Sud BiH oslobodio Malka Koromana optužbi za zločin

Sud BiH oslobodio je nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti Pale Malka Koromana optužbi za zločin protiv čovječnosti, koji je, kako se navodi u optužnici, počinjen 1992. godine na Palama.

Bosna i Hercegovina 24.01.2022 | 10:57
Sud BiH oslobodio Malka Koromana optužbi za zločin

U obrazloženju oslobađajuće prvostepene presude navodi se da sudsko vijeće nije utvrdilo van razumne sumnje da je Koroman počinio krivično djelo za koje ga tereti optužnica.

Vijeće je istaklo da nije sporno da je Koroman bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Pale i odgovoran za obavljanje poslova aktivnog i rezervnog sastava policije, ali da nije utvrđeno da je imao nadležnost nad specijalnom jedinicom policije, koja je bila odvojena od njih.

Sudsko vijeće navodi da je Specijalna jedinica policija bila pod ingerencijom Centra službi bezbjedosti Sarajevo i da se njihove radnje ne mogu staviti na teret Koromanu.

U obrazloženju presude se navodi da nije dokazano da je Koroman naredio zatvaranje bošnjačkih civila u zatvoreničke objekte na Palama.

Sudsko vijeće, kojim je predsjedavala sudija Mediha Pašić, smatra da izjave brojnih svjedoka koji su saslušani u vezi sa obezbjeđenjem objekta i naredbe za puštanje bošnjačkih civila nisu saglasne, podudarne i potkrijepljenje dokazima jer nisu znali ko je vršio obezbjeđenje objekta - vojska ili policija.

Vijeće nije moglo utvrditi odgovornost optuženog za inkrimisane radnje, kao i da je imao saznanja njemu podređenih aktivnih i rezervnih pripadnika policije.

Tvrdnje Tužilaštva BiH da su bošnjački civili dovođeni iz Sarajeva i Bratunca su pretpostavka, a dokazi Tužilaštva o učešću optuženog ne mogu predstavljati pouzdanu optužbu da je sa Vojskom Republike Srpske učestvovao u nezakonitom hapšenju, navedeno je u obrazloženju.

Tužilaštvo BiH ima pravo žalbe je 15 dana od prijema otpravka presude.

Koromanu se ukida zabrana mjere putovanja koja je donesena 5. decembra 2019. godine.

(Srna  Foto:BIRN BiH)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Udbas55

24.01.2022 10:28

Malko Koroman je pomogao svakome na Palama I sprecio ubistva muslimana.

ODGOVORITE
Name

Reomir

24.01.2022 10:49

Čuj mu imena lepog i prelepog

ODGOVORITE
Name

Arm

24.01.2022 10:57

Bravo prika.

ODGOVORITE
Name

korona

24.01.2022 11:19

Ov slika sve kaze korona je laz, samo mnogi neznaju i treci je pozitivan.

ODGOVORITE
Name

re

24.01.2022 14:37

ova slika pokazuje da je taj dan napolju bila zima

Name

Idealno

24.01.2022 11:24

Izgleda da je i sud BiH počeo raditi kako treba... Da su ga sudili Tadićka i Tegeltija, sigurno bi bio ošuđen...

ODGOVORITE