Ko je žena sa fotografija na Borikama?

"Ja sam jedna obična Srpkinja koja mnogo voli naše prelijepe krajeve, Republiku Srpsku i boričke arapske konje" započinje nam priču o sebi tridesetosmogodišnja Dragana Rudović, udato Kosorić, čije su fotografije na konjima ovih dana zaintrigirale javnost.

Republika Srpska 26.12.2021 | 12:03
Ko je žena sa fotografija na Borikama?

"Kada me je pozvala predsjednica KK "Lenkoran" iz Rogatice Sandra Erić i objasnila mi da je cilj fotorgafisanja da se skrene pažnja javnosti na opasnost da, zbog nebrige institucija, potpuno nestane borički arapski konj, odmah sam pristala" priča ova dama nesvakidašnje ljepote. A o svojoj ljepoti - ne želi da priča.

"Ma pustite to" kaže "mediji vole malo i da pretjeruju. Nisam ja srpska Kim Kardašijan, ja sam obična, porodična žena. Istina, dok sam studirala zvali su me Ceca, ali ovo nije priča o meni, ovdje su u prvom planu borički arapski konji, njihova ljepota i ljepota Borika, kao i pokušaj jedne druge, hrabre žene Sande Erić da ih spasi od nestajanja" nastavlja Dragana, prenosi ISTOK.

Dragana Rudović rođena je 1983. god u Sarajevu, gdje je živjela sa roditeljima do rata. Ratni vihor odveo ju je prvo na Han Pijesak, gdje je završila gimnaziju, a nakon toga školovanje je nastavila u Bijeljini, gdje je završila ekonomski fakultet. U Otadžbinskom ratu je izgubila oca, kako kaže, kad joj je bio najpotrebniji. Zbog toga je kroz život morala da se bori više nego njeni vršnjaci, ali i naučila da cijeni i druge koji se bore. I to potvrđuje i ovim gestom.

Ne želi da priča kako je došlo do toga da čuvena ergela od više stotina konja boričke arapske i bosanske brdske pasmine "Borike" propadne i bude ugrožen genetski potencijal pažljivo njegovan 125 godina. "Krivci će sami sebe prepoznati i oni neka vide kako će dalje da žive sa ovim nedjelom na savjesti. 

Moja je želja da učestvujem u pozitivnoj priču o pokušaju očuvanja ovog neprocjenjivog genetskog potencijala. Kao žena i patriota prepoznala sam napore druge hrabre žene, Sandre Erić, predsjednice KK "Lenkoran" koja sa svojom porodicom čini nadljudske napore da sačuva boričku arapsku pasminu konja od nestajanja" kazuje Dragana.

Ni Sandra Erić ni muž joj Nebojša nisu zaposleni, iako Nebojša pripada kategoriji porodica poginulih boraca. Preživljavaju, podižu djecu i prehranjuju porodicu baveći se poljoprivredom. 

Uprkos tome iz svog porodičnog budžeta izdvajaju sredstva za ovu svoju plemenitu namjeru. Konjički sport je mnogo skup, ova plemenita grla koštaju kao prosječan automobil, treba im nabaviti kvalitetnu hranu, svakodnevno ih njegovati se brinuti o njima, raditi posao od široke društvene koristi. Erići su se, u mnogo navrata, obraćali svim nivoima vlasti, od lokalne do republičke, ali su nadležne institucije na sve njihove molbe ostajale i gluve i nijeme.

SAČUVAĆEMO BORIČKE ARAPE

"Sačuvaćemo ovu plemenitu pasminu, iako vlasti svih nivoa ne žele da nam pomognu. Pomoći će nam ljubav koju gajimo prema konjima, naša i drugih ljudi, poput Dragane, koja je odmah pristala da učestvuje u fotografisanju sa konjima. Pomoći će nam fotografi, novinari... svi oni koji, za razliku od predstavnika vlasti, jesu spremni da, bez pare i dinara, rade u korist društva i zajednice.

Cilj akcije fotografisanja konja na Borikama, u njihovom prirodnom ambijentu, jeste da ovu ljepotu podijelimo sa javnošću. Možda se nađe još neki entuzijasta, zaljubljenik u konje, koji ima neku dobru ideju kako afirmisati konjički sport i sačuvati ove ljepotane. Znamo da zaljubljenika u konje ima širom naše prelijepe Republike Srpske, i znamo da nismo jedini, pokazalo se to u više prilika" kazuje predsjednica KK "Lenkoran" iz Rogatice Sandra Erić.

