Iz SDA odbili Čubrilovića, Čović još uvijek razmišlja

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović pozvao je predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da prisustvuju i obrate se na posebnoj sjednici Narodne skupštine, koja će biti posvećena razmatranju aktuelne političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovin. Iz SDA su odbili, a Čovič razmišlja...

Republika Srpska 25.01.2022 | 19:26
Iz SDA odbili Čubrilovića, Čović još uvijek razmišlja

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović pozvao je predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da prisustvuju i obrate se na posebnoj sjednici Narodne skupštine, koja će biti posvećena razmatranju aktuelne političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovin. Iz SDA su odbili, a Čovič razmišlja...

Bez kolegijuma ili bilo kakvog dogovora sa predstavnicima poslaničkih klubova Čubrilović je u Narodnu skupštinu Republike Srpske pozvao Izetbegovića i Čovća.

Razlog poziva nije jasan nikome, ni političarima iz Federacije, a opozicioni politički predstavnisi iz Srpske osudili su ovakav ishitren potez.

"Imam izuzetnu čast da vas pozovem da prisustvujete i obratite se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koju ću zakazati za 1. februar 2022. godine, a koja će biti posvećena razmatranju aktuelne političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini. Uvjereni smo da bi vaše učešće na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske dalo značajan doprinos razvijanju dijaloga i iznalaženju najprihvatljivijih rješenja za Bosnu i Hercegovinu“, navedeno je u Čubrilovićevom pismu.

Na Čubrilovićev poziv odmah su reagovali iz SDA.

Potpredsjednik ove stranke Adil Osmanović poručio je da Parlament BiH mjesto gdje se treba razgovarati.

"Prije svega treba deblokirati rad Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, tu je mjesto gdje bi trebalo da se obrati Milorad Dodik i predjsednici Izetbegović i Čović, pa poslije toga i obraćanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske“, ističe Osmanović.

Komentarišući poziv Čubrilovića, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ističe da nema ništa protiv da razgovara sa srpskim predstavnicima u Narodnoj skupštini, ali će o dolasku još razmisliti, jer ne zna šta je cilj obraćanja.

"Lično nemam ništa protiv da razgovaramo u svakoj lokaciji u Bosni i Hercegovini u svakoj institiuciji u Bosni i Hercegovini, kako bi vratili povjerenje u institucije Bosne i Hercegovine, kako bi omogućili da one profunkcionišu kao takve, ali evo taj poziv je tek došao pa ćemo vidjeti“, kazao je Čović.

Čubrilović ne može na svoju ruku da poziva nekoga i time ponižava Narodnu skupštinu i njene predstavnike, ističu iz opozicije.

Donedavno najnepoželjnije osobe u Republici Srpaskoj sada se pozivaju da govore u skupštini, to jedino znači, ističu u opoziciji, da su Dodiku Čović i Izetbegović koalicioni partneri. 

„Šta se to desilo da za nekoliko mjeseci od činjenice da smo trebali da imamo vojsku Republike Srpske, nepoželjnog Bakira Izetbegovića, personu non gratu ili kako su to pokušavali da ga predstave, do evo sadašnje situacije u kojoj Čubrilović očigledno po nalogu Milorada Dodika ponižava Parlament Srpske i poziva izetbegovića i Čovića da se pojave i obrate u Parlamentu Srpske a da još uvijek nije sjednica zakazana, niti poslanici uopšte imaju saznanja da li će se održati.

Ja mislim da je to ipak bio poseban zahtjev Dodika koji je na taj način pokazao da je vlasnik i Čubrilovića i tih vladajućih stranaka“, tvrdi predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

"Ako ne zovu sve, a nisu, pozvali su samo njih i ne znam zašto će im oni, onda su ih pozvali vjerovatno kao koalicione partnere, nema druge. Znači praktično zovu one sa kojima treba da se dogovore hoćemo li ili nećemo ići u obnovu rada u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Ne vidim nikakav drugi razlog, nije neka svečanost, nego sada objelodanjuju svoje koalicione partnere“, istiće Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Postavlja se pitanje kako Čović i Izetbegović mogu da pomognu u rješenju aktuelne političke situacije, ukoliko se preskače dogovor sa političarima iz Republike Srpske. 

