Uručena odlikovanja povodom dana Republike Srpske

Povodom obilježavanja 30 godina postojanja Republike Srpske i proslave Dana Republike, predsjednica Srpske Željka Cvijanović uručila je danas odlikovanja i priznanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

Republika Srpska 08.01.2022 | 15:57
Uručena odlikovanja povodom dana Republike Srpske

Odlikovanja i priznanja dodijeljena su za posebne zasluge na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju, kao i zdravstvenom, socijalnom, kulturnom, sportskom i svakom drugom vidu napretka cjelokupnog društva, te za poseban doprinos u stvaranju i očuvanju Republike Srpske, ispoljavanju lične hrabrosti, kao i za vrhunska dostignuća kojima se sveukupno jačaju mir, stabilnost i prosperitet Republike Srpske.

Predsjednica Srpske odlikovala je Ordenom Republike Srpske na lenti predsjednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa Srbije i Republike Srpske.

Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem odlikovan je nekadašnji ambasador Slovenije u BiH Tadej Labernik za rad i izvanredne zasluge, kao i za lični doprinos razvoju političkih, kulturnih i duhovnih veza Slovenije i Srpske.

Ordenom Karađorđeva zvijezda Republike Srpske Prvog reda za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske odlikovani su general-major VRS Mićo Grubor, general-potpukovnik VRS Petar Škrbić, a posthumno i pukovnik VRS Milovan Milutinović.

Ordenom Njegoša Prvog reda za posebne zasluge na polju prosvjetne djelatnosti i aktivnosti kojom se doprinosi opštem napretku i ugledu Republike Srpske odlikuju se četiri srednje škole u Republici Srpskoj, koje su obilježile 100 godina postojanja. Riječ je o Gimnaziji "Jovan Dučić" Trebinje, Gimnaziji Gradiška, Gimnaziji "Sveti Sava" Prijedor i Tehnička škola "Mihajlo Pupin" Bijeljina.

Ordenom Njegoša Prvog reda za priznati javni rad i lične rezultate, zasluge u međunarodnoj saradnji, kao i doprinos u razvoju i jačanju sveukupnih odnosa između Srbije i Republike Srpske odlikovani su direktor Bezbjednosno-informativne agencije Srbije Bratislav Gašić i direktor "Pošta Srbije" Zoran Đorđević, nekadašnji ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, kao i ministar odbrane Srbije.

Ordenom Njegoša Prvog reda za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske odlikovan je general - major Vojske Republike Srpske Spasoje Orašanin.

Ordenom Njegoša Drugog reda, predsjednica Republike odlikovala je Savez sindikata Republike Srpske, Privredny komory Republike Srpske, Unijy udruženja poslodavaca Republike Srpske, Muzej Republike Srpske, koji je obilježio je 90 godina rada i postojanja, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, koji obilježava 50 godina postojanja, te Rukometni klub "Borac - M:tel" Banjaluka, koji slavi 70 godina postojanja.

Ordenom Njegoša Drugog reda za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske odlikovan je Momčilo Prstojević, general - major Vojske Republike Srpske.

Ordenom Njegoša Trećeg reda, odlikovani su "Službeni glasnik" Republike Srpske, koji obilježava 30 godina postojanja i Košarkaški klub "Igokea" Aleksandrovac, najuspješniji košarkaški klub u Republici Srpskoj i BiX.

Ordenom Njegoša Trećeg reda odlikovani su ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, koji je ranije obavljao dužnost direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Ordenom časti sa zlatnim zracima, predsjednica Republike posthumno odlikuje general - majora, patologa Zorana Stankovića, predsjednika Koordinacionog tijela Vlade Srbije za Bujanovac, Preševo i Medveđu i bivšeg ministra zdravlja i odbrane Srbije. Orden je preuzela supruga Marina.

Ordenom Krst Milosrđa za požrtvovanje, hrabrost i dugogodišnji rad u liječenju pacijenata i veliki doprinos u razvoju zdravstvenog sistema Republike Srpske odlikovani su Milka Jandrić, supspecijalista intenzivne terapije, šef Odjeljenja intenzivne medicine za oboljele od virusa korona u Klinici intenzivne medicine za nehiruške grane UKC Republike Srpske i Danijel Đekić, supspecijalista endokrinologije u Klinici za unutrašnje bolesti, odjel endokrinologije UKC.