I dodaje da računa na ljude, pojedince, entuzijaste. Na vlasti i institucije kod nas se odavno ne može računati. Ni za šta pozitivno. Nije realno ni očekivati da oni koji su doveli do nestajanja ergele "Borike" sada pomognu da se sačuva bar nekoliko plemenitih grla. 

(ISTOK   Foto:Z.J./Ustupljene fotografije)

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Rex

26.12.2021 11:10

Dobraaa

ODGOVORITE
Name

Petar Banja Luka

26.12.2021 13:40

Podržavam ideju da se hitno privuče pažnja na zaštitu tradicije koja je toliko dugo razvijana i čuvana. Nažalost, većina vas ne bi ni otvorila članak da niste vidjeli slike lijepe žene. E sad, kad ste vidjeli njene slike, napisali kojekakve komentare (kao da ste nevini k'o Marija Tereza), sad zavucite malo ruku u džep, isključivo da izvučete nešto novaca i uplatite za spas tradicije. Red je, zabavili ste se, vidjeli lijepe slike, komentarisali, ne budite beskičmenjaci. Imajte malo svoje ja! Podržite Borike!

Name

Re

26.12.2021 13:57

Ona ti dobra, ona je odlicna.

Name

Re Petar Pe(r)d(uv)er

26.12.2021 15:55

Ne dam ni marke!!! Daj ti!

Name

Sta bi dao da si na mom mjestu

26.12.2021 16:17

Prije 45 godina Bijelo Dugme pripremalo je svoj drugi album bas u ergeli Borike gdje su nastale i legendarne fotke za unutrasnji dio albuma na kojima Zeljko, Goran i ostali dugmici jasu prelijepe konje uz nevjerovatne pejzaze. E to je tek bila promocija i Borika koja se nasla u rukama milion i kusur ljudi koji su kupili album ili su dosli u dodir s njim.

Name

Ja

26.12.2021 11:13

Poze na fotografijama govore bas , spasimo konje?.

ODGOVORITE
Name

Kimi

26.12.2021 12:04

Gdje su konji?

Name

Milorad Jagodić

26.12.2021 12:59

Odgovor za Kimi: prodao ih ja Naseru Oriću. Stvarno, ne šalim se.

Name

Đorđe

26.12.2021 11:17

Lijepa žena. Srdačan pozdrav svim dobrim ljudima.

ODGOVORITE
Name

Ratko

26.12.2021 11:24

Sramota me i stidim se. Evo price koja je istinita, idem na rucak sa poslovnim partnerom, najpre ide supa, salata i onda glavno jelo. Ja narucim sniclu od konja, i kad smo zavrsili s ruckom on (Nemac) me pita kako te nije sramota da jedes meso od tako plemenite zivotinje? Od tada nikad vise nisam konzumirao konjsko meso, Boze oprosti mi, gresan sam. Daj Boze da se Borike oporave.

ODGOVORITE
Name

Re

26.12.2021 12:50

Kako da se oporave? Same od sebe?

Name

Realno

26.12.2021 12:59

Treba njega da bude sramota sto ti gleda u tanjir, a ne tebe! Konjsko meso se preporucuje kao lijek! Kakva je razlika izmedju svinje, teleta, konja , kokosi....sve su to ziva bica! Ako je meko vegtarijanac ja to postujem ali isto tako i on treba da postuje moje odluke sto se tice izbora hrane

Name

Ratko,

26.12.2021 13:01

Imate priliku da okajete svoje grijehe.Dajte svoj prilog porodici o koju se ogriješila vladajuća struktura.Organizujte da i drugi učestvuju u spašavanju ove plemenite rase.

Name

Alpha Romeo

26.12.2021 11:38

Ova zena je opasnost za muski rod.