(BN/D.Cvijić Foto: Arhiv)

Komentari / 51

Ostavite komentar
Name

Petar

25.01.2022 19:07

Vidiš li ti Čubriloviću, šuplja glavo, da vam vaši partneri okreću leđa, šta očekujete od naroda.

ODGOVORITE
Name

Zoki

25.01.2022 19:55

Prvi put kazem:Svaka cast Izetbegovicu! A Covic je isti kao i Dodik i ponovo dokaz stigao!

Name

Re Petar

25.01.2022 19:56

Ti se Petre nag.... partnerima ako si bez stava I morala.

Name

Borac

25.01.2022 20:25

Mogao je papak cubrilovic da pozove u vilu na Jahorini. Da se malo provedu.

Name

Veliki

25.01.2022 20:36

Pa pobjedu

Name

Vladimir

25.01.2022 20:51

Cubrilovic sve ovo radi iz razloga da spasi Dodika kojem spasa nema pao je na sve strane jedino josga podrzava njegov pulente Milanovic kojega njegov narod voli koliko i nas Dodika.

Name

Kostres

25.01.2022 20:54

DA JE SAD OPOZICIJA SLOZNA DA UOPSTE NIKO NE PRISUSTVUJE SJEDNICI PA NEKA CUBRILOVIC,DODIK ,ZORKA ,VISKOVIC I TEGELTIJA SAMI SE DOGOVARAJU JER SAMISU OPLJACKALI OVU ZEMLJU I NJEN NAROD..SAD NEK SNOSE ODGOVORNOST.

Name

Ipe

25.01.2022 21:15

Ma zovi Milanovića iz Hrvatske,pa zajedno pljujte iz Banja Luke na Bosnu i Hercegovinu,usput Milanović u gepeku koje bure radioaktivnog otpada u znak podrške neka dovuče do Trgovske gore,samo preko Bosanskog Novog da dođe,da ne ide "prazan". Ta GO+VNA koja nam donesete na granicu,vratićemo vam u Zagreb,makar vam ga svercoavli nazad.

Name

4005

26.01.2022 03:47

Mora se priznati da su Čupriloviću iz SDA odgovorili inteligentno i argumentovana. Svaka čast. Parlament BiH je mjesto gdje treba da se okupe i razgovaraju o rješavanje zajedničkih problema na nivou Bosne i Hercegovine, Po logici stvari, na sjednicu Parlementa BiH pored trojice ortaka: Dodika, izedbegovića i Čovića treba pozvati i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Čubrilovića da tamo obrazloži argumentovano odluke Skupštine. Tamo treba pozvati ipredsjednika skupštine Federacije, druga dva člana Predsjedništva, predsjednika RS i Federacije i predsjednike Vlada. U navedenom sastavu zatvoriti ih dok ne nađu rješenje za sve probleme. Poslije toga, ako se ne dogovore odmah da podnesu ostavke i raspišu vanredne izbore.

Name

Đorđe

25.01.2022 19:09

Opozicija treba da izađe iz Skupštine Republike Srpske, kada počne da govori Čović. Svaki drugi Hrvat, normalno pošten čovjek, može reći sve prigovore i treba saslušati, samo ne Čovića - lopova - Dragana, i Dodikovog lopova. Pozdrav za dobre ljude, bez obzira na vjeru, naciju i mšljenje.

ODGOVORITE
Name

Одг. Ђорђу

25.01.2022 19:41

Идеш ли и ти с њима по страним амбасадама по инструкције како урушити институције Српске? Првенствено Скупштину и Владу, па онда и остало.

Name

Hrvat b.l

25.01.2022 19:56

Bravo za Djordja

Name

Global zitizen

25.01.2022 20:03

Nazalost Djordje takvih je mnogo mnogo vise.

Name

Tako je

26.01.2022 10:20

Djordje je u potpunosti u pravu.

Name

samo lagano

25.01.2022 19:17

Pozvati ce Cubrilo jos malo i Smita, sankcije su cudo

ODGOVORITE
Name

No name

25.01.2022 19:52

Sad ce Baja da skupi jedan odred dobrovoljaca da posalje u Nato da se bore u Ukrajini protiv Rusa.

Name

Valjuga

25.01.2022 20:56

Cubrilovic je gotov gubi sve konce iz rukuva i sad sve maske padaju.nema spasa sve je puklo ..