Isto odlikovanje dobila je i Nevenka Hadžibašioglu Klepić, 91-godišnja humanitarka, sarajevski ilegalac u Drugom svjetskom ratu, inženjer, žena velikog srca, sa vizijom i dobrim idejama, koja iz kuće na Bosforu dolazi povremeno u grad Sarajevo, za koji kaže da nije više grad koji je voljela i koji je sada sve osim multietičan i dobronamjeran.

Medaljom zasluga za narod odlikovani su Studentski centar "Nikola Tesla" Banjaluka i Košarkaški klub invalida "Vrbas" Banjaluka.

Medaljom zasluga za narod odlikovana je kompletna Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske, zatim Marinko Umičević, tehnički direktor Fabrike obuće "Bema" Banjaluka, senator Republike Srpske, zatim Drago Handanović, vajar, umjetnik i član Udruženja likovnih umjetnika BiH iz Doboja, Vladimir Đukanović, muzejski savjetnik etnologa i predsjednik izvršnog odbora Zavičajnog društva "Zmijanje" Banjaluka, Dragoslav Šinik, humanitarac i donator iz Gradiške, Marko Maksimović, teniser iz Doboja, pobjednik Juniorskog mastersa u Monte Karlu, višestruki šampion i najbolji mladi sportista u BiH u 2021. godini.

Medaljom zasluga za narod za iskazanu hrabrost prilikom obavljanja dužnosti odlikovani su posthumno pripadnici MUP-a Srpske Slađenko Tubin i Vladimir Vujasinović.

Zlatnom medaljom za hrabrost odlikovan je Željko Milić, bivši pripadnik Specijalne policije Istočna Ilidža, borac prve kategorije, koji je u proteklom odbrambeno - otadžbinskom ratu više puta teško ranjavan.

Plaketa "Sveti Stefan" dodijeljena je Košarkaškom klubu "Feniks Basket" Bijeljina, tekstopiscu i kompozitoru Zoranu Đuriću, predstavniku jevrejskih udruženja Robiju Špiglu, koji je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje odnosa između jevrejskog i srpskog naroda i mladom virtuozy na harmonici i pobjedniky na više od stotinu međunarodnih muzičkih festivala širom zemlje i svijeta Đorđy Periću.

Dobitnici plakete "Sveti Stefan" su i davaoci krvi iz Republike Srpske, koji su ovu dragocjenu tečnost darivali 100 i više puta - Nenad Grbić iz Srpca, Predrag Jugović iz Gradiške, Slobodan Malešević i Branislav Vuković iz Bijeljina, kao i Mijatović Milan i Šamc i Miloš Šljivić sa Pala.

Plakete "Sveti Stefan" predsjednik Republike Srpske danas je dodijelila i najboljim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, u zemlji i inostranstvu, kao i stipendistima Fonda "Dr Milan Jelić".

Dobitnici ovog priznanja su Rajko Petrović iz Zvornika, najmlađi doktor nauka u istoriji Fakulteta političkih nauka u Beogradu, zatim Radmilo Borovina iz Istočnog Sarajeva, Nikola Vidović, Alen Đurić i Ognjen Bosić, Renato Stopić iz Banjaluke, te Davor Gičevski iz Broda, Ana Đokić iz Zvornika, Jovana Papaz iz Istočne Ilidže, kao i Marjan Marjanović iz Bijeljine.

Plaketa "Amblem i zastava Republike Srpske" dodjeljeni su učenicima srednjih škola u Republici Srpskoj, koji su osvajači prvih mjesta na Republičkom takmičenju iz raznih oblasti - Mihailo Bogdanić, Miloš Stojnić i Nikola Matić iz banjalučke Gimnazije, Rastko Stanković iz Srednjoškolskog centra Foča, Stefan Josipović, Miodrag Ostojić i Strahinja Prodanović iz Tehničke škole "Mihajlo Pupin" iz Bijeljine, Staša Grabež iz Gimnazije u Mrkonjić Gradu, kao i Marko Kojić iz Srednjoškolskog centra "Jovan Cvijić" iz Modriče.

