Skraćen karantin za kovid pozitivne osobe u Srbiji

Vlada Srbije usvojila je danas odluku Kriznog štaba o skraćenju karantina za kovid pozitivne osobe.

Srbija 17.01.2022 | 22:46
Skraćen karantin za kovid pozitivne osobe u Srbiji

Prema usvojenoj uredbi, osobe zaržene virusom korona, a koje nemaju simptome ili težina bolesti ne zahtijeva liječenje u bolničkim uslovima boraviće u kućnoj izolaciji u trajanju od sedam dana.

Kako je objašnjeno, takve osobe se nakon tog perioda javljaju na pregled kod ljekara u domu zdravlja ili kovid ambulanti, a izolacija se prekida bez novog testiranja, prenose beogradski mediji.

Ako lice zaraženo virusom korona ima teži oblik, biće u izolaciji od 14 dana, a stanje imunodeficijencije utvrđuje ljekar primarne zdravstvene zaštite.

Za zaposlene u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite važi pravilo da se testiraju PSR testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana i vraćaju se na posao ukoliko je taj test koji je uzorkovan sedmog dana kućne izolacije negativan.

U slučaju pozitivnog rezultata PCR testa, ostaju u izolaciji do desetog dana kada se izolacija prekida bez testiranja.

"Novosti" saznaju da, čak i ako je PCR test negativan, poslije kontakta sa zaraženom osobom karantin mora da traje pet dana.

Od karantina su izuzeti oni koji su vakcinisani drugom i trećom dozom prije najviše 210 dana od posljednje doze, kao i oni koji imaju dokaz o preležanom kovidu izdat prije minimin 14, a ne stariji od 210 dana.

Vlada Srbije donijela je odluku o smanjenju cijene PCR testa sa 9.000 na 6.000 dinara, a antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara.

(Srna  Foto:Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

DOKTOR

18.01.2022 00:50

Kako sada sve zemlje prate trend smanjenog karantina, zato jer im fali radne snage. Da nije žalosno bilo bi smiješno, kako su svi uvezani u ovoj planiranoj pandemiji!!

ODGOVORITE
Name

djuro

18.01.2022 06:49

ha ha pa ja sam za to da budem u karantinu pola godine i neka plata ide!!! Sve vise dokaza da je korona laz! I najmanje zarazenih je tokm svetog januara i kada to prodje korona krece u osvajacki rat!!!

ODGOVORITE