Name

Goran

25.01.2022 19:21

Sto bi Bakir pricao u NS.R.Srpske????Ko je bakir???Predsjednik SDA??I???Sto bi on tamo govorio???Isto vazi i za Covica.Sta ce on kod nas u skupstini.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

25.01.2022 19:40

Mislim da nije problem da dodje i Bakir i Covic i da se obrate NS Republike Srpske. I pozeljno bi bilo da i Bakir i Covic iznesu iskreno svoje stavove.Bakir bi recimo mogao da govori u Skupstini kako Republiku Srpsku treba ukinuti naravno Covic bi ga u tome podrzao. Covic bi mogao jos da prica koliko je Hrvata protjerano iz Banja Luke,pa iz Posavine. Naravno Dodik bi to podrzao i trazio rjesenje i podrsku od njih dvojice i da je on spreman da im izadje u susret.Onda bi rekao da mu opozicije na tom putu pravi problem i koliko on pobijedi na sledecim izborima naravno uz podrsku druga dva naroda on ce sve uciniti da se dodje do pravog rjesenja. Tako nesto je moguce jer sto rece ona gradonacelnica Jezera ako treba mi cemo svi u HDZ.Kome sada nije jasno.

Name

Ре

25.01.2022 19:46

Сда и хдз су странке које су заступљене у Скупштини. Шта је проблем?

Name

Tatar

25.01.2022 19:47

E moj Cubrilovicu jesi li sad shvatio sta ste radili zadnjih 15 godina

Name

Pa

25.01.2022 19:47

I Oni su predsjednici nicega!!! Svojih korumpiranih partija kojima treba zabraniti rad a partijase pred zakon a sve institucije raspustiti jer su zloupotrebljene zarobljene od korumpiranih partijasaaa zlooo nevidjenooo gule budzet grupe korumpiranih !! Narod u nestajanju bjezi od ovog zla

Name

re goran

25.01.2022 19:54

pa u svojoj prvoj recenici komentara si sam sebi i dao odgovor..

Name

Re

25.01.2022 20:23

I za Dodika

Name

Drago Bl

25.01.2022 20:27

Pitaj toga koji poziva, on zna odgovor.

Name

Miroslav

25.01.2022 20:28

Na to pitanje nezna odgovoriti taj koji poziva, jer mu to nije rečeno.

Name

pogled sa strane

25.01.2022 20:38

mozda hoce da se vrati vjeri pradedovskoj

Name

Damir

25.01.2022 21:03

Bakir i sda vam misli dobro šta vam mislimo oni su samo trećina mislimans bošnjaka mi kad se Ufatimo vlasti neću biti dobro po nacionaliste

Name

Prijedorcanin M.

25.01.2022 21:07

Cubrilo urniso si skupstinu rs morao si u dogovoru to uraditi sa preds.klubova stranaka a ne da oni o pozivu saznaju putem el.medija.nemam nista protiv poziva treba razgovarati bilo gdje i bilo kad za dobro naroda i drzave.znamo mi da si stara radodajka i klimas glavom...

Name

Bakir

25.01.2022 21:55

Moj Gorane, Skupstina je tvoja koliko Coviceva i moja! Kad to shvatis bice ti puno lakse,a sad tresni jednu ljutu i zamezi lukac beli

Name

XyZ

25.01.2022 22:09

Naravno da ne trebaju, Ako ima nekih tema u vezi države o tome se dogovara u institucijama države BiH! Entitet je entitet, a država je BiH!

Name

Dijagnoza

26.01.2022 06:51

Pricali bi o podršci referendumu i dobili bi neograničeno vremena a Vukana smradovi prekinu posle minut. To su veliki srbi sram ih bilo.

Name

ReGoran

26.01.2022 08:23

Bakir ako dodje pricace ono sto se dogovorio s Dodokom mozda ce i Bakir pozvati Dodika da prisustvuje u skupstini federacije

Name

Zika

25.01.2022 19:43

Naravno da Izetbegovic je u pravu da se ne odaziva pozivu

ODGOVORITE
Name

Poltroni ,uvlakaci!!!

25.01.2022 19:52

E pa NEMA vecih kukavica od ovih nasih velikih Srba koji su na vlasti!!! Sve ce sad opet kontra uraditi vise nego sto trazi evropa I amerika samo da ne odgovaraju za kriminal!?!? E pa nece moci vrati koko sto si pozobala hehehe!!!