ODGOVORITE
Name

uzmimo od penzića

26.12.2021 11:40

Spasimo konje i pse za njih po 200 evra, penzićina je dovoljno 150 evra, penzićima treba umanjit sa 150evra na 100 evra prnziju da psima, mačkama i konjima pomognemo. Nije ovo sarkazam, ovo treba uradit, penzići su krivi za ovo stanje i za zadnjih 30g., djecu rastjeraše po svijetu a i dalje glasaju za vlast, svaki dan u Srpskoj škola manje, za 200g zbog penzića mi ćemo nestat, al ajde da zaštitimo barem konje nek oni ovde žive. Ako se opet ne posvađaju pošto je konj iz mješovite veze arapa (muslimana) i boračke rase (srbenda). A valjda neće

ODGOVORITE
Name

Uzmimo od uhljeba

26.12.2021 13:02

Nisam penzioner. Ali zaista je idiotski kriviti penzionere za politicku situaciju, kada je svakome sa dvije mozdane celije jasno da rezim odrzavaju uhljebi na budzetu i njihove porodice. Apsolutno ne branim penzionere, vec skrecem paznju na to da su istinski krivci svi zaposleni na budzetu, a mi smo kolektivno toliko glupi da ih ni ne krivimo za zlodjela koja cine na svakim izborima. U datoj situaciji, ja bih prvi glasao da nase narodne pare dajemo za pse, macke i konje radije nego da izdrzavamo administraciju, prosvjetu, medicinare i ostale sektaske neradnike. Bilo bi to mnogo pametnije trosenje budzetskog novca.

Name

Hehe

26.12.2021 11:47

Visoka peta i kožnjak...pozira za šta??

ODGOVORITE
Name

Ana

26.12.2021 12:39

Svoju penziju sam posteno zaradila a ti mi je ne trebas davati. Ogavan si. Da uzmes od penzionera i das psima i mackama. Jesi human nema dalje

Name

Reklama

26.12.2021 12:51

Za jahanje, nemoj da si tako bezobrazan, budi maštovit...???

Name

Asa

26.12.2021 12:17

Znači ako tako izgleda neko ko jaše konje ja potpisujem da budem majmun ?

ODGOVORITE
Name

zemljo otvori se!

26.12.2021 12:48

U cemu jase konja i pozira.... Zemljo otvori se i spasi nas ovakvih snobova.

ODGOVORITE
Name

Persin

26.12.2021 12:49

Pozira za desetku, da istakne svoje tribute...Hajde konjići, javite se, stigao džokej, traže se konji za jahanje i podvođenje.

ODGOVORITE
Name

MENAGER

26.12.2021 12:58

Ideja da se privuce paznja je dobra Ali nije dobro to sto je doslo vrijeme da se za ovakve i slicne stvari moraju koristiti atraktivne devojke i slike istih Naravno ideolog nije kriv za to on je samo htio da privuce paznju na problem oko argele

ODGOVORITE
Name

Fenix

26.12.2021 13:03

Tačno,konj je glavni junak priče,žena neprimjetna?.Ili je obrnuto.☺.

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

26.12.2021 13:26

Svaka čast za ovu lijepu damu a neka bude sramota ove iz vlasti što neće pomoći oko ovih plemeniti životinja. Za sve ima para samo za ovako važnu stvar nema . Pitam se gdje naša predsjednica protraći onih jedanajest miliona.

Name

Za Dok Holidej

26.12.2021 15:13

Pa ti iz vlasti, su i krivi za ovo; nije valjda moja strina Persa!?

Name

Sagitarius

26.12.2021 13:14

Vlast u ovoj državi ne zanimaju ni njeni građani, ljudi, ni njihov standard, imaju li neki građani elementarne uslove za život, a o konjima i da neprićamo!! Samo iskljućivo lićni interesi i vlastiti profit!

ODGOVORITE
Name

Katastrofa

26.12.2021 14:03

Seljanko, dodji u Njemacku da vidis kako izgledaju zene i kakvu odjecu nose za jahanje. Kod nas je sve prostakluk, vulgarnosti i najjaci adut mladih djevojaka i zena na pucati dupe i sise. Fuj, mizerluk i nekultura.

ODGOVORITE
Name

Slavi,

26.12.2021 16:24

Lijep konj nemam riječ

ODGOVORITE
Name

sanja

26.12.2021 16:56

kakav neukus, plastične helanke i štikle.

ODGOVORITE
Name

Milko

26.12.2021 17:03

Da su htjeli šta promijeniti, građani Rogatice ne bi glasali za onoga ko je prodao ergelu Naseru Oriću. Tu se sva priča završava.

ODGOVORITE
Name

u patkovaci ima

26.12.2021 21:55

ista jedna takva dama imenom dragana. lijepe se jedna i druga al mi je ovaj konj ipak najpametniji

ODGOVORITE