Vlast neće odustati od prodaje akcija HET-a na berzi

- HET nema novac za završetak radova, smišljena je ideja emisije akcija na Banjalučkoj berzi koja će, nemam sumnju, zadržati državni kapital ali i narušiti postojeću strukturu kapitala. Ako u toj strukturi novog akcijskog kapitala bude Elektroprivreda Federacije BiH, onda je to poraz i poniženje politike ove vlasti, zaključio je Govedarica.

Republika Srpska 22.01.2022 | 11:57
Vlast neće odustati od prodaje akcija HET-a na berzi

"Lično smatram da teorija uprave HET-a kako se treba doraditi određena dokumentacija predstavlja pokušaj relativizacije stava predstavnika državnog kapitala i da je riječ o kupovini vremena. Aktuelna vlast još uvijek razmišlja da li smije da krene u onom pravcu kako su prvobitno naumili", istakao je Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS. 

On je kazao da je juče zahvaljujući ovlaštenju jednog od akcionara imao priliku da čuje svaku riječ koju je predstavnik državnog kapitala obrazložio svojim pismenim dopisom Skupštini akcionara.

„Dakle, u obrazloženju o glasanju predstavnika državnog kapitala jasno je rečeno da je Vlada Republike Srpske načelno saglasna sa dokapitalizacijom ali smatra da je potrebno uraditi dodatne analize postojećeg modela finansiranja povećanja osnovnog kapitala društva te da će se o svemu naknadno donijeti odluka“, pojasnio je Govedarica.

 Uzdržan stav Zore Vidović po pitanju odluke o povećanju kapitala HET-a, ističe Govedarica, predstavlja neodlučnost Vlade Republike Srpske po pitanju dokapitalizacije ovog hidroenergetskog sistema a vladajući najbolje znaju stvarne razloge odluke predstavnika državnog kapitala.

„Do sada je u HE Dabar utrošeno 140 miliona КM. Najavljen je kineski kredit od 370 miliona КM i na sve ovo prodaja akcija HET-a od planiranih 126 miliona КM govori o sumi koja je dva puta veća od prvobitne kada je u pitanju cijena izgradnje“, istakao je član Predsjedništva SDS. 

On je kazao da je HE Dabar trebao biti na mreži po planu još 2017.godine te da nas je koštalo izgubljene proizvodnje oko 200 miliona КM. 

„I sada poslije svega, pošto HET nema novac za završetak radova, smišljena je ideja emisije akcija na Banjalučkoj berzi koja će, nemam sumnju, zadržati državni kapital ali i narušiti postojeću strukturu kapitala. Ako u toj strukturi novog akcijskog kapitala bude Elektroprivreda Federacije BiH, onda je to poraz i poniženje politike ove vlasti“, zaključio je Govedarica.

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

sa strane

22.01.2022 11:25

A Rusija?

ODGOVORITE
Name

рибар

22.01.2022 11:37

Велика се битка бије око енергије, просто је невјероватно колико се милијарди КМ покрало у електро систему Републике Српске и какве су се историјске грешке правиле, све да би били доведени до овог полуимбецилног стања. Лично мислим да ће Горњи Хоризонти бити заустављени од стране Хрватске и Федерације, а уз помоћ ментора, тако да ова докапитализација неће бити ни потребна. Што се тиче преузимања већинског пакета од стране Србије, давно је то требало урадити, сад је то немогуће, види се по ХЕ Бук Бијела, наиме, док је швабо имао концесију, никоме није сметало да се брана прави. Сад кад је 51% власништво ЕПС Србије, дигла се кука и мотика у Федерацији. Можда је и боље тако, јер ако ћемо приватизовати ЕПРС кроз власништво ЕПС Србије, као што смо Мтел, па због тога већ 17 година плаћамо најскупље услуге на свијету, нека хвала.