ODGOVORITE
Name

Ja jadnicak

25.01.2022 20:25

Dajte vi narodu iz rs da prisustvuje sta zovete iz federacije.Dajte afere kiseonik imateli podatke smrtnosti,respiratori,satorska bolnica pitajte viskovica kako ide kako smjestiti ljude na minus10 ali hajde nek mile ima gdje ojevat inu rodila kurva srpkinja

ODGOVORITE
Name

providno

25.01.2022 20:32

Baja se uvalio do guse u probleme i zeli pokazati MZ da je on ko fol za razgovore a ako i ne dodju Bake ili Covke reci ce eto ja ih zovem a oni ne zele razgovarati

ODGOVORITE
Name

Borac

25.01.2022 20:47

Što Milanovića niste pozvali kad se ližete a vidite šta je izjavio za RS pa da ponovi u skupštini.

ODGOVORITE
Name

Milo

25.01.2022 21:02

Ne brinite Dragan Čović sigurno dolazi. Zamislite kako bi njegov brat Milorad Dodik reagovao da slučajno nedođe. A tek kako će Čviljo reagovati.

ODGOVORITE
Name

Istina

25.01.2022 21:19

Mi imamo dovoljno lopova i bez vanjskih. Traze legimititet,sankcije smanjuju manevarski prostor.

ODGOVORITE
Name

Proto

25.01.2022 21:20

O KUKAVNO SRPSTVO NAPAĆENO....

ODGOVORITE
Name

Mira

25.01.2022 21:37

Sjecamo se mi logora , sto su srbi muceni po Hercegovini , sto su drzali hrvati a sad bi nam trebali predavanja da drze.

ODGOVORITE
Name

Roki

25.01.2022 21:49

Jel ono Mile reče da je glavni baja?Nešto ne šmirglaju Baju ovih dana???

ODGOVORITE
Name

Juka Popadic

25.01.2022 22:04

Podrska nasem Dodiku u uspostavljanju dzavnosti RS.

ODGOVORITE
Name

Tuga, duga

26.01.2022 10:28

Mora da si Dodikov podobnik tj. sluga.

Name

Braco

25.01.2022 23:11

Kakva blamaža.Bagra će sve učiniti da sačuva vlast.Pokvaren dio napaćenog naroda.Nema ozdravljenja, samo izbori i deponija. Ljudi bez duše, morala. Pogledajte samo Gligorića juče i danas. Šta reče gospodin Josip Pejaković."Neće ni korona na političare. Neće ona na političare.Korona neće na govno.Ona hoće na čisto." Malo parafrazirano, a smisao jasna.Čast poštenim političarima poput Vukana, Jelene, Draška, Vukote i još nekoliko. Nije ih puno jer su interesi razlog njihovog bavljenja politikom.Nažalost, samo lični.

ODGOVORITE
Name

Fenix

26.01.2022 02:59

Ma znamo mi šta Bakir misli o nama. Nemože da prevali preko jezika Republika Srpska nego govori RS . Šta bi nam to imao reći što već neznamo.? Dodik se vadi pred zapadom vv .?

ODGOVORITE
Name

Boban

26.01.2022 05:48

Trebalisu doc dodiku dase dogovore sta mogu jos opljackat a laksece se dogovorit u cetir oka

ODGOVORITE
Name

Sramota

26.01.2022 06:25

Radite nesta u ovoj drzavi sta samo dajete izjave i podmecete kao jedni drugjma a sve u dogovoru radite i sa Bakirom i Covicem. Sram te bilo Cubrilovicu i tebe i istale vlastodrsce.

ODGOVORITE
Name

DA SI

26.01.2022 09:28

Pozvao Milanovića i Erdogana,sigurno bi dotrčali,glupi i pokvareni Čubrilović,kao što ti je i nalogodavac Dodik!Prijavite se dobrovoljno u Psihijatrijsku kliniku,gdje ćete skončati svoje bijedne živote i ostaviti narod na miru!!!

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

26.01.2022 19:17

Ova trojica betera i hoštaplera od jeseni ove godine moraju biti politička prošlost za sve narode koji žive ovde i da im se imena nikad ne pomenu u bilo kojoj sferi života.

ODGOVORITE