Američka ambasada podržala poziv Kristijana Šmita

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država pozvala je danas Parlament Bosne i Hercegovine da ispuni zahtjev visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji je parlamentarcima uputio pismo tražeći da usvoje zakon kojim bi se sankcionisalo negiranje genocida, a kako bi se prethodno nametnuti zakon ukinuo.

Bosna i Hercegovina 09.12.2021 | 20:24
Američka ambasada podržala poziv Kristijana Šmita

“Pozivamo Parlamentarnu skupštinu Bosne i Herzegovine da poslušaju poziv Visokog predstavnika Kristijana Šmita za usvajanje amandmana na Krivični zakon, kojim bi se ispunili standardi na putu BiH ka Europskoj uniji i pomirenja”, poručeno je iz ambasade.

Naglasili su kako SAD snažno podržavaju postizanje dogovora kroz institucije BiH o pitanjima koje se tiču bh. građana.

“Poricanje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca vrijeđa žrtve i njihove porodice, a Bosnu i Hercegovinu drži u podijeljenoj prošlosti, dok priznavanje pojedinačne odgovornosti doprinosi obostranom povjerenju”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se kako će uspostavljanje institutcionalnih procesa za pomirenje i hitno pristupanje nedostatku tranzicijske pravde obezbijediti da sve žrtve dobiju poštovanje koje zaslužuju.

(N1)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tatar

09.12.2021 19:45

Ma nemojte molim vas pa znate da je to preteska stvar za nas

ODGOVORITE
Name

Brane Doboj

10.12.2021 08:05

A kako će onda patriotizam iskazivati.

ODGOVORITE
Name

IBAR

10.12.2021 08:55

Koliko su građani zaštićeni u R.Srpskoj??? Veoma važne nadležnosti Srpska je predala u fbih, gde oni odlučuju o ljudima.

ODGOVORITE