Prvih 75 godina OK Vojvodina: Diva iz bačke ravnice

Nije mala stvar trajati 75 godina i uz to ostvariti istorijske i neke od najvećih uspeha u srpskoj odbojci. To je postigla novosadska Vojvodina, koja je svečanom akademijom na sceni „Jovan Đorđević“ u Srpskom narodnom pozorištu obeležila vredan jubilej, osvrnuvši se na prethodnih sedam i po decenija, ispunjenih mnoštvom trofeja.

Srbija 30.12.2021 | 13:08
Prvih 75 godina OK Vojvodina: Diva iz bačke ravnice

Put kroz prošlost počeo je himnom „Bože, pravde“ koju je izveo mešoviti inkluzivni hor Ison Miodraga Miše Blizanca, potom kratkim skečom poznatog trija iz emisije „Državni posao“ i emitovanjem desetominutnog filma, kojim su fotografijama i snimcima iz arhive evocirane uspomene na sve titule i pehare koji su u riznici crveno-belog kolektiva, na ovoj svečanosti nazivanim „divom iz bačke ravnice“. Prisutnima se prvo obratio predsednik Vojvodine NS seme Dragoljub Zbiljić.

– Velika dela kakva su napravljena u istoriji našeg kluba mogu da naprave samo veliki ljudi. Oni sa vizijom, koji to znaju, umeju i koji vide dalje. Naš klub je u ovih 75 godina pokazao da su velika imena bila na parketu, ali i u upravama i videli su tu budućnost. Bili smo nadomak velikih rezultata u Evropi, ali smo nešto ostavili i za sadašnjost, a nešto ćemo da ostavimo i za budućnost. Klub je nastao na zdravim osnovama, menjale su se države i sistemi, mnogi su nas delili, ali mi smo ostali zajedno i verni sebi. Verujem u sebe, u naš Novi Sad, odbojkašku Srbiju i standarde koje postavljamo i siguran sam da imamo svetlu budućnost – rekao je u obraćanju prisutnim zvanicama Dragoljub Zbiljić.

Nekadašnji uspešan igrač, pa trener, a sada rukovodilac kluba, generalni direktor, Nikola Salatić, naglasio je da Vojvodina želi da obogati riznicu trofeja i da bude krem, ne samo srpske, nego i evropske odbojke.

– Ponosan sam na Vojvodinu, koja je osvojila Čelendž kup, jedini evropski klupski trofej u istoriji srpske odbojke i to kao najmlađa ekipa. Bilo je još mnogo uspeha u ovih 75 godina i nije ih bilo lako ostvariti. To je prošlost, a mi gledamo i u budućnost. Od prošle godine takmičimo se u svim uzrasnim kategorijama, od mlađih pionira do seniora. Imamo 25 reprezentativaca u svim uzrastima i siguran sam da će uz naporan rad budućnost kluba biti svetla – rekao je Salatić.

Jovović: Bogata istorija velikog kluba

U ime 24 dobitnika najvećeg klupskog priznjanja, Statue velikana, obratio se nekadašnji igrač Vojvodine i aktuelni reprezentativac Srbije, Nikola Jovović.

– Zaista mislim da svi mi koji smo se okupili na svečanoj akademiji, pre svega, iskreno volimo Vojvodinu. Drago mi je što je došlo mnogo ljudi da uveliča obeležavanje 75 godina postojanja ovako velikog kluba. U inostranstvu sam deset godina i retko koji klub može da se pohvali ovakvom istorijom i siguran sam blistavom budućnošću – rekao je Jovović. 

Ovim povodom objavljeno je i drugo izdanje monografije kluba, kao svojevrstan način da se prkosi zaboravu i ostave u amanet svi bitni detalji iz prethodnih decenija. Klub je pripremio i plakete koje je dodelio sponzorima, Naftnoj industriji Srbije i Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu u znak zahvalnosti za dugogodišnju pomoć i uspešnu saradnju.

Ovo priznanje pripalo je i Gradu Novom Sadu, koje je primio zamenik gradonačelnika Milan Đurić. Za doprinos razvoju odbojke plaketu je dobio naš proslavljeni odbojkaš, zlatni olimpijac Vasa Mijić, a ista je uručena i onima koji su dali nemerljiv doprinos razvoju kluba i stvaranju vrhunskih igrača, trenerima Slobodanu Galeševu, Nedžadu Osmankaču i Siniši Gavrančiću, dok je Nikola Grbić to zaslužio osvajanjem Lige šampiona, što nije pošlo za rukom nijednom drugom srpskom treneru.

Najveće i najvrednije klupsko priznanje „Velikan Odbojkaškog kluba Vojvodina“ dodeljeno je onima koji su postigli najznačajnije uspehe, kako na terenu, tako i van njega, kao i u dresu reprezentacije.

Podeljeno je 24 Statue velikana, umetničke skulpture, koja je rad našeg poznatog vajara Jovana Soldatovića i na taj način klub se zahvalio svima koji su na dugom putu, bogatom trofejima, doprineli da se ime Vojvodine uvek izgovara uz epitet najboljeg u Srbiji, pa i šire.

(dnevnik.rs)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vojvodina NDBR!

30.12.2021 13:50

Ponos Vojvodine!

ODGOVORITE