Apel sudija i tužilaca: Prijetnje po bezbjednost Vučića shvatiti ozbiljno

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je danas da se informacije o ugroženosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića shvate ozbiljno i da se uz odgovarajući stepen njegove zaštite, neizostavno pojača stepen zaštite i najvišim funkcionerima u okviru javnotužilačke organizacije, Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Srbija 22.01.2022 | 11:49
Apel sudija i tužilaca: Prijetnje po bezbjednost Vučića shvatiti ozbiljno

UST navodi da pruža punu podršku MUP-u i BIA od njih očekuje da u međunarodnoj saradnji sa Evropolom (EUROPOL) i drugim službama bezbednosti, preventivno deluju i spreče izvršenje krivičnih dela usmerenih protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, kako bi u potpunosti zaštitile građane i državu od aktivnosti organizovanog kriminala.

UST ukazuje da je Tužilaštvo za organizovani kriminal u koordiniranoj akciji sa MUP-om i BIA, tokom prethodne godine zadalo ozbiljan udarac organizovanom kriminalu i razbilo strukturu jednog klana na teritoriji Srbije (Belivuk-Miljković), ali podseća da su lica označena kao organizatori kriminalne grupe izbegla hapšenje u susednoj državi i da se nalaze u bekstvu.

Zbog toga, kako navodi UST, postoji opravdana bojazan da bi oni delovanje grupe mogli usmeriti ka političkim subjektima, kao i vrhu javnotužilačke organizacije i resora državne i javne bezbednosti Srbije, pa poziva da se informacije o ugroženosti predsednika Srbije shvate ozbiljno, te da se uz odgovarajući stepen njegove zaštite, neizostavno pojača stepen zaštite i najvišim funkcionerima u okviru javnotužilačke organizacije, MUP i BIA.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je sinoć da je kriminalna organizacija na čijem je čelu crnogorski državljanin Radoje Zvicer, jedan od vođa "kavačkog klana", planirala ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Pripadnici MUP i BIA, zajedno sa predstavnicima Europola i partnerskih službi od kojih smo informaciju dobili, pokrenuli su opsežnu akciju utvrđivanja identiteta svih pripadnika ove zločinačke organizacije, koja za cilj ima ubistvo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je pored ostalog Vulin.

Ovo strukovno udruženje konstatuje da su prakse drugih zemalja pokazale da otvoreni sukob države sa organizovanim kriminalom za nužnu posledicu ima ugrožavanje života i tela nosilaca te borbe ispred državnih organa, te da kriminalne strukture ne prezaju od akcija usmerenih prema državnim organima i visokim funkcionerima koji su označeni kao "smetnja u sprovođenju kriminalnih aktivnosti".

Zbog toga se, naglašava UST, informacije o aktivnostima organizovanih kriminalnih grupa usmerenim ka pripremi krivičnih dela protiv visokih državnih funkcionera, naročito kada dolaze od organizacije poput EUROPOL-a, moraju tretirati kao krajnje ozbiljne.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tim

22.01.2022 11:11

A sta je sa odgovornošću ministra unutrašnjih poslova Stevanovića u čijem mandatu su rođene i formirane ove kriminalne grupe, koje su u nekim segmentima imale i otvorenu podršku struktura vlasti?

ODGOVORITE
Name

Petar

22.01.2022 11:21

A sto to sudstvo odugovlači prosese u nedogled...ima dosta njihove krivice..

ODGOVORITE
Name

Slobodan

22.01.2022 15:15

Ovi ga baš zamastili, premijer čale i ostali ministri razvlače po medijima o atentatu na sva zvona , kako policija u takvim uslovima bilo sta da uradi, valjda za takve optužbe trebaju cvrsti dokazi

ODGOVORITE