Sve veće cijene: Povrće postaje luksuz za građane

Povrće iz domaće proizvodnje sve je skuplje na pijacama u Republici Srpskoj, a slična situacijama je i sa ostalim prehrambenim proizvodima. Tako su osnovne životne namirnice postale luksuz za građane čiji budžeti sve teže pokrivaju troškove normalnog života tokom jednog mjeseca.

Republika Srpska 22.01.2022 | 21:46
Sve veće cijene: Povrće postaje luksuz za građane

Kupus, pasulj, krompir, šargarepa, luk… neke su u nizu namirnice bez kojih se ne može, a koje su u poslednjih nekoliko mjeseci poskupile i do 300 odsto. Domaće povrće je zbog visokih cijena postalo luksuz i za mnoge nedostižna roba.

Građani kažu da kupuju samo ono neophodno, a da im je sve sa strane luksuz koji sebi rijetko ili nikad ne mogu da priušte.

Istovremeno ističu da je poražavajuće da su oni koji su na vlasti obezbijedili generacije svojih potomaka dok se oni bore za goli život.

Prodavci na pijaci svjedoče da kupci paze na svaki dinar ali da narod ipak mora da jede. Ističu da je pazar najveći početkom mjeseca kada građanima stignu plate i penzije.

Mnogi od njih, kažu prodavci, često iz džepa izvade poslednji dinar kako bi kupili hranu.

Poučeni iskustvom iz 2020. kada su zbog smanjene potražnje bacili velike količine povrća, proizvođači su u 2021. proizveli manje, a pogodila ih je i suša. To je glavni razlog sadašnjih visokih cijena, kažu oni. Dodaju da ih zbog visokih cijena vještačkog đubriva čeka teška godina.

Mladen Mitrović, povrtar iz Donjeg Crnjelova kod Bijeljine kaže da je nekad tonu KAN-a nabavljao za 440 KM, dok ista količina sada košta 1600 KM.

“Đubrivo je jedan veoma bitan faktor koji utiče na prinos i kvalitet. Čim se smanjuje prinos, manjak je i robe, pa imamo višu cijenu. Sve što dolazi iz uvoza je jako skupo i to građanima mora da bude jasno. Mi seljaci smo zaračanom krugu u kojem cijena đubriva i goriva automatski veže i cijenu povrća”, ističe Mitrović.

Kako bi zaštitili domaću proizvodnju, povrtari su na sastanku sa resornim ministrom zatražili veće podsticaje i pomoć države, prije svega za proizvodnju paradajza i paprike, koji se ne proizvode u dovoljnim količinama.

“Mi ćemo izgubiti proizvodnju. Mi smo već izgubili utamkicu na otvorenom, ostala je plastenička proizvodnja. Zato se dešava da je roga koja se koristi za pravljanje ajvara jako skupa. Mi je nemamo, nemammo dovoljno ruku da je beremo, da posadimo. To je jako skupa proizvodnja koja uzima najviše novca. Tu smo bitku izgubili 100 %, to su minimalne količine koje ne mogu zadovoljiti možda ni 10 % tržišta Republike Srpske”, objašnjava Mitrović.

Mitrović zaključuje da će, ukoliko država ne reaguje, u narednim godinama problemi oko proizvodnje, a time i previsokih cijena povrća biti još veći jer mladi ljude odlaze ili ne žele da se bave tim teškim i zahtjevnim poslom koji sadašnje proizvođače iz godine u godinu vodi u sve veći minus.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Aa

22.01.2022 21:04

Da su ga ranije jelini cijenili, proizvodnja bi bila ogromna da sustigne potraznju. A sada kad im uvozno povrce cjenovno raste zbog disrupcije prevoza itd onda je odjednom bitno. Kupovali ste u marketima plastiku sad plastika raste. Mozda napokon zazivi domace.

ODGOVORITE
Name

Na žalost

22.01.2022 21:18

Još uvjek na tržnicama,rjetko može da se nadje povrće iz domaćeg uzgoja,sve je to,da se vidjeti,uvoz. Može se na kvantašu videti svako jutro distribucija ogromnih količina povrća. I treba poskupeti domaće povrće ali isto tako treba zaštititi proizvodjača i omogućiti mu da proda svoj proizvod,na tržnicama uglavnom nakupci i sitni mešetari a okolo ambalaža,turska,kina,filipini,tajvan,brazil,sačuvaj Bože... A na žalost još uvjek ima skorojevića koji kupuju u tropiku,namirnice sa "certifikatom o zdravoj hrani" . Neka mi taj stručnjak objasni onaj plastični kvalitet u domaćem organskom uzgoju....

ODGOVORITE
Name

MRAV

23.01.2022 15:52

TAKO I TREBA , SAMO NEKA DIŽU CIJENE.KADA U SEZONI POLJOPRIVREDNICI PLAĆAJU SMJEŠTAJ I DNEVNICE BERBA PAPRIKA,PARADAJZA,KUPUSA I DRUGO, NIKO NEĆE.E PA DRAGI MOJI LJETOS STE SVIRALI,ODMARALI LJETOVALI A SADA IGRAJTE DA ZABORAVITE NA GLAD.

Name

Neka neka

22.01.2022 21:36

Neće niko na njivu, a svi bi bande.

ODGOVORITE
Name

Tatar

22.01.2022 22:03

Nije mu jasno kako ce drzava na prolece spasiti socijalni bunt

Name

Bombaš

22.01.2022 21:48

Neka pasu travu kada su glupi i vjeruju Bakiru,Draganu i Mili. Oni zive u drugoj dimenziji. Obezbjedili su svoje cukun unuke.

ODGOVORITE
Name

Re

23.01.2022 11:04

Tako je. Bitno da glasaju za ta tri lopova pa makar i travu jeli. Ide proljece i bice trave za ovce.

Name

Istina

23.01.2022 06:45

Imamo zqstave,parade i nacionalizam,sto ce nam hrana!

ODGOVORITE
Name

Ajoj

23.01.2022 07:42

Au, kada dodje do hrane najebali smo.

ODGOVORITE
Name

Zeljko

23.01.2022 09:37

Tako i treba,,podici cijene i povrća.Tolika zemlja leži neobradjena.Gospoda hoće sa torbom na pijacu,pa u hladovinu,,e plati onda i ćuti.

ODGOVORITE
Name

Slažem se

23.01.2022 10:05

Našem narodu je samo kuknjava na skupoću hrane i račune. Ali za ćejfove tipa novih brendiranih telefona, garderobe, auta, večera i ručkova po restoranima, ljetovanja/zimovanja i sl. uvijek se ima. Kako kod onih što prihoduju hiljade maraka mjesečno, tako i kod onih sa minimalcem i bez posla. Srećom mikrokreditne org. rade bez zastoja. Da malo više cijenimo rad i fizički i umni, daleko bismo dogurali.

Name

RE ŽRLJKO

23.01.2022 15:13

Svaka čast za komentar?