Rusija podržava odlazak OHR-a, BiH održiva zemlja

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov istakao je nakon sastanka sa ministricom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković danas u Sočiju da je BiH održiva zemlja te da su nedopustivi vanjski pokušaji da se vode procesi unutar zemlje.

Svijet 21.12.2021 | 14:35
Rusija podržava odlazak OHR-a, BiH održiva zemlja

On je naglasio da Rusija podržava odlazak OHR-a iz BiH te se prisjetio vremena kada je bio ambasador u UN-u. Kazao je, tada je BiH primljena u Savjet bezjednosti,  a sada dvadesetak godina poslije je i dalje protektorat.

“Podsjetili smo se kada sam bio ambasador u UN, tada je BiH bila nestalna članica UN, 20 godina kasnije, i dalje postoji spoljni protektorat u BiH u vidu takozvanog ureda visokog predstavnika”, rekao je Lavrov.

Savjet za implementaciju mira još 2005. godine je donio odluku o zatvaranju Ureda visokog predstavnika, postojali su određeni uslovi, rekao je Lavrov.

“Sadašnji visoki predstavnik za nas nije legitiman, nema konsenzusa od strane konstitutivnih naroda. Nema podršku Savjeta bezbjednosti UN, nema saglasnosti u PIK-u”, rekao je Lavrov.

Stav Rusije je, naglasio je Lavrov, da se o principijelan pitanja moraju biti riješena od strane naroda u BiH, u skladu sa Ustavom. Ovaj scenarijo podržaće Ruska Federacija zaključio je Lavrov.

Lavrov je u obraćanju medijima sastanak ocijenio kao konstruktivan i sadržajan, te je podsjetio kako se susret dešava pet dana pred obilježavanje 25. godišnjice diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

On je kazao kako Rusija potvrđuje svoju podršku provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji osigurava nezavisnost, teritorijalni integritet, suverenitet BiH, te jednakopravnost tri konstitutivna naroda i široka ovlaštenja dva entiteta.

“Bosna i Hercegovina je održiva zemlja i treba biti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i njegovim principima, te su nedopustivi vanjski pokušaji da se vode procesi unutar nje”, podvukao je Lavrov obraćajući se na pres konferenciji nakon sastanka.

On je također naglasio kako je Rusija spreman dati podršku dijalogu na regionalnom nivou.

Kazao je kako su tokom sastanka pozdravili saradnju u svim sferama, politički dijalog, kao i međuparlamentarne, međuregionalne veze i partnerske odnose.

Lavrov je pozdravio i kako je rekao, bitnu odluku vlasti BiH da na zahtjev Rusije odobre otvaranje Ureda Ruske ambasade u Banjoj Luci.

Istakao je kao izuzetno važne ekonomske i trgovinske veze između Rusije i BiH, dodavši kako je Rusija jedan od najvećih trgovinskih i investicijskih partnera BiH. Podsjetio je kako je nakon pada trgovinske razmjene prošle godine razmjena ove godine porasla za preko 80 posto.

Takođe je podsjetio i na sastanke predstavnika obje zemlje iz oktobra, dodavši kako se danas razgovaralo o daljim projektima putem operatera kao što su Gazprom, Zarubezhneft i Sberbank.

Lavrov je takođe izrazio zahvalnost za pojačan interes među bh. građanima za rusku kulturu i jezik te najavio povećanje kvote za bh. studente na ruskim univerzitetima.

Izrazio je i zadovoljstvo oko dobre saradnje dvije zemlje na terenu UN, OEBS-a i Vijeća Evrope.

(N1)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Milojko

21.12.2021 13:56

... "dodavši kako je Rusija jedan od najvećih trgovinskih i investicijskih partnera BiH"... Da li sam ovo dobro razumio ili je Rusija zaista toliko u BiH investirala?

ODGOVORITE
Name

Kome su dali??

21.12.2021 22:42

To Dodo Sam zna jer se ruski investiranje ne primjecuje u BiH.i obicni gradjani ne primjecuju. Sta su ulozili i kome su Rusi dali u dzep. Ne Vidi se rezultat. A Biserka se prisutila.

Name

Izdajnici!

22.12.2021 12:04

Braća Rusi su uložili dezinfekciona sredstava 2020 kada su šprocali svugdje po našem entitetu! Ni hvala ne znate da kažete! Da se odma u crkvu odete, izvinete se, pokajete se, jer ste uvrijedili pravoslavnu braću! Njihove čiste parvosalavne duše.

Name

Oki

21.12.2021 13:59

Pa sto ne kazes koji su uslovi bili za zatvaranje OHR-a. Evo ja cu ti reci 5+2 a ko ne zna sta je to evo ukratko. Stvaranje funkcionalnih institucija BiH sa svim nadležnostima sto ima svaka država. Eto to je da nas Mile vise ne zabludjuje

ODGOVORITE
Name

Tatar

21.12.2021 14:03

Naravno da podrzava jer dok je OHR tu Rusija nema sta da trazi. R.S. dobro pamti svoje "prijatelje"po rafineriji Pavlica banci gde su profitirali milijarde.

ODGOVORITE
Name

Paja

21.12.2021 14:04

Pa jest odrziva ako je budu odrzavali Milan i Dragan..

ODGOVORITE
Name

MENAGER

21.12.2021 16:41

A rece li sta gospodja

ODGOVORITE
Name

NE

21.12.2021 17:22

Ona je bila impresionirana veličinom, Rusije, naravno !

Name

Dzomba

21.12.2021 17:48

Jeste li to rekli Srbiji a i Dodiku.

ODGOVORITE
Name

Ratko

21.12.2021 18:20

On je kazao kako Rusija potvrđuje svoju podršku provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji osigurava nezavisnost, teritorijalni integritet, suverenitet BiH, te jednakopravnost tri konstitutivna naroda i široka ovlaštenja dva entiteta. Mile laze i obmanjuje javnost, prica nam bajke. Pa nema niti jedne zemlje koja hoce raspad BiH. Baja muti vodu da sakrije milione koje je pokrao.

ODGOVORITE
Name

Idealno

21.12.2021 21:05

Ma tražio odobrenje da ovi sad u rafineriji Brod dobiju dozvolu za distribuciju, odnosno šverc plina i to ti je to. Dođe ti tuđinac u zemlju i švercuje naftom i plinom... ko da to mi nismo znali.

ODGOVORITE