Veliku odgovornost za stanje u BiH snose i međunarodne snage

Nemačli list "Tageszeitung" navodi da je situacija u BiH veoma komolikovana i ozbiljna, ali i da veliku odgovornost snose i međuarodne snage.

Bosna i Hercegovina 21.12.2021 | 10:18
Veliku odgovornost za stanje u BiH snose i međunarodne snage

Naime, u analizi situacije u BiH, Erih Ratfelder, dopisnik tog nemačkog lista za Balkan, posebno se osvrnuo na delovanje visokog predstavnika Kristiana Šmita i drugih stranih zvaničnika.

Ukazao je da je Bosna i Hercegovina ponovo zanimljiva, kako je naveo, međunarodnoj zajednici. Člana Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednika SNSD-a Milorada Dodika je predstavio kao "srpskog nacionalističkog lidera" koji namerava donošenjem nekoliko zakona da prenese nadležnosti s državne na entitetsku vlast, čime je u pitanje doveo celu državu.

Za predsednika HDZ-a Dragana Čovića je naveo da želi izmene Izbornog zakona čiji je krajnji cilj "urušavanje Federacije Bosne i Hercegovine". Naglasio je i da "Hrvati žele da formiraju treći entitet i time produbr etnonacionalnu podelu države".

Ratfelder zaključuje da je Šmit morao na sve to da reaguje, jer je odgovoran da prati implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma. "Formalno ima moć da smeni političare koji krše Dejton, ali da li je to zaista opcija", dodaje.

Konstatovao je da bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun ne bi previše oklevao da pošalje međunarodne policajce u Banjaluku ili Mostar kako bi "uhapsili nacionaliste poput Dodika". Međutim, Šmit ovakve policajce nema na raspolaganju.

"Šmit više nema međunarodne policajce i više nema podršku hiljada vojnika NATO-a ili EUFOR-a, kao što ih je imao Ešdaun. Može samo da se požali, insistira na zakonu, poziva na zakon i traži poštovanje Ustava", naglasio je.

Istakao je da je Evropska unija deset godina zanemarivala probleme u Bosni i Hercegovini.

Novinar TAZ-a je prigovorio šefu Misije EU u Bosni i Hercegovini Johanu Satleru da netransparentno pregovara s nacionalistima, a kao primer za to je naveo "kontroverzni Izborni zakon za Mostar".

Ocenio je da se time doprinelo radikalizaciji Dodika i Čovića. Nisu izostale ni kritike na račun evropske zvaničnice Angeline Ajhorst i američkog diplomate Metjua Palmera koji posreduju u pregovorima za rešavanje ključnih problema u Bosni i Hercegovini.

"Ajhorst i Palmer, kog je imenovao bivši američki predsednik Donald Trump, izvršili su pritiske na stranke u Sarajevu da popuste zahtevima nacionalista", podvlači Ratfelder.

Za njega je ŠMitovo ćutanje potvrda da mu je ova tema neugodna. Između ostalog, napomenuo je da je nova nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Baerbok tražila da se Dodik sankcioniše, piše Klix.

(B92)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

RE

21.12.2021 10:05

Ne može nam niko ništa jači smo od sudbine uz blagoslov kriminalaca iz EU.

ODGOVORITE
Name

Real-an

21.12.2021 10:06

Pa naravno da odrzavaju parazite. Za dan bi se njih rijesili samo da hoce, al sta bi onda i svi svjetski gilipteri radili!? Vako mlate praznu slamu i ubiru masne plate.

ODGOVORITE
Name

Gastrof

21.12.2021 10:53

Dobar,Los i Zao Grebu li nas grebu

ODGOVORITE
Name

Konspiracija

21.12.2021 11:45

KO SKIM I STA DOGOVARA ?? Sattlerov izvještaj je, pisan 25. novembra i u tom je dokumentu precizirano da je Posebna sjednica NSRS planirana za 10. decembar. No, tu treba napomenuti da je Kolegij Narodne skupštine RS tek 7. decembra formalno donio odluku da će Posebna sjednica biti održana 10. decembra, odnosno tačno onog datuma koji je u svom izvještaju naveo Johann Sattler, navodeći, pritome, da je “to dogovoreno”.

ODGOVORITE
Name

Koliko SKANDALOZNO

21.12.2021 11:52

Ponašanje predstavnika,koji se kezi u lice narodu u BiH! Ako su već tako nemoćni,neka napuste naše prostore.Manje štete će biti bez njih,koji nam nikada nisu donijeli ništa dobro!!!

ODGOVORITE
Name

Milan

21.12.2021 12:01

Jeli to onaj list koji je pisao o Jugoslaviji pred njen raspad ? Ako je tako onda neka piše i o Bosni i Hercegovini jer će dogoditi i njen raspad !

ODGOVORITE
Name

Bob Dilan

21.12.2021 13:13

Iz njemacke samo stizu fabrikovane prive nikad prava istina..Sve nekakvi poznati politolozi..I gluposti njhove.Pravi problem je sto stranci udovoljavaju Bakiru Izetbegovicu i nioad je krive njegovu stranku koja je najvisr nacionalisticka

ODGOVORITE
Name

Guest

21.12.2021 13:34

Eh nismo znali da je otkrivena topla voda.

ODGOVORITE
Name

Nekad i sad

24.12.2021 07:08

Secam se pisanja belosvetskih novinara i novina pred sam kraj 1980-tih.

ODGOVORITE