ODGOVORITE
Name

re

22.01.2022 13:05

Pa ovo je sve jos u formi rekla kazala Ne znamo koje ce akcije uopste biti emitovane ,obicne ili prioritetne ,citamo samo neka saopstenja .Mozda je ovo samo prva dokapitalizacija ,pa onda druga sledi prioritetnim itd Privatizacija takvog giganta je ozbiljan posao i nece ici ovako neozbiljno.

Name

Ilija

22.01.2022 11:41

Pa to im je još ostalo da prodaju i mogu onda da sedaju u elikopter ida traže utočište ako ga već nisu našli.

ODGOVORITE
Name

Re

22.01.2022 12:00

Pa neka pobjegnu sa pokradenim novcima, ako im mi to dopustamo, a glupi narod neka nastavi da radi za plate od kojih moze samo da zivotari godinama. I ovako ovdje godinama cvjeta jedino kriminal i korupcija i to najvise kod partijasa i pravosudne mafije. Fuj, bagro pljackaska!

Name

Mitar

22.01.2022 13:04

E pa gospodo iz opozicije podignite narod jer narod je vlasnik a ne šaka korumpiranih sektaških političara. Vidite kako je Vučić podvio rep pod pritiskom naroda u vezi sa Rio tintom

ODGOVORITE
Name

Mitar Kočić

22.01.2022 13:33

Hakalova pjesma Helikopter treba dabe himna SNDA.

ODGOVORITE
Name

Re

22.01.2022 13:52

Misliš Fazlina pjesma??

Name

Ser od Doboja

22.01.2022 14:43

Nema para druže Govedarica, mora se malo namaknuti, novi krediti će teško ići

ODGOVORITE
Name

Slobo rs

22.01.2022 15:08

A šta ti radišu zivotu?? Ajde reci nam?? Čine se ti baviš?? Cirkusant!! Nijedan moj komentar nije nikad objavljen. Stidite se! Pozdrav i Šamca!!

ODGOVORITE
Name

eto i to se zna

22.01.2022 18:34

Kako sta????upada u kuce i plasi zene.prodaje mudante i moderna pracenja ili corkala koja snimaju,pa to su svi vec istrazili i objavili

Name

Slobo RS

22.01.2022 17:34

Od sad vas čitam! Hvala!

ODGOVORITE
Name

Milan

23.01.2022 14:58

Elektroprivredu Federacije BiH nema za šta pašče ujesti jer su do prije par sedmica bili štrajkovi rudara pa čak i administrativnog osoblja i dan danas je na granici otvaranja stečajenog postupka. Druga stvar Federacija BiH inače nastupa krajnje neozbiljno i šarlatanski, jer su samo dan nakon izdavanja grancije od strane Vlade Republike Srpske za izgranju HE Dabar izjavili da je to ekološki štetno i da će pokrenuti sve postupke pred sudovima da se zaustavi ovaj projekat aludirajući da će to završiti isto kao i projekat Buk Bijela pred Ustavnim sudom BiH a s druge strane čim se pojavila tema dokapitalizacije HET-a odmah su iskočili sa pričom da će i oni kupiti akcije u HET-u. Znači jedan dan su protiv izgradnje HE Dabar, a sutradan su za izgradnju. Treća stvar Federacija BiH ne može uopšte uputiti ponudu u prvom krugu emisije akcija HET-a jer pravo otkupa akcija imaju samo postojeći akcionari koji ostvaruju pravo preče kupovine u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.

ODGOVORITE
Name

Sladjenko,crnogorac

24.01.2022 10:01

Treba doci do novca na legalan nacin za izgradnju-investiciju.Beton trpi svasta i moze i ne mora biti ugradjen knjigovodstveno zabiljezen iznos!!!Idu izbori treba i para!!!Sve legalno.Stim da se emisija moze odraditi i kvalitetnije bez puno skandala i sigurnije za drzavu,skontat ce se vec.Mmali akcionari ,,,,,,pa nisu ocekivali da ce u ovakvom investicionom ambijentu i nepostojecem trzistu vrjednosnica proci bolje.Zato i jesu mali.

ODGOVORITE