Plaketu "Amblem i zastava Republike Srpske" dobili su i učenici Spasoje Kukurić iz Gimnazije "Jovan Dučić" Trebinje, Tamara Cvjetković iz Gimnazije "Gradiška", Andrej Vukoje iz Srednjoškolskog centra "Golub Kureš" Bileća, Lora Tešić i Nikolina Mijatović iz Srednjoškolskog centra "Bratunac", te Maja Milošević iz banjalučke Medicinske škole i Milana Đaković iz Tehnološke škole iz Banjaluke.

Predsjednik Srpske dodijelila je i plakete "Palata Republike" učenicima osnovnih škola (OŠ) u Republici Srpskoj, koji su osvajači prvih mjesta na Republičkom takmičenju - Aleksandri Vukadinović iz OŠ "Sveti Sava" Zvornik, Milici Blagojević iz OŠ "Petar Kočić" Kola - Banjaluka, Andreju Krčmaru iz OŠ "Ivo Andrić", Hristini Babić iz OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" Banjaluka, Danilu Birčakoviću iz OŠ "Sveti Sava" Zvornik, kao i Damjanu Uroševiću iz OŠ "Petar Petrović Njegoš" Banjaluka, Kalini Čuković iz banjalučke OŠ "Jovan Dučić", Aleksi Ćiriću iz OŠ "Srbija" Pale, te Luki Joldžiću iz OŠ "Ivan Goran Kovačić" iz Banjaluke.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je 9. januar najveći i najznačajniji praznik u kalendaru Republike Srpske i zato ne postoji bolji dan, niti povod, da se zaslužnima zahvali za odanost i posvećenost Republici Srpskoj, kao i za napore koje ulažu za njen razvoj.

"Pripala mi je velika čast da na trideseti rođendan Republike Srpske odlikujem pojedince, kolektive, udruženja i institucije koji su svojim ličnim i profesionalnim angažmanom dali poseban doprinos stvaranju, očuvanju, jačanju, te promociji i afirmaciji Republike Srpske", rekla je predsjednik Srpske u obraćanju na svečanosti dodjele odlikovanja u Kulturnom centru "Banski dvor".

Cvijanovićeva je naglasila da je 30. rođendan veliki jubilej za Republiku Srpsku, njene građane i institucije

(Srna  Foto:Srna)

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Nepodobni

08.01.2022 15:05

Interesuje me da li je danas odlikovan ijedan istinski borac VRS ili RVI koji su ranjavani 3 i više puta

ODGOVORITE
Name

Ово је тотално понижење

08.01.2022 17:01

Драгослав Шиник из Градишке,одликован.Био пресједник управног одмора удружења које је проневјерило преко 40000км од прве донаторске вечери савезу МНРЛ,са Момиром Благојевићем.Подношена кривична и тужба за поврат средставаи ником ништа,јер је активност црвене секте.Ко не вјерује нек провјери,жалосно све сте обезвриједили.

Name

Re

08.01.2022 18:07

Što nisi otišao pa upratio ako te interesuje.

Name

Dragan

08.01.2022 15:38

Trebala si odlikovati dodika on je jedino zasluzan stoje doveo R,S u bjedu I siromastvo.

ODGOVORITE
Name

Ing

08.01.2022 15:54

Dan licemerja. Dan kad se ljudi koji , preostalih 364 dana, ubijaju RS u pojam iz lične koristi busaju u prsa puni ponosa. Povraća mi se cijeli dan od njihovih trubadura i kurcosviraca.

ODGOVORITE
Name

Dipl ing

08.01.2022 18:08

Idi povraćaj. Ni nisi ni za šta drugo

Name

Dragan. S

08.01.2022 15:55

A nezaposlenim borcima.. Orden za prezivljavanje

ODGOVORITE
Name

Анонимна

08.01.2022 15:56

Е кад сте ви на власти све цвјета гамади једна,смучи ми се кад вас видим

ODGOVORITE
Name

Nezaposleni

08.01.2022 17:03

U naše ime orden je primila Ranka Mišić

Name

Koridor

08.01.2022 18:09

Koga briga za tobom?

Name

Borac R SRPSKE

08.01.2022 15:58

Jesuli svi iz sekte snsd.

ODGOVORITE
Name

BL Analitičar

08.01.2022 16:25

Neka Dodik samo još jednom napadne BHRT. Pa danas odlikovan Tadej Labernik, uz Radu Budalića, je direktni tvorac te nakaradne televizije

ODGOVORITE
Name

He He

08.01.2022 16:39

Od svih ovih, jedino je bivši Ambasador Slovenije zaslužio orden, Slovenci nisu pravili probleme našoj Omladini prilikom dobijanja viza i dozvola za rad.

ODGOVORITE
Name

?

08.01.2022 17:57

Bravo.

Name

Borac

08.01.2022 16:57

Praznik samo za zaposlene u državnim organima. Privatne firme mogu da rade 9-og skraćeno, a 10-og je normalni radni dan.

ODGOVORITE
Name

Vrbas

08.01.2022 17:19

Marko Djuric dobio odlikovanje. Sve sto treba da znate o tome.

ODGOVORITE
Name

Gosti

08.01.2022 17:23

Ima li neko sem gostiju iz Srbije .. Cro.Mađari Slovenci ,predstavnici Rusije??? Toliko o priznanju.! Mogao je bar brat Čović navratiti Tužno...

ODGOVORITE
Name

Stojan

08.01.2022 17:35

Lako je se radovati klanjati poginulim borcima koji su dali svoje živote.Dođite da se klanjate živim Borciima koji ratovaše od Sarajevskog pakla ratišta do Krajine smrti gde se dragim Bogom ostalo živim.Danas da živimo od 72 KM kurčevite nagrade što nas nagradi voljena RS dok dezerteri profiteri zgrćuću milione maraka na račun nas živih BORACA da se klanjaju poginuloj braći među žive BORCE stvaraoce RS ne smiju da se pojave da poslanici ne priznaju poštuju BORCE da ne žele da potpišu za skupštinu bolji status života živih BORACA.Da li mi ratovasmo uzalud da dezerteri profiteri zgrćuću milione maraka na račun nas živih BORACA.

ODGOVORITE
Name

Да

08.01.2022 19:43

Ту мало има ... Али то раде иначе политичари и пре и сада ...

Name

Realno

08.01.2022 17:35

Koji cirkus, hahaha, čak je i Sindikatu dodijeljen orden

ODGOVORITE
Name

Србо

08.01.2022 18:14

Мене не итресује шта каже гос, Цвијановић ако је она Пејина унука , већ шта каже ген Новца Симић, данас је пробијен коридор према Југославији.

ODGOVORITE
Name

Aj majko

08.01.2022 18:16

Da nije zalosno, bilo bi komicno...

ODGOVORITE
Name

Edo

08.01.2022 19:26

Koliko kriminala na nekoliko kvadrata.. mogla bi se i nobelova nagrada dobiti za ovo

ODGOVORITE
Name

MM

08.01.2022 23:03

gdje je orden za Orbana, sram da vas bude.

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

09.01.2022 08:56

Glupačo,dovodite investitore,otvarajte fabrike,povećajte plate i penzije srazmjerne bar malo potrošačkoj korpi danas,od odlikovanja se ne živi i srbovanja pred izbore to neka vam je jasno,povećajte standard ovim jadnim borcima koji žive na rubu egzistencije danas,kako vas nije sramota kurčiti se preko narodne grbače odlikovanjima toliko,Republika Srpska će živjeti i poslije vas samo niko je nije toliko olešio i raselio kao ova vlast danas u vriijeme korone,ostaćete zapamćeni kao najgora vlast u poslednjih 30 godina jer se borite samo za sebe i svoje fotelje srbijući samo onda kad vama to treba a narod kad vas podrži ko ga jebe poslije nek se snalazi,jad bijeda čemer...promjene su ključne u ovoj godini,neće nas hoštapleri voditi nikad više i lažne pazrioteee...

ODGOVORITE
Name

Za banjaluku

09.01.2022 12:52

Zato je dat orden ovim Sindikalcima

ODGOVORITE
Name

Radnik

10.01.2022 00:36

Nasmijao sam se kada je Ranki Mišić uručen orden. Nisam mogao da verujem. Koja farsa za narod. Prvo je kobajagi iznosili iz skupštine , dok nije ostala na mjestu predsednika sindikata , danas je odlikuju. Za sta , što je pristala da se radnicima poveća plata 3%. Sto se nekada sjeti da bi trebala nešto reći o ugroženosti radnika. Ja cirkusa majko moja.

ODGOVORITE
Name

Idealno

10.01.2022 10:14

Još kad se tome doda da ja isti orden dobila i unija poslodavaca... Dakle ne znaju svoj lopovluk čak ni sakriti od radnika. Trojni savez protiv interesa radnika...