Skraćena izolacija i radno vrijeme kafića u Srpskoj

Republički štab za vanredne situacije održao je danas, u Banjaluci, 107. sjednicu, na kojoj je donio Zaključak kojim je, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, dao preporuku Vladi RS da donese Uredbu o izmjenama i dopuni Uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovida-19.

Republika Srpska 19.01.2022 | 17:17
Skraćena izolacija i radno vrijeme kafića u Srpskoj

"Predloženim izmjenama, ograničava se radno vrijeme svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira na to da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i dr.) u periodu od 6.00 do 24.00 časa, dok će u skladu sa Uredbom noćni klubovi moći i dalje obavljati djelatnost u vremenu od 6.00 do 2.00 časa narednog dana. Izuzetno, ako je aktom jedinice lokalne samouprave propisano kraće radno vrijeme, primjenjivaće se radno vrijeme propisano aktom jedinice lokalne samouprave", navodi se u saopštenju Štaba.

Kako se dodaje, istim Zaključkom, Republički štab za vanredne situacije nalaže Ministarstvu unutrašnjih poslova, te Republičkoj upravi za inspekcijske poslove i organima jedinica lokalne samouprave zaduženim za poslove inspekcije i komunalne policije da vrše kontrole pridržavanja i provođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19 i o tome dostave izvještaj Stručno - operativnom timu Republičkog štaba za vanredne situacije dva puta sedmično.

Uredba o izmjenama i dopuni Uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19 stupiće na snagu nakon što je usvoji Vlada Republike Srpske, odnosno narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasinku Republike Srpske.

"Takođe, Štab je konstatovao da su ispunjeni uslovi za početak nastave u drugom polugodištu u svim osnovnim i srednjim školama u Srpskoj, 24. januara 2022. godine, kako je ranije planirano. U skladu sa Uredbom o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19, škola, đački dom i gradski/opštinski štabovi za vanredne situacije jedinica lokalnih samouprava u RS, obavezni su da prate i redovno obavještavaju Ministarstvo prosvjete i kulture o epidemiološkoj situaciji, te da ukoliko bude potrebno dostave prijedlog za obustavljanje nastave u školama i prelasku na odvijanje nastave na daljinu, odnosno drugačijeg načina smješataja u đačkim domovima", dodaje se u saopštenju.

Štab se danas upoznao sa Informacijom o prijedlogu izmjene Uputstva za određivanje mjere karantina i izolacije i definiciju slučaja kovid-19 u RS Instituta za javno zdravstvo RS.

"U skladu sa preporukama međunarodnih organizacija, praksom u drugim zemljama, te karakteristikama kliničke slike slučajeva kovida-19 u toku petog talasa širenja ove bolesti, među ključnim izmjenama Uputstva su ukidanje obaveze karantina za osobe koje su primile buster dozu vakcine protiv kovida-19, a bile su u kontaktu visokog rizika sa potvrđenim ili vjerovatnim slučajem kovid-19. Takođe, predviđeno je i skraćivanje perioda izolacije za osobe koje su potvrđeni ili vjerovatni slučaj, a vakcinisane su sa dvije ili tri doze vakcina protiv kovida-19, na sedam dana (uz ispunjen uslov da najmanje 48 sati nemaju povišenu temperaturu bez korištenja antipiretika i da imaju značajno poboljšanje ostalih simptoma)", navodi se u saopštenju.

Štab je zadužio Institut za javno zdravstvo RS da zdravstvenim ustanovama dostavi detaljno Uputstvo sa svim predloženim izmjenama, a koje će biti objavljeno i na zvaničnoj internet stranici Instituta za javno zdravstvo RS.

(BN  Foto:VladaRS)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Australija

19.01.2022 16:41

Kompletan odnos prema "virusu "kod nas je veoma cudan.Proslave i zabave svakodnevne Svi ignorisu postojanje virusa!!!!Sta ce i kako biti ?vidjet cemo!

ODGOVORITE
Name

Nole

20.01.2022 06:52

Nisi u pravu,niko ne ignorise postojanje vitus,ali ljudi ignorisu vas koji sirite strah i paniku.Normalno je da cu ici na slave u proslave,i ne razmisljam da li cu se zaraziti.Pa sta i ako se zarazim,sta ce mi biti,i do sad sam imao gripu...

Name

Borac

19.01.2022 16:43

Ja pomislio da ce kilavi radovan smjeniti djajica i seranica.

ODGOVORITE
Name

Otaharin

19.01.2022 16:48

U jeku, najjače epidemije. Najviše oboljelih u Srbiji, ovdje u Srpskoj... U Bijeljini... Pune bolnice, svi koje poznajem, su ili bili ili su trenutno bole sni, u bolnici... Sad se skraćuje, ukida, umanjuje, dozvoljava.... Neko da pojasni, ovdje? Glup sam, evo...

ODGOVORITE
Name

Bok

19.01.2022 18:32

Kada SZO, proglasi kraj epidemije, ovdje će još potrajati, jer smo pokazali neviđen talent za imunologiju. Svaki "virusolog" sa tastaturom zna kako djeluje vektorska vakcina.

Name

neznam

19.01.2022 16:50

Znaci nocni klubovi da rade zbog elite u kafice ide ionako obicna raja.Glasajte bijednici opet za nji.

ODGOVORITE
Name

Re

19.01.2022 17:36

Al' su im i skratili. Navali narode, udri brigu na veselje. Samo slavi i okupljaj se. Neka smo prvi bar u nečem, pa bila to i korona.

Name

Kritičar

19.01.2022 17:17

Koja je razlika u radnom vremenu između kafića i noćnih klubova????Stvarno bih volio da mi neko iz kvaziinstitucije Republičkog kriznog štaba objasni!!!!! Ili donose odluke utemeljene na činjenicama ili na eci-peci-pec!!!!

ODGOVORITE
Name

Re

19.01.2022 18:27

Kafić može da ima i neki smrtnik, ali noćni klub imaju samo seoski plejboji bliski vlasti. Inače ako su noćni klubovi, što im ne dozvoliše rad do 05, pa jesu li noćni ili nisu?

Name

Smislov

19.01.2022 18:35

Kakve su gluposti mogli lupati antivakseri 1920. godine. Španska groznica, a nema B. Gejtsa i čipovanja.

ODGOVORITE
Name

Mrki

20.01.2022 09:08

Kafiči treba da rade do 22.ooh.Noćni klubovi do 24.ooh.Pojačati rad saobraćajne policije i komunalne policije !