknuto je da je cilj jačanje integriteta izbornog procesa koje bi doprinijelo približavanju BiH evropskim demokratskim standardima i evrointegracijama.

Konstatovano je da je povjerenje javnosti u izborni proces oslabilo i da je neophodno da se on učini pravičnim, transparentnim i odgovornim, kao i da se izbroji svaki glas birača.

Vrijeme je, rečeno je danas, da se utvrdi paket izmjena koji bi blagovremeno bio predstavljen građanima, a primjenjivao bi se i na izborima u oktobru i u narednom periodu.

Članovi Radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine BiH iznijeli su prve reakcije na ponuđeni prijedlog zakonskih izmjena, a ostavljen je prostor da se konkretnije primjedbe i sugestije iznesu tokom nastavka razgovora.

Izraženo je i opredjeljenje da Radna grupa po potrebi intenzivira rad kako bi posao izmjena izbornog zakonodavstva bio okočan na vrijeme i prije raspisivanja opštih izbora.

BN/Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

milo

27.01.2022 12:25

Daj spasite ovaj narod od ovih lopova sto kradu izbore vec godinama .

ODGOVORITE
Name

NR

27.01.2022 13:28

Rok 3 dana radnoj grupi. I predlog Skupštini za 10 dana. Neka zarade bar 10% ogromnih plata a ne da se zamajavaju sa narodom

ODGOVORITE
Name

Re;Milo

27.01.2022 14:05

U pravu si predlažući tekst izbornog zakona kakav je u uređenim zemljama EU spasicete i nas i svoj obraz(naravno ukoliko ga imate odnosi se na strance)

ODGOVORITE
Name

hehehe

27.01.2022 14:08

I ovo dvoje se udomacili kod nas a nikakve koristi, fuj

ODGOVORITE
Name

DOKTOR

27.01.2022 16:41

Šta oni imaju tražiti? Da li BiH traži od njih nešto na uvid? U svojoj kući zahtijevajte nešta nas više ostavite na miru i odmah će biti bolje, ali one što ste postavili na vlast povedite sa sobom.

ODGOVORITE
Name

Milan

27.01.2022 17:21

Obavezno naložiti da se izvrši presuda Ustavnog suda BiH u vezi popunjavanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH jer političari iz Sarajeva u vezi s tim prave podmetanje i splatkarenje u javnosti. Naime zastupaju tezu kako se to ne može unijeti u Izborni zakon BiH tobože zato što je taj broj određen Ustavom Federacije BiH i da bi se time postupilo suprotno Ustavu Federacije BiH. Pa ako je tako, kako je onda moguće bilo donijeti Zakon o VSTV-u BiH kojim je ukinut VSTV Republike Srpske kad dan danas VSTV Republike Srpske postoji u Ustavu Republike Srpske. Znači to nije kršenje Ustava Republike Srpske, ali bi bilo kršenje Ustava Federacije BiH kada bi se izmijenio Izborni zakon BiH. Znači mogu se i te odredbe o broju delegata Doma naroda ispred svakog naroda i ostalih iz svakog kantona definisati i u Izbornom zakonu BiH.

ODGOVORITE