Evropska prestonica kulture: Krsna slava u novom ruhu

Savremenim programom koji nosi naziv "Slava", posvećnog tradicionalnoj srpskoj krsnoj slavi, u novosadskim kulturnim stanicama nastavljeno je obilježavanje godine u kojoj Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture.

Srbija 15.01.2022 | 15:43
Evropska prestonica kulture: Krsna slava u novom ruhu

U kulturnim stanicama nastupili su dječji folklorni ansambli kulturno-umjetničkih društava, a upriličeni su bili i bazari narodnih rukotvorina.

Program "Slava" započeo je u kulturnim stanicama sinoć, u njenom izvornom obliku, osveštavanjem žita, rezanjem kolača i molitvom.

Tradicionalna srpska slava obilježena je na nov način, uz pjesmu horova, muziku tamburaša i izložbu fotografija svjetski priznatog grafičkog dizajnera Pavela Surovog.

Taj program održan je u kulturnim stanicama "Svilara", "Eđšeg", "Bukovac", "Mlin", "Liman", "Rumenka" i "Barka".

Slavske darove u Kulturnoj stanici "Barka" u novosadskom naselju Klisa blagosiljao je Njegovo preosveštenstvo episkop mohački Damaskin, uz sasluženje lokalnog sveštenstva.

Međunarodni komitet za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasljeđa 2014. godine uvrstio je srpsku krsnu slavu na svjetsku listu nematerijalne baštine čovječanstva i stavio je pod zaštitu UNESKO.

Novi Sad je zvanično proglašen Evropskom prestonicom kulture 13. januara, čime je postao jedan od 60 gradova koji su ponijeli ovu titulu, njegujući bogatstvo različitosti i interkulturalnost